Galett med ost och skinka

Galette med ost och skinka. Laga franska matcrêpes med fyllning. Gott som lunch eller lätt middag gärna med en god sallad till.

Räkna 2-3 crêpes per portion. Det blir mist 8 crêpes på detta recept.

Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpesen.

Istället för bara bovetemjöl kan du ta 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl.

Bäst blir galetterna på en riktig stor speciell galettpanna. Hemma kan man ta en stor stekpanna. Det finns också speciella stekpannor med låga kanter som är för crêpes och galetter. De blir lite mindre men lika goda.

Ostar som är goda på är lagrade som ex. Gouda, Emmenthaler, cheddar eller Västerbotten.

Annat gott på är Dijonsenap, skivade champinjoner, marinerade kronärtskockor, hackade soltorkade tomater med mera.

4 portioner galett med ost och skinka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2,5 dl bovetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör
  • 4 msk smör eller olja att steka i
  • Fyllning: 300 gram ost i skivor, tärnad eller riven
  • 300 gram rökt skinka

Tillagning

  1. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
  2. Rör ned 2 dl mjölk och vispa ut klumparna.
  3. Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
  4. Låt helst galettsmeten stå 10 minuter till en timme så att mjölet får svälla. Det går såklart bra att steka direkt också.
  5. Värm en stor stekpanna eller crêpespanna.
  6. Tillsätt en tsk smör eller olja i pannan.
  7. Grädda tunna galetter på ca 1 dl smet åt gången. Ha något under maxvärme när du gräddar första sidan. Grädda tills crêpsen har fått fin färg. Vänd den sedan och sänk värmen till medelvärme.
  8. Skär, riv eller skiva ost. Riv isär eller hacka skinkan grovt.
  9. Lägg på skinka och ost direkt efter att du vänt galetterna. Räkna ca 40 gram ost och 40 gram skinka på varje galett.
  10. När du lagt på fyllningen kan du vika upp kanterna ca 3 cm in till en fyrkant som du sedan gräddar ytterligare någon minut på låg värme så fyllningen blir varm och osten smälter.
  11. Grädda klart i någon minut tills galetten fått fin färg.
  12. Lägg upp på fat eller servera direkt på tallrik med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept