Galett med ost och skinka

Introduktion och förberedelse

Galette med pålägg som ost och/eller skinka samt annat gott på. Laga franska matcrêpes med fyllning.

Serveringsförslag

  • Gott som lunch eller lätt middag gärna med en god sallad till som grönsallad, sallad med äpple, lite matigare med bönor och avokado eller med sparris.

Varianter

  • Istället för bovetemjöl kan du ta 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl då kallas de crêpes. 
  • Bäst blir galetterna på en riktig stor speciell galettpanna. Hemma kan man ta en stor stekpanna. Det finns också speciella stekpannor med låga kanter som är för crêpes och galetter. De blir lite mindre men lika goda.
  • Ostar som är goda på är lagrade ostar som Gruyere, Gouda, Emmenthaler, cheddar eller smakrika som raclette, Camembert, brie, getost, chêvre med mera.
  • Annat gott på är Dijonsenap, skivade champinjoner, marinerade kronärtskockor, hackade soltorkade tomater med mera.

Att dricka till

Gott till galette är en torr fransk cider från Normandie eller Bretagne - om du vill kan du servera den kall i en kopp - likt en tekopp - som de gör i Bretagne.

8 portioner, 8 galettes

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 2,5 dl bovetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 6 dl mjölk, 3%
  • 3 ägg, medelstora
  • 3 msk smält smör till smeten
  • 4 msk smör eller olja att steka i
  • Fyllning: 300 gram ost i skivor, tärnad eller riven
  • 300 gram rökt skinka

Tillagning

  1. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
  2. Rör ned 2 dl mjölk och vispa ut klumparna.
  3. Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
  4. Låt smeten stå 30 minuter till en timme så att mjölet får svälla. Kan förberedas och förvaras i kylen något dygn.
  5. Smält smör och rör i det.
  6. Värm en stor stekpanna eller crêpespanna. Tillsätt en liten klick smör eller olja i pannan.
  7. Grädda tunna galetter på ca 1 dl smet åt gången. Ha något under maxvärme när du gräddar första sidan. Grädda tills crêpsen har fått fin färg. Vänd den sedan och sänk värmen till medelvärme.
  8. Skär, riv eller skiva ost. Riv isär eller hacka skinkan grovt.
  9. Lägg på skinka och ost direkt efter att du vänt galetterna. Räkna ca 40 gram ost och 40 gram skinka på varje galett.
  10. När du lagt på fyllningen kan du vika upp kanterna ca 3 cm in till en fyrkant som du sedan gräddar ytterligare någon minut på låg värme så fyllningen blir varm och osten smälter.
  11. Grädda klart i någon minut tills galetten fått fin färg.
  12. Lägg upp på fat eller servera direkt på tallrik med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-01-28