Galett med ost och skinka

Introduktion och förberedelse

Galette med pålägg som ost och/eller skinka samt annat gott på. Laga franska matcrêpes med fyllning.

Serveringsförslag

Gott som lunch eller lätt middag gärna med en god sallad till som grönsallad, sallad med äpple, lite matigare med bönor och avokado eller med sparris.

På bilden ett serveringsförslag från Franskans Crêperie på Österlen med en galette serverad med skivad tomat, grillad chevre-ost (värm under grillelement på hög värme med lite honung), morot, solrospesto eller pesto, rödlök, ruccola, rostade solrosfrön, honung och flingsalt.

Supergoda crêpes och galetter så väl värt ett besök - kolla in deras meny för inspiration på crêpes och galetter.

Varianter

  • Istället för bara bovetemjöl kan du ta 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl.
  • Bäst blir galetterna på en riktig stor speciell galettpanna. Hemma kan man ta en stor stekpanna. Det finns också speciella stekpannor med låga kanter som är för crêpes och galetter. De blir lite mindre men lika goda.
  • Ostar som är goda på är lagrade ostar som Gruyere, Gouda, Emmenthaler, cheddar eller smakrika som raclette, Camembert, brie, getost, chêvre med mera.
  • Annat gott på är Dijonsenap, skivade champinjoner, marinerade kronärtskockor, hackade soltorkade tomater med mera.

Att dricka till

Gott till galette är en torr fransk cider från Normandie eller Bretagne - om du vill kan du servera den kall i en kopp - likt en tekopp - som de gör i Bretagne.

8 crêpes, 4-8 portioner

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 2,5 dl bovetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör
  • 4 msk smör eller olja att steka i
  • Fyllning: 300 gram ost i skivor, tärnad eller riven
  • 300 gram rökt skinka

Tillagning

  1. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
  2. Rör ned 2 dl mjölk och vispa ut klumparna.
  3. Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
  4. Låt crêpessmeten stå 30 minuter till en timme så att mjölet får svälla.
  5. Värm en stor stekpanna eller crêpespanna.
  6. Tillsätt en tsk smör eller olja i pannan.
  7. Grädda tunna galetter på ca 1 dl smet åt gången. Ha något under maxvärme när du gräddar första sidan. Grädda tills crêpsen har fått fin färg. Vänd den sedan och sänk värmen till medelvärme.
  8. Skär, riv eller skiva ost. Riv isär eller hacka skinkan grovt.
  9. Lägg på skinka och ost direkt efter att du vänt galetterna. Räkna ca 40 gram ost och 40 gram skinka på varje galett.
  10. När du lagt på fyllningen kan du vika upp kanterna ca 3 cm in till en fyrkant som du sedan gräddar ytterligare någon minut på låg värme så fyllningen blir varm och osten smälter.
  11. Grädda klart i någon minut tills galetten fått fin färg.
  12. Lägg upp på fat eller servera direkt på tallrik med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.