Skagenbakelser

Introduktion och förberedelse för tillagning

Smaskiga skagenbakelser fyllda med skagenröra och kokt ägg; rullade dill och rödlök samt toppade med strimlad isbergssallad, cocktailtomater, citron och några stora handpillade räkor.

Med krämig god hemgjord skagenröra med massor av räkor, majonnäs, créme fraiche, citron, rödlök och dill.

En variant på smörgåstårta tillagad portionsvis som ett torn eller bakelse. En smörgåsbakelse helt enkelt.

Passar som förrätt med ett gott vitt vin som en Chardonnay eller festligare mousserande Cava. Eller bjud på lyxfika.

Gick förbi den manuella disken på ICA häromdagen och såg fina bakelser med skagen. Så här är mitt recept på liknande små torn eller bakelser.

Farligt goda och näringsrika :)

Val av räkor

Skala egna räkor eller köp färdigskalade. Godast blir det med stora fina handpillade räkor. Köp gärna MSC-märkta räkor.

En medelväg är att använda färdigskalade räkor i röran och sedan köpa några räkor med skal som du handpillar och skalar samt garnerar bakelserna med.

Du behöver

Du behöver ljust bröd, en rund utstickare på ca 5 cm diameter samt ett hårdkokt ägg.

Du kan räkna att köpa samt finhacka en kruka dill samt en rödlök.

Öka antalet portioner

Ska du dubbla receptet till flera bakelser så kan du ta fryst dill till fyllningen, tinade räkor och crabsticks samt finhacka runt 2 rödlökar.

Ska du laga laga till fler än 6 portioner är ett enklare alternativ kan du istället varva bröd med fyllning som en smörgåstårta.

Överblivet bröd

Det blir lite rester på bröd när du tagit ut rundlarna till bakelserna. Överblivet bröd behöver du ej slänga utan kan rosta och äta som vanligt; låta torka och mixa till eget ströbröd eller tärna och ha till krutonger. Eller frys in till en annan dag.

Varianter

  • Du kan blanda majonnäs, gräddfil, färskost, creme fraiche och matyoghurt som du vill till fyllningen.
  • Du kan garnera med det du gillar. Några fler förslag är röd eller svart rom eller caviar, stenbitsrom, regnbågsrom eller löjrom; samt små bitar rökt eller gravad lax - virade som små rosor.
  • Överkurs är att laga hemgjord majonnäs samt baka eget ljust bröd.
  • Krabba, crabfish, hummer, kräftstjärtar, tonfisk i vatten, varmrökt lax, rökt lax eller gravad lax blir också gott att hacka och blanda i skagenröran som fyllning och garnering.

Skagenbakelserna på tallrik
Skagenbakelserna är en variant på smörgåstårta fast tillagade och serverade portionsvis. Du kan garnera dem lite som du själv vill och gillar. Ovan skulle man exempelvis kunna ha en klick med rom på också.

Att dricka till

Vintips till skagenbakelserna är ett mousserande som champagne eller cava; vidare funkar såklart ett vitt vin ex. ett smörigt ekfatslagrat vitt vin av chardonnay eller utan ekfatslagring från Chablis.

Lageröl eller en alkoholfri Ginger Beer funkar också.

2 skagenbakelser

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 8 skivar ljust bröd, surdegsbröd eller rostbröd
  • FYLLNING: 200 gram oskalade räkor eller 100 gram skalade räkor. Räkna 1/2 burk skalade i lag eller ca 1-2 dl frysta eller färska räkor utan skal
  • 4 msk hackad dill
  • 0,25 dl majonnäs
  • 1/2 dl crème fraiche, gräddfil eller matyoghurt eller blanda efter tycke
  • 1 krm salt
  • 1/4 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 tsk pressad citron
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 1 hårdkokt ägg
  • GARNERING: 2 msk majonnäs
  • 1/2 dl hackad dill
  • 1/2 dl hackad rödlök
  • 2 cocktailtomater
  • 2 små klyftor citron
  • 2 kvistar färsk dill
  • 1 blad isbergssallad

Tillagning

  1. FYLLNING: Koka ett ägg hårt.
  2. Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet först. Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Spara gärna undan 4 stycken hela räkor till garnering.
  3. Hacka en kruka dill och skala och hacka en rödlök. Blanda en del till med räkorna till skagenröran du ska ha som fyllning. Sätt resten åt sidan till senare.
  4. Blanda i majonnäs och crème fraiche. Rör ihop till en röra.
  5. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron.
  6. Stansa ut rundlar av brödskivorna med en utstickare på ca 6 cm diameter.
  7. Skala och hacka ägget.
  8. MONTERING: Du kan fylla och varva bröden som du vill med skagenröra och garnering. Mitt förslag är: lägg ut två bröd som bottnar, bred på lite av skagenröran och fördela på hackat ägg.
  9. Lägg på nästa lager bröd samt några msk skagenröra på varje.
  10. Upprepa med ett lager bröd till och skagenröra.
  11. Lägg på sista och fjärde lagret bröd.
  12. Sätt på utstickaren på en stapel bröd i taget och tryck ihop bakelserna så de lättare håller formen.
  13. Bred en msk majonnäs runt på kanterna på varje torn - bakelse.
  14. Bred ut rejält med hackad dill och fint hackad rödlök på en skärbräda eller tallrik. Rulla försiktigt kanterna så dill och lök fastnar runt om.
  15. Hit kan du förbereda och ha skagenbakelserna övertäckta i kylen någon dag. Förvara också resten av skagenröran och räkor i kylen fram till garnering.
  16. GARNERING: Toppa varje torn - bakelse - med några msk skagenröra.
  17. Strimla lite isbergssallad så fint du kan och lägg på.
  18. Skölj och dela cockailtomater och lägg på dem.
  19. Skär ut små klyftor eller bitar citron och lägg på.
  20. Lägg på 1-2 stora fina räkor på varje om du har det kvar.
  21. Avsluta med en dillkvist och eventuellt lite mer finhackad rödlök om du har det kvar.
  22. Skagenbakelserna är klara att serveras. Garnerade kan de förvaras i kylen några timmar.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 522 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.