Nässelpannkakor

Introduktion och förberedelse

Nässelpannkakor är som vanliga pannkakor fast med förvällda och hackade nässlor i smeten.

Serveringsförslag

  • Servera som efterrätt med de topping du gillar.
  • Förslag är sylt som hallonsylt, jordgubbssylt, blåbärssylt samt vispad grädde eller glass.
  • Strösocker och färska eller tinade färska bär.
  • Frukt som tärnad kiwi, äpple, melon, apelsin, banan eller fruktsallad; vaniljyoghurt, soyghurt, kesella, matyoghurt, crème fraiche eller vaniljkvarg; sirap, lönnsirap, agavesirap eller flytande honung; nötter och frön som valnötter, hasselnötter, cashewnötter, mandlar, pumpafrön eller solrosfrön.
  • Eller som matpannkakor - förslagsvis med löjrom, rökt lax och räkor. Passar då som förrätt eller lätt lunch.
  • Smeten kan också användas till att steka plättar, crêpes eller galettes - franska matpannkakor.

Varianter

  • Utesluter du nässlorna får du vanliga pannkakor.
  • Nässlorna kan ersättas med spenat - fryst tinad och urkramad spenat eller ta färsk spenat och förväll på samma vis som nässlorna.

Tips

Plockar du mycket nässlor så kan du läsa mer om hur du förväller och tar hand om dem.

Nässelpannkakor serverade med hemgjord hallonsylt, halvtinade blåbär från frysen och strösocker.
Nässelpannkakor serverade med hemgjord hallonsylt, halvtinade blåbär från frysen och strösocker. Lättvispad grädde eller glass är också gott till.

4 portioner, 12-14 nässelpannkakor

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 80-90 gram nässlor, späda färska blad; eller 2,5 dl förvällda hackade nässlor
  • 4 ägg M/L
  • 8 dl mjölk 3%
  • 1 tsk salt
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk smält smör
  • 3 msk smör att steka i

Tillagning

  1. Plocka nässlor - helst späda blad. Använd handskar. Skölj väl i kallt vatten.
  2. Koka upp en kastrull med 2-3 liter vatten. Koka nässlorna i 1 minut. Lägg över i en stor bunke med kallt vatten - gärna med is i. Häll av i durkslag och krama ur så mycket vätska du kan.
  3. Hacka nässlorna fint.
  4. SMET: Vispa ihop äggen i en stor bunke.
  5. Tillsätt mjölk, salt och vetemjöl. Rör ut klumpar.
  6. Tillsätt hackade nässlor. Rör runt så det blandas väl.
  7. Smält smör i en kastrull och rör i det.
  8. Låt smeten stå i kylen i 20 minuter.
  9. Värm en non-stick stekpanna och lägg i en liten klick smör.
  10. Stek pannkakor av ca 0,75 dl smet i taget. Vicka på pannan så smeten rinner ut till en pannkaka på ca 17 cm diameter. Smöra lite mellan pannkakorna. Jag fick då ut 14 pannkakor.
  11. Smeten kan också stekas som större matpannkakor galettes med toppings. Eller som små plättar.
  12. Lägg över på en tallrik efterhand och lägg en annan tallrik över så de håller sig varma.
  13. Pannkakorna är klara att servera. Förslagsvis som efterrätt med sylt, bär och grädde; eller som matpannkakor med tillbehör som löjrom, lax och räkor.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 411 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-02

Tillbehör och liknande recept: