Avokadohalva med räksallad

Avokadohalva med räksallad är en 80-tals klassiker. Här i modern tappning med räksallad gjord som coleslaw smaksatt med färsk ingefära.

Kan serveras som lätt lunch eller som förrätt. Som liten förrätt räcker receptet till sex portioner och då får du ta göra sex bröd i rundlar eller fyrkanter.

Att dricka till

Till avokadon med räkor kan du dricka ett friskt vitt vin ex. Sauvignon Blanc eller ljus lageröl.

4 portioner avokadohalva med räksallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 200 gram skalade räkor
  • 2 avokados
  • 2 dl riven eller finstrimlad vitkål
  • 1 dl finriven morot
  • 4 msk majonnäs
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 tsk farinsocker
  • 1 tsk finhackad färsk ingefära
  • 4 skivor vitt bröd
  • 2 msk smör
  • 8 blad sallad av isberg och Lollo rosso
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda räksalladen i en skål - alltså räkor (spara två-tre fina hela räkor att garnera med per portion), vitkål, morötter, majonnäs, crême fraiche, farinsocker, ingefära samt 4 krm salt och 2 krm vitpeppar.
  2. Skölj och plocka salladen, strimla rödlöken, förbered avokadon - dela den, gröp ur halvor och skär i fina skivor.
  3. Innan servering steker du bröden ljust bruna i smör på båda sidor.
  4. Lägg bröden på tallrik med en några skivor eller en halv avokado på varje, toppa med räkröra, sallad och rödlök samt servera.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer