Avokadohalva med räksallad

Avokadohalva med räksallad är en 80-tals klassiker. Här i modern tappning med räksallad gjord som coleslaw smaksatt med färsk ingefära.

Kan serveras som lätt lunch eller som förrätt. Som liten förrätt räcker receptet till sex portioner och då får du ta göra sex bröd i rundlar eller fyrkanter. 

Att dricka till

Till avokadon med räkor kan du dricka ett friskt vitt vin ex. Sauvignon Blanc eller ljus lageröl.

4 portioner avokadohalva med räksallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 200 gram skalade räkor
  • 2 avokados
  • 2 dl riven eller finstrimlad vitkål
  • 1 dl finriven morot
  • 4 msk majonnäs
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 tsk farinsocker
  • 1 tsk finhackad färsk ingefära
  • 4 skivor vitt bröd
  • 2 msk smör
  • 8 blad sallad av isberg och Lollo rosso
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda räksalladen i en skål - alltså räkor (spara två-tre fina hela räkor att garnera med per portion), vitkål, morötter, majonnäs, crême fraiche, farinsocker, ingefära samt 4 krm salt och 2 krm vitpeppar.
  2. Skölj och plocka salladen, strimla rödlöken, förbered avokadon - dela den, gröp ur halvor och skär i fina skivor.
  3. Innan servering steker du bröden ljust bruna i smör på båda sidor.
  4. Lägg bröden på tallrik med en några skivor eller en halv avokado på varje, toppa med räkröra, sallad och rödlök samt servera.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer