Avokadohalva med räksallad
Avokadohalva med räksallad är en 80-tals klassiker.
Här i min variant med räksallad gjord som coleslaw smaksatt med färsk ingefära.
Tillagning
- Blanda räksalladen i en skål av räkor (spara två-tre fina hela räkor att garnera med per portion), vitkål, morötter, majonnäs, crème fraiche, farinsocker, ingefära samt smaksatt med 1 krm salt och 0,5 krm vitpeppar.
- Skala och strimla eller finhacka rödlöken.
- Förbered avokadon - dela den, gröp ur halvor och skär i fina skivor.
- Innan servering steker du bröden ljust bruna i smör på båda sidor. Du steka dem hela med kanter eller så tar du ut rundlar med en utstickare. Eller skär i trekanter - som du önskar.
- Skölj och plocka salladen. Blanda med lite olivolja, vinäger, salt och vitpeppar.
- Lägg bröden på tallrikar.
- Fördela på hälften av salladen på bröden, avokado i skivor, räkröra, resten av salladen och strö över rödlök.
Serveringsförslag
- Kan serveras som lätt lunch eller som förrätt.
- Som liten förrätt eller aptitretare räcker receptet till sex portioner och då kan du steka sex bröd i rundlar, trekanter eller fyrkanter.
Serveringsförslag i avokodohalva
- Istället för att servera på smörstekt bröd så kan man även servera direkt i en halva avokado.
- Skölj och skrubba avokadon noga. Skär först en liten bit på vardera sida av avokadons skal. Detta så att de sedan står stadigt på tallriken vid servering. Dela avokadon och kärna ur den. Fyll sedan halvorna och hålet där kärnan satt med coleslaw, räkor osv enligt nedan recept. Serveras med en sked så gästen kan gröpa ur avokadon.
- Eller fyll med skagenröra.
Att dricka till
Till avokadon med räkor kan du dricka ett friskt vitt vin ex. Sauvignon Blanc eller ljus lageröl.
Uppskattat näringsvärde per portion: 224 kcal