Koreanska matpannkakor med skaldjur och grönsaker

Introduktion och förberedelse

Koreanska matpannkakor som steks med grönsaker, skaldjur och chili samt serveras med en dippsås.

Här med gräslök, salladslök, rödlök, morot, paprika, färsk chili samt räkor och bläckfisk.

Pannkakorna lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat koreansk mat med Kala Sung.

Serveringsförslag

  • Passar som förrätt och tilltugg med dippsås.
  • Kan stekas som små pannkakor och serveras styckvis eller som större pannkakor som sedan delas i mumsbitar.

Varianter

  • Skaldjur kan varieras efter tycke. Bläckfisk kan uteslutas. Istället för stora räkor kan man ta mindre räkor.
  • Skaldjur är valfritt men lite lyxigt att ha med. De blir goda med enbart grönsaker också.
  • Du kan variera grönsakerna - fler förslag som passar i är tunt skuren eller strimlad zucchini, kålrot, purjolök, vitkål, grönkål, spetskål, salladskål, gröna bönor, vaxbönor, sockerärter, palsternacka, rotselleri, gul lök, aubergine, blomkål, broccoli osv.
  • Du kan ta valfri mängd chili i.

Du kan variera grönsaker och skaldjur i pannkakorna. Skaldjur kan även uteslutas och pannkakorna enbart lagas med grönsaker.
Du kan variera grönsaker och skaldjur i pannkakorna. Skaldjur kan även uteslutas och pannkakorna enbart lagas med grönsaker.

2 portioner koreanska matpannkakor som förrätt och 4 portioner som tilltugg

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 knippe gräslök, 15 gram
  • 2 salladslökar
  • 1/4 röd paprika
  • 1/4 gul paprika
  • 1 morot
  • 1/2 rödlök
  • 20 gram röd eller grön chili eller valfri mängd
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • SMET: 120 gram vetemjöl
  • 40 gram rismjöl
  • 1 dl vatten
  • 3 krm salt
  • 50 gram räkor
  • 50 gram bläckfisk
  • 6 msk matolja som solrosolja, majsolja eller rapsolja att steka i
  • DIPPSÅS: 4 msk ljus koreansk soja eller japansk ljus soja
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk risvinäger
  • 1 tsk koreanskt chilipulver Gochugaru

Tillagning

  1. Förbered grönsakerna. Skölj grönsaker. Skär i gräslök och salladslök i grova bitar. Skala moroten. Skär och strimla morot, paprika samt chili i bitar. Lägg på ett fat eller i skålar.
  2. Knäck ägget i en skål och vispa sönder det.
  3. Skär räkor och bläckfisk i bitar och strimlor.
  4. Väg upp vetemjöl och rismjöl samt blanda med salt i en bunke.
  5. Tillsätt lite vatten i taget och rör tills du har en smet i tjocklek som vanlig pannkakssmet. Rör ut klumpar. Ägget ska ej i smeten utan det häller man sedan över pannkakan när man steker den.
  6. Blanda dippsåsen av soja, vatten, vinäger, socker och chilipulver.
  7. Tillsätt grönsakerna till smeten och blanda runt.
  8. Värm en stekpanna med 2 msk matolja.
  9. Ta upp hälften av smeten och grönsakerna med en slev och fördela i pannan.
  10. Jag stekte två större pannkakor - en i taget - som på bilden. Ett annat förslag är att steka fyra små pannkakor likt plättar - två i taget.
  11. När smeten börjat stelna så fördelar du över hälften av skaldjuren.
  12. Fördela över hälften av ägget och stek tills pannkakan har fått färg och stelnat nog för att vändas. Justera värmen så att den ej bränns innan den stelnat.
  13. Vänd pannkakan och stek andra sidan någon minut tills den har fin färg.
  14. Lägg upp på fat eller tallrik. Upprepa med resten smeten.
  15. Till servering kan du skära eller klippa pannkakorna i lagom mumsbitar. Man kan även garnera med mer strimlad chili, hackad gräslök och/eller sesamfrön.
  16. Servera med såsen att dippa i vid sidan.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 153 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-08