Blinier

Bjud på blinier - små ryska jästa pannkakor eller plättar du toppar med godsaker och serverar till förrätt.

25 blinier, ca 4 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 10 gram färsk jäst
  • 2,5 dl mjölk, fingervarm 37 grader
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,75 dl gräddfil
  • 1 st ägg
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Värm mjölken till fingervarm (förslagsvis i mikron). Rör ut jästen i mjölken.
  2. Tillsätt mjöl, gräddfil, äggula och salt. Vispa blinismeten slät. Låt blinismeten jäsa 30 min.
  3. Vispa äggvitan hårt. Vänd ner den i blinismeten, rör försiktigt så allt blandar sig.
  4. Grädda blinier i väl smord plättlagg eller stekpanna, ca 2 min per sida.
  5. Lägg upp på fat och servera med tillbehören vid sidan eller lägg upp ca 2-3 blinier per tallrik och garnera med tillbehör som crème fraiche, rom (eller lax eller räkor), finhackad rödlök, dill och citronklyfta.
Vill du ha extra runda och fina blinier kan du steka smeten i en rund metallform eller utstickare. Ovan serverade med smetana, kallrökt lax, stenbitsrom, dill, rödlök och citronklyfta.
Vill du ha extra runda och fina blinier kan du steka smeten i en rund metallform eller utstickare. Ovan serverade med smetana, kallrökt lax, löjrom, dill, rödlök och citronklyfta.

Serveringsförslag

  • Garneras med finhackad rödlök, dill och citronklyfta.
  • Goda som förrätt med tillbehör som crème fraiche, smetana eller gräddfil samt valfri rom som stenbitsrom, löjrom eller caviar.
  • Kallrökt lax i skivor eller handpillade fina räkor passar också att toppa med.
  • Riktigt fint blir det med svensk löjrom som Kalix löjrom.
  • Blinier kan också serveras som pannkakor till dessert, efterrätt eller fika. Gör som Mumintrollet och servera med hallonsylt och smör. Vaniljglass och vispad grädde passar också. Kolla även in mina jästa pannkakor, äppelpannkakor eller kalljästa blåbärspannkakor för inspiration.

Framförhållning

Smeten till blinier blandas med bovetemjöl och färsk jäst och sedan ska den stå och jäsa.

Varianter

  • Créme fraiche kan bytas mot smetana - rysk syrad grädde. Eller gräddfil.
  • Smeten kan också jäsas med vetesurdeg istället för vanlig jäst till surdegsblinier.
  • Det finns vegetarisk och vegan tångcaviar. Vidare Oatly Fraiche istället för vanlig crème fraiche.

Att dricka till

  • Till blinierna passar kall öl - en ljus humlearomatisk frisk lageröl eller smakrik IPA.
  • Andra förslag är festligt mousserande torrt vin som champagne eller Cava; eller vitt vin av ex. Chardonnay eller Riesling - speciellt om de serveras med löjrom och lax.
  • Vidare passar väl kyld vodka till också.

Två blinier serverade som förrätt med citron.
Jag serverade två blinier som förrätt och toppade den ena med kallrökt lax och den andra med Kalix löjrom. Vidare crème fraiche, hackad rödlök, dillkvistar och en klyfta citron. Två blinier serverade som förrätt med citron.

E-mail
Medel: 4.1 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 113 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-09

Tillbehör och liknande: