Blinier

Introduktion och förberedelse

Bjud på blinier - små ryska pannkakor - goda som förrätt med tillbehör som crème fraiche, rom; rökt lax eller räkor passar också.

Garneras med finhackad rödlök, dill och citronklyfta.

Riktigt fint blir det med svensk löjrom som Kalix löjrom men annan rom som stenbitsrom eller caviar funkar också. Det finns även vegetarisk och vegan tångcaviar man kan prova. Créme fraiche kan bytas mot smetana.

Smeten till blinier blandad med bovetemjöl och färsk jäst sedan ska den stå och jäsa. Kan också jäsas med vetesurdeg.

Blinier kan också serveras som andra pannkakor till dessert, efterrätt eller fika också. Gör som Mumintrollet och servera med hallonsylt och smör. Vaniljglass och vispad grädde passar också.

Att dricka till:

Till blinier passar kall öl - en ljus humlearomatisk frisk lageröl eller smakrik IPA. Mousserande torrt vin som champagne eller Cava; vitt vin av ex. Chardonnay passar också till.

25 blinier, ca 4 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 10 gram färsk jäst
  • 2,5 dl mjölk, fingervarm 37 grader
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,75 dl gräddfil
  • 1 st ägg
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Värm mjölken till fingervarm (förslagsvis i mikron). Rör ut jästen i mjölken.
  2. Tillsätt mjöl, gräddfil, äggula och salt. Vispa blinismeten slät. Låt blinismeten jäsa 30 min.
  3. Vispa äggvitan hårt. Vänd ner den i blinismeten, rör försiktigt så allt blandar sig.
  4. Grädda blinier i väl smord plättlagg eller stekpanna, ca 2 min per sida.
  5. Lägg upp på fat och servera med tillbehören vid sidan eller lägg upp ca 2-3 blinier per tallrik och garnera med tillbehör som crème fraiche, rom (eller lax eller räkor), finhackad rödlök, dill och citronklyfta.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept