Blinier

Bjud på blinier - små ryska pannkakor - goda som förrätt med tillbehör som crème fraiche, rom; rökt lax eller räkor passar också.

Garneras med finhackad rödlök, dill och citronklyfta.

Riktigt fint blir det med svensk löjrom som Kalix löjrom men annan rom som stenbitsrom eller caviar funkar också. Det finns även vegetarisk och vegan tångcaviar man kan prova. Créme fraiche kan bytas mot smetana.

Smeten till blinier blandad med bovetemjöl och färsk jäst sedan ska den stå och jäsa. Kan också jäsas med vetesurdeg.

Blinier kan också serveras som andra pannkakor till dessert, efterrätt eller fika också. Gör som Mumintrollet och servera med hallonsylt och smör. Vaniljglass och vispad grädde passar också.

Att dricka till:

Till blinier passar kall öl - en ljus humlearomatisk frisk lageröl eller smakrik IPA. Mousserande torrt vin som champagne eller Cava; vitt vin av ex. Chardonnay passar också till.

25 blinier, ca 4 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 10 gram färsk jäst
  • 2,5 dl mjölk, fingervarm 37 grader
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,75 dl gräddfil
  • 1 st ägg
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Värm mjölken till fingervarm (förslagsvis i mikron). Rör ut jästen i mjölken.
  2. Tillsätt mjöl, gräddfil, äggula och salt. Vispa blinismeten slät. Låt blinismeten jäsa 30 min.
  3. Vispa äggvitan hårt. Vänd ner den i blinismeten, rör försiktigt så allt blandar sig.
  4. Grädda blinier i väl smord plättlagg eller stekpanna, ca 2 min per sida.
  5. Lägg upp på fat och servera med tillbehören vid sidan eller lägg upp ca 2-3 blinier per tallrik och garnera med tillbehör som crème fraiche, rom (eller lax eller räkor), finhackad rödlök, dill och citronklyfta.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer