Okonomiyaki grönsakspannkaka

Introduktion och förberedelse

Okonomiyaki grönsakspannkaka är en slags pannkaka eller omelett med grönsaker som toppas med okonomiyaki-sås, japansk majonnäs, katsuobushi torkad fisk och salladslök.

Okonomiyakin lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Japansk mat med Kondo Sasaki.

Serveringsförslag

Tips

Ingredienser som japansk majonnäs Kewpie eller Babymayo, katsuobushi torkad fisk samt okonomiyaki-sås går tyvärr ej att ersätta utan är ett måste på. Dessa varor kan du köpa i välsorterade asiatiska butiker eller på nätet ex. hos Kato japansk mat.

Varianter

  • Du kan skära grönsakerna som du önskar i grova tärningar eller strimla i finare bitar.
  • Du kan öka på smeten om du vill till x1,5 eller dubbla mängden för en matigare pannkaka som håller lättare ihop när man steker den.
  • Istället för att steka en stor pannkaka kan du steka 2-4 mindre.
  • Förutom grönsakerna nedan kan man fräsa med 4 skivor strimlat bacon, 1/2 strimlad kycklingfile, några bitar tärnad bläckfisk eller liknande.
  • Spetskål kan bytas mot vitkål, sommarkål, rödkål eller grönkål.
  • Salladslök kan bytas mot rödlök, ramslök eller purjolök.

Okonomiyaki är en slags grönsakspannkaka som serveras med japansk majonnäs, Okonomiyaki-sås, katsuobushi torkad fisk samt strimlad salladslök.
Okonomiyaki är en slags grönsakspannkaka som serveras med japansk majonnäs, Okonomiyaki-sås, katsuobushi torkad fisk samt strimlad salladslök.

1 portion Okonomiyaki grönsakspannkaka som huvudrätt, 2-4 portioner som smårätt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • SMET: 1 dl mjölk, 3%
  • 1 ägg, L eller M
  • 100 gram vetemjöl, ca 1,3 dl
  • 1 tsk dashi-pulver, Hon dashi (valfritt - kan ersättas med 1 krm salt)
  • FYLLNING: 100 gram spetskål
  • 50 gram morötter
  • 2 salladslökar
  • 2 msk neutral matolja att steka i
  • TILL SERVERING: 1/2 dl okonomiyaki-sås
  • 1/2 japansk majonnäs Kewpie eller Babymayo
  • 1 dl katsuobushi torkad fisk

Tillagning

  1. SMET: Blanda ägg, vetemjöl, mjölk och dashi-pulver i en bunke till en smet utan klumpar.
  2. Skölj och skär spetskål i ca 2x2 cm bitar eller strimla som du önskar.
  3. Skala morot och skär i sneda strimlor, strimla eller valfri form.
  4. Skölj salladslök och skär bort rotfästet. Strimla den späda överdelen till garnering och skär den nedre grövre delen i ca 2 cm bitar till fyllning.
  5. Värm en stekpanna. Gärna non-stick.
  6. Vänd runt grönsakerna i smeten. Bred ut grönsakerna och fördela över all smet i stekpannan i ett jämnt lager. Vicka pannan lite så smeten rinner ut jämnt.
  7. Ett alternativ är att först steka grönsakerna mjuka i oljan några minuter och sedan hälla över smeten.
  8. Stek på medelvärme i ca 5 minuter tills smeten stelnat och pannkakan fått färg undertill. Kolla undertill med en stekspade så pannkakan ej bränns. Sätt gärna över lock.
  9. Vänd pannkakan och stek andra sidan några minuter tills den får färg. Tips är att ta en tallrik med lite olja på till hjälp och lägga över stekpannan samt vända upp och ner. För sedan över till stekpannan från tallriken.
  10. Lägg upp pannkakan på en skärbräda, fat eller tallrik.
  11. Garnera med rikligt med japansk majonnäs Kewpie eller Babymayo samt okonomiyaki-sås. Tips är att ringla över i ett rutmönster - se bild. Strö över katsuobushi torkad fisk samt strimlad salladslök.
  12. Skär i tårtbitar och njut.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 548 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-29

Tillbehör och liknande recept: