Grönsaksjansson

Introduktion och förberedelse

Grönsaksjansson är en krämig grönsaksgratäng eller rotsakslåda som passar till julbord, påsk eller smörgåsbord. Eller som grönsakstillbehör till det mesta.

Gratängen är utan ansjovis och lagas med potatis, grönkål, matvete, broccoli, morot, vitkål, lök, vitlök, koriander och grädde toppad med ströbröd. 

Serveringsförslag

  • Passar utmärkt som vegetarisk grönt komplement eller ersättning för Janssons frestelse till julbord, påsk, smörgåsbord, buffé eller liknande. 
  • Eller servera som tillbehör och matig grönsaksgratäng till det mesta istället för potatisgratäng. 

Tips

Kan förberedas i god tid, förvaras i kylen och sedan värmas till servering.

Portionsberäkning

Till julbord och liknande kan du räkna att den räcker till många ca 8 portioner. Som grönsakstillbehör skulle jag räkna 6 portioner. 

Varianter

  • Matvete är valfritt att ha i. Man kan även byta dessa mot kokt korngryn eller kokt råris. 
  • Koriander är valfritt att ha i. Kan bytas mot hackad persilja. Eller någon tsk torkad dragon. 
  • Du kan ta de grönsaker du önskar och ta bort eller ersätta de du vill. Andra grönsaker som passar i är kålrot, rotselleri, blomkål, palsternacka, persiljerot, rödkål, rödbetor, gulbetor, purjolök med mera. 
  • Vill du utesluta grönsaker och matvete så kan du laga en Hanssons frestelse. Egentligen borde denna rätt kanske heta grönsakshansson.
  • Eller klassisk Janssons frestelse med ansjovis. 
  • Du kan byta grädde, mjölk och smör mot sojagrädde, sojamjölk samt margarin för en vegan grönsaksjansson.
 
Till gratängen behöver du salt, peppar, grädde, matvete, riven morot, gul lök, hackad broccoli, vitlök, strimlad vitkål, fryst koriander, hackad grönkål, potatis samt smör och ströbröd utanför bild.
Till gratängen behöver du salt, peppar, grädde, matvete, riven morot, gul lök, hackad broccoli, vitlök, strimlad vitkål, fryst koriander, hackad grönkål, potatis samt smör och ströbröd utanför bild.
Stek lök, vitlök, vitkål och morot i smör i 5 minuter.
Stek lök, vitlök, vitkål och morot i smör i 5 minuter.
Smörj en form med smör och lägg i potatis i stavar. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
Smörj en form med smör och lägg i potatis i stavar. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
Tillsätt den stekta lökblandningen.
Tillsätt den stekta lökblandningen.
Tillsätt hackad broccoli.
Tillsätt hackad broccoli.
Koka matvete i 5 minuter. Häll av och tillsätt det.
Koka matvete i 5 minuter. Häll av och tillsätt det.
Tillsätt hackad grönkål.
Tillsätt hackad grönkål.
Tillsätt salt, peppar samt koriander och blanda runt.
Tillsätt salt, peppar samt koriander och blanda runt.
Häll på grädde samt mjölk så det täcker upp i samma nivå som grönsakerna.
Häll på grädde samt mjölk så det täcker upp i samma nivå som grönsakerna.
Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Ta ut och strö över ströbröd samt grädda i 10 minuter till i övre delen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Ta ut och strö över ströbröd samt grädda i 10 minuter till i övre delen.
Låt stå 5 minuter och servera sedan till julbord, buffé eller påsk. Eller som grönsakstillbehör.
Låt stå 5 minuter och servera sedan till julbord, buffé eller påsk. Eller som grönsakstillbehör.

6 -8 portioner grönsaksjansson

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,5 dl okokt matvete
  • 400 gram fast potatis
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl fint strimlad vitkål
  • 1 dl grovt riven morot
  • 1 dl strimlad broccoli
  • 200 gram tinad fryst hackad grönkål. Eller 100 gram färsk.
  • 4 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk fryst hackad koriander
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk 3%
  • 2 msk ströbröd

Tillagning

  1. Koka matvete i fem minuter i 4 dl vatten.
  2. Smörj en ugnsform ca 20x30 cm med 1 msk av smöret.
  3. Häll av vattnet från matvetet och lägg i formen.
  4. Förbered grönsaker. Skala och skär potatisen i stavar - ca 0,5 cm tjocka. Hacka broccolin. Strimla grönkål eller använd fryst hackad grönkål. Lägg i formen med matvetet.
  5. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  6. Skala och strimla löken. Skala och finhacka vitlöken. Skölj och strimla vitkål. Skala och riv morot.
  7. Stek lök, vitlök, vitkål och morot i 2 msk smör ca 5 minuter utan att ta färg. Lägg i formen.
  8. Tillsätt salt, peppar och koriander. Blanda runt och platta till gratängen.
  9. Häll över grädde och sedan mjölk till samma nivå som grönsakerna.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.
  11. Ta ut och strö över ströbröd samt grädda i ytterligare 10 minuter i övre delen av ugnen till fin färg.
  12. Ta ut och låt stå 5 minuter innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 422 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-12-15

Tillbehör och liknande: