Grönsaksjansson
Introduktion och förberedelse
Grönsaksjansson är en krämig grönsaksgratäng eller rotsakslåda som passar till julbord, påsk eller smörgåsbord. Eller som grönsakstillbehör till det mesta.
Gratängen är utan ansjovis och lagas med potatis, grönkål, matvete, broccoli, morot, vitkål, lök, vitlök, koriander och grädde toppad med ströbröd.
Serveringsförslag
- Passar utmärkt som vegetarisk grönt komplement eller ersättning för Janssons frestelse till julbord, påsk, smörgåsbord, buffé eller liknande.
- Eller servera som tillbehör och matig grönsaksgratäng till det mesta istället för potatisgratäng.
Tips
Kan förberedas i god tid, förvaras i kylen och sedan värmas till servering.
Portionsberäkning
Till julbord och liknande kan du räkna att den räcker till många ca 8 portioner. Som grönsakstillbehör skulle jag räkna 6 portioner.
Varianter
- Matvete är valfritt att ha i. Man kan även byta dessa mot kokt korngryn eller kokt råris.
- Koriander är valfritt att ha i. Kan bytas mot hackad persilja. Eller någon tsk torkad dragon.
- Du kan ta de grönsaker du önskar och ta bort eller ersätta de du vill. Andra grönsaker som passar i är kålrot, rotselleri, blomkål, palsternacka, persiljerot, rödkål, rödbetor, gulbetor, purjolök med mera.
- Vill du utesluta grönsaker och matvete så kan du laga en Hanssons frestelse. Egentligen borde denna rätt kanske heta grönsakshansson.
- Eller klassisk Janssons frestelse med ansjovis.
- Du kan byta grädde, mjölk och smör mot sojagrädde, sojamjölk samt margarin för en vegan grönsaksjansson.
Tillagning
- Koka matvete i fem minuter i 4 dl vatten.
- Smörj en ugnsform ca 20x30 cm med 1 msk av smöret.
- Häll av vattnet från matvetet och lägg i formen.
- Förbered grönsaker. Skala och skär potatisen i stavar - ca 0,5 cm tjocka. Hacka broccolin. Strimla grönkål eller använd fryst hackad grönkål. Lägg i formen med matvetet.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skala och strimla löken. Skala och finhacka vitlöken. Skölj och strimla vitkål. Skala och riv morot.
- Stek lök, vitlök, vitkål och morot i 2 msk smör ca 5 minuter utan att ta färg. Lägg i formen.
- Tillsätt salt, peppar och koriander. Blanda runt och platta till gratängen.
- Häll över grädde och sedan mjölk till samma nivå som grönsakerna.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.
- Ta ut och strö över ströbröd samt grädda i ytterligare 10 minuter i övre delen av ugnen till fin färg.
- Ta ut och låt stå 5 minuter innan servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 422 kcal