Morotsmuffins

Introduktion och förberedelse för att baka

Mumsa på morotsmuffins med frosting och garnering. En slags morotscupcakes som är gott till fika och fest.

Förutom frosting så kan du piffa till muffinsen med garnering - på bilden gjorda jag hälften med valnötter och röda vinbär; samt hälften med strimlat limeskal och gula ringblomsblad.

Men man kan ta valfri garnering. Lite morotstema får man med rostad kokos som du färgat morotsoragne med lite gul och röd karamellfärg. Eller ta annat choklad-, färgat strössel eller silverströssel.

Du behöver 10 medelstora muffinsformar. Jag tog 0,75 dl smet i varje form. Man kan också baka i mindre formar eller större muffinsformar efter tycke.

Smeten kan dubblas om du vill baka fler muffins.

10 stycken morotsmuffins

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 2 ägg, normalstora
  • 1,5 dl socker
  • 1/5 dl valnötter
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • 2,5 dl finrivna morötter
  • 1,25 dl matolja som solrosolja eller majsolja
  • GLASYR: 100 gram färskost naturell
  • 2 dl florsocker
  • 40 gram smör
  • 1 tsk limejuice (valfritt)
  • 10 muffinsformar, medelstorlek

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Ta fram muffinsformar och sätt på en plåt.
  3. Hacka valnötter grovt.
  4. Kläck ägg i en bunke. Tillsätt sockret. Vispa fluffigt några minuter med elvisp.
  5. Mät upp mjöl, kanel, bakpulver och salt i en bunke.
  6. Skala och finriv morötter.
  7. Blanda morötter och mjölet med mjölblandningen.
  8. Vispa ner oljan - först droppvis - i äggblandningen. Sedan kan du tillsätta den i en jämn stråle.
  9. Rör ihop äggblandning och mjölblandning till en smet.
  10. Fördela smeten i muffinsformarna - jag fick ut 10 formar med ca 0,75 dl i varje form.
  11. Grädda muffinsarna i mitten av ugnen i cirka 11 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna helt.
  13. FROSTING: Ta fram smör och låt det bli rumsvarmt.
  14. Mät upp färskost och socker samt limesaft i en bunke.
  15. Tillsätt smöret och vispa ihop till en jämn frosting.
  16. Garnera muffinsarna när de svalnat genom att fördela och bre eller spritsa ut frosting som du vill.
  17. Toppa med mer garnering om du vill som på bilden - förslag är en valnöt och något bär som vinbär; eller strimlad limeskal och ringblomsblad. Annat förslag är valfritt strössel.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.