Morotsmuffins

Mumsa på morotsmuffins med frosting och garnering. En slags morotscupcakes som är gott till fika och fest.

Smeten kan dubblas om du vill baka fler muffins.

10 stycken morotsmuffins

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 2 ägg, normalstora
  • 1,5 dl socker
  • 1/5 dl valnötter
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • 2,5 dl finrivna morötter
  • 1,25 dl matolja som solrosolja eller majsolja
  • GLASYR: 150 gram färskost naturell
  • 4 dl florsocker
  • 50 gram smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 10 muffinsformar, medelstorlek eller 8 stora formar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Ta fram muffinsformar och sätt på en plåt.
  3. Hacka valnötter grovt.
  4. Kläck ägg i en bunke. Tillsätt sockret. Vispa fluffigt några minuter med elvisp.
  5. Mät upp mjöl, kanel, bakpulver och salt i en bunke.
  6. Skala och finriv morötter.
  7. Vispa ner oljan - först droppvis - i äggblandningen. Sedan kan du tillsätta den i en jämn stråle.
  8. Rör ihop äggblandning och mjölblandning till en smet.
  9. Tillsätt och rör i rivna morötter och valnötter.
  10. Fördela smeten i muffinsformarna - jag fick ut 10 formar med ca 0,75 dl i varje form.
  11. Grädda muffinsarna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter tills de har fått färg på toppen.
  12. Ta ut och låt svalna innan servering. Låt svalna helt om du vill bre på frosting.
  13. FROSTING: Ta fram smör och låt det bli rumsvarmt.
  14. Mät upp färskost och socker samt vaniljsocker i en bunke.
  15. Tillsätt smöret och rör ihop till en jämn frosting.
  16. Garnera muffinsarna när de svalnat genom att fördela och bre eller spritsa ut frosting. Spritsa förslagsvis en liten topp på varje.
  17. Toppa med mer garnering om du vill som på bilden - förslag är en valnöt och något bär som vinbär; eller strimlad limeskal och ringblomsblad. Annat förslag är valfritt strössel.
Nybakta morotsmuffins
Låt de nybakta morotsmuffinsarna svalna innan du brer på frosting.
Muffinssmet fylls i formar
Fyll formarna med muffinssmet - jag tog 0,75 dl smet i varje form.
Blanda äggsmeten med mjölblandningen samt finrivna morötter.
Blanda de vispade äggen med mjölblandningen samt finrivna morötter till en smet.
Vispa äggen fluffiga med socker samt tillsätt olja
Vispa äggen fluffiga med socker samt tillsätt olja lite i taget.

Garnering

  • Förutom frostingen nedan så kan du piffa till muffinsen med garnering - på bilden gjorde jag hälften med valnötter och röda vinbär; samt hälften med strimlat limeskal och gula ringblomsblad.
  • Lite morotstema får man med rostad kokos som du färgat morotsoragne med lite gul och röd karamellfärg.
  • Eller ta annat choklad-, färgat strössel eller silverströssel.

Val av formar

Du behöver 10 medelstora muffinsformar. Jag tog 0,75 dl smet i varje form.

Man kan också baka i 12 mindre formar eller 8 större muffinsformar efter tycke. Bakar du i större formar kan du räkna några minuter extra tid i ungen.

E-mail
Medel: 4.3 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 159 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-25