Morotsmuffins
Mumsa på morotsmuffins med frosting och garnering. En slags morotscupcakes som är gott till fika och fest.
Smeten kan dubblas om du vill baka fler muffins.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Ta fram muffinsformar och sätt på en plåt.
- Hacka valnötter grovt.
- Kläck ägg i en bunke. Tillsätt sockret. Vispa fluffigt några minuter med elvisp.
- Mät upp mjöl, kanel, bakpulver och salt i en bunke.
- Skala och finriv morötter.
- Vispa ner oljan - först droppvis - i äggblandningen. Sedan kan du tillsätta den i en jämn stråle.
- Rör ihop äggblandning och mjölblandning till en smet.
- Tillsätt och rör i rivna morötter och valnötter.
- Fördela smeten i muffinsformarna - jag fick ut 10 formar med ca 0,75 dl i varje form.
- Grädda muffinsarna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter tills de har fått färg på toppen.
- Ta ut och låt svalna innan servering. Låt svalna helt om du vill bre på frosting.
- FROSTING: Ta fram smör och låt det bli rumsvarmt.
- Mät upp färskost och socker samt vaniljsocker i en bunke.
- Tillsätt smöret och rör ihop till en jämn frosting.
- Garnera muffinsarna när de svalnat genom att fördela och bre eller spritsa ut frosting. Spritsa förslagsvis en liten topp på varje.
- Toppa med mer garnering om du vill som på bilden - förslag är en valnöt och något bär som vinbär; eller strimlad limeskal och ringblomsblad. Annat förslag är valfritt strössel.
Garnering
- Förutom frostingen nedan så kan du piffa till muffinsen med garnering - på bilden gjorde jag hälften med valnötter och röda vinbär; samt hälften med strimlat limeskal och gula ringblomsblad.
- Lite morotstema får man med rostad kokos som du färgat morotsoragne med lite gul och röd karamellfärg.
- Eller ta annat choklad-, färgat strössel eller silverströssel.
Val av formar
Du behöver 10 medelstora muffinsformar. Jag tog 0,75 dl smet i varje form.
Man kan också baka i 12 mindre formar eller 8 större muffinsformar efter tycke. Bakar du i större formar kan du räkna några minuter extra tid i ungen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 159 kcal