Rissallad med tonfisk

Rissallad med tonfisk är en kall smakrik fransk tonfisksallad med grönsaker som morot, sparris, paprika, persilja, puylinser, tomat i vinäger och majonnäs.
Tonfisksalladen passar till buffé, picknick, lätt lunch eller tillbehör på middag.
Tonfisksallad är vanlig i Frankrike.
Koka gärna större omgångar ris och puylinser innan och låt svalna. Resterna av ris och puylinser kan du sedan frysa in och ha till annat.

6 portioner rissallad med tonfisk

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 7 dl kokt ris, ex. basmati- eller jasminris. Räkna 3 dl okokt ris.
  • 2 dl kokta gröna puylinser, belugalinser. Gröna eller röda linser blir också gott. Räkna 1 dl okokta linser (koka dock gärna ett halvt paket linser på en gång och frys in resten)
  • 4 stänglar sparris
  • 4 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 stor tomat
  • 1 dl vinäger, ex. vit balsamvinäger
  • 5 msk majonnäs
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 dl matolja eller olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 burk tonfisk i vatten

Tillagning

  1. Koka ris enligt paket. Sprid sedan ut det på en bricka och låt det svalna.
  2. Koka linser enligt paket. Skölj dem kalla i durkslag.
  3. Förbered under tiden resten: Skölj och hacka persilja, skölj och tärna paprika, skölj och tärna tomat - lägg allt i en stor skål. Spara ev. lite persilja till garnering.
  4. Skala och tärna morötterna. Koka under tiden upp några dl vatten i en kastrull.
  5. Koka morötterna mjuka med 0,5 tsk salt i 5 minuter.
  6. Skölj sparrisen och lägg med dem att koka med morötterna i ca 3 minuter.
  7. Häll av morötter och sparris och skölj kallt i durkslag. Lägg morötterna i skålen.
  8. Strimla sparrisen och tillsätt den. Spara ev. topparna till garnering.
  9. Tillsätt och blanda runt kokt kallt ris, linser, majonnäs, olja samt smaka av rissalladen med salt, peppar och vinäger.
  10. Öppna tonfiskburken och häll av lagen. Smula i grova bitar över rissalladen vid servering. Garnera ev. tonfisksalladen med sparrisknoppar samt persilja innan servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer