Rissallad med tonfisk
Rissallad med tonfisk är en kall smakrik fransk tonfisksallad med grönsaker som morot, sparris, paprika, persilja, puylinser, tomat i vinäger och majonnäs.
Tonfisksallad är vanlig i Frankrike.
Tillagning
- Koka ris enligt paket. Sprid sedan ut det på en bricka och låt det svalna.
- Koka linser enligt paket. Skölj dem kalla i durkslag.
- Förbered under tiden resten: Skölj och hacka persilja, skölj och tärna paprika, skölj och tärna tomat - lägg allt i en stor skål. Spara ev. lite persilja till garnering.
- Skala och tärna morötterna. Koka under tiden upp några dl vatten i en kastrull.
- Koka morötterna mjuka med 0,5 tsk salt i 5 minuter.
- Skölj sparrisen och lägg med dem att koka med morötterna i ca 3 minuter.
- Häll av morötter och sparris och skölj kallt i durkslag. Lägg morötterna i skålen.
- Strimla sparrisen och tillsätt den. Spara ev. topparna till garnering.
- Tillsätt och blanda runt kokt kallt ris, linser, majonnäs, olja samt smaka av rissalladen med salt, peppar och vinäger.
- Öppna tonfiskburken och häll av lagen. Smula i grova bitar över rissalladen vid servering. Garnera ev. tonfisksalladen med sparrisknoppar samt persilja innan servering.
Serveringsförslag
Tonfisksalladen passar till buffé, picknick, lätt lunch eller tillbehör på middag.
Tips
- Koka gärna större omgångar ris och puylinser innan och låt svalna. Resterna av ris och puylinser kan du sedan frysa in och ha till annat.
- En variant på pastasallad fast med kokt kallt ris istället för pasta.
- Räkna att koka ca 1 dl okokta linser till nedan recept. Koka gärna ett halvt paket linser på en gång och frys in resten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 376 kcal