Nästan nyttiga morotskakan

En superenkel och väldigt god variant av morotskaka med mindre socker och hälften olja men med lika mycket smak.

Passar den som har kort om tid - den tar bara 30 minuter att laga!

Gillar du inte kokos kan du använda ströbröd till att bröa formen med.

8 portioner morotskaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 dl finrivna morötter
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl matolja som rapsolja
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm muskot
  • 1 dl mascarponeost eller naturell färskost
  • 1 lime
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl kokosflingor eller ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt på ugnen på ca 200 grader.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en vanlig 20 cm rund form eller motsvarande fyrkantig form 20-30 cm.
  3. Smöra och strö runt kokos eller ströbröd i formen.
  4. Vispa ägg och socker pösigt.
  5. Blanda mjölet med alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan tillsammans med oljan till äggvispet. Vänd runt till en jämn smet.
  6. Häll i formen.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills kakan fått en fin färg.
  8. Medan kakan står i ugnen förbereder du glasyren.
  9. Skölj och riv skal av lime.
  10. Blanda mascarponeost med hälften av skalet och all saft från en lime och med florsockret, det ska bli en jämn och fin smet. Om glasyren inte är tillräckligt söt, tillsätt mer florsocker till önskad sötma.
  11. När morotskakan är färdiggräddad, låt kakan svalna, bred sedan ut glasyren på toppen och strö över resten av limeskalet precis innan servering. Njut.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept