Nästan nyttiga morotskakan

En superenkel och väldigt god variant av morotskaka med mindre socker och hälften olja men med lika mycket smak.
Passar den som har kort om tid, den tar ca 30 min att göra!
Gillar du inte kokos kan du använda ströbröd till att bröa formen med.

8 portioner morotskaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 dl finrivna morötter
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl matolja som rapsolja
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm muskot
  • 1 dl mascarponeost eller naturell färskost
  • 1 lime
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl kokosflingor eller ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt på ugnen på ca 200 grader.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en vanlig 20 cm rund form eller motsvarande fyrkantig form 20-30 cm.
  3. Smöra och strö runt kokos eller ströbröd i formen.
  4. Vispa ägg och socker pösigt.
  5. Blanda mjölet med alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan tillsammans med oljan till äggvispet. Vänd runt till en jämn smet.
  6. Häll i formen.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills kakan fått en fin färg.
  8. Medan kakan står i ugnen förbereder du glasyren.
  9. Skölj och riv skal av lime.
  10. Blanda mascarponeost med hälften av skalet och all saft från en lime och med florsockret, det ska bli en jämn och fin smet. Om glasyren inte är tillräckligt söt, tillsätt mer florsocker till önskad sötma.
  11. När morotskakan är färdiggräddad, låt kakan svalna, bred sedan ut glasyren på toppen och strö över resten av limeskalet precis innan servering. Njut.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer