Nästan nyttiga morotskakan
En superenkel och väldigt god variant av morotskaka med mindre socker och hälften olja men med lika mycket smak.
Passar den som har kort om tid - den tar bara 30 minuter att laga!
Tillagning
- Sätt på ugnen på ca 200 grader vanlig ugn.
- Lägg ett bakplåtspapper i botten på en vanlig 20 cm rund form eller motsvarande fyrkantig form 20-30 cm.
- Smöra och strö runt kokos eller ströbröd i formen.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda mjölet med alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan tillsammans med oljan till äggvispet. Vänd runt till en jämn smet.
- Häll i formen.
- Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter eller tills kakan fått en fin färg. Kolla med en baksticka så att kakan är färdig i mitten och ej är kladdig innan du tar ut den. Grädda annars lite till.
- Medan kakan står i ugnen förbereder du glasyren.
- GLASYR OCH FROSTING: Skölj och riv skal av lime.
- Blanda mascarponeost med hälften av skalet och all saft från en lime och med florsockret, det ska bli en jämn och fin smet. Om glasyren inte är tillräckligt söt, tillsätt mer florsocker till önskad sötma.
- När morotskakan är färdiggräddad, låt kakan svalna, bred sedan ut glasyren på toppen och strö över resten av limeskalet precis innan servering. Njut.
Varianter
Gillar du inte kokos kan du använda ströbröd till att bröa formen med.
Uppskattat näringsvärde per portion: 96 kcal