Sallad med rostade morötter och färskpotatisar

Sallad med rostade morötter och färskpotatisar är gott som tillbehör till huvudrätter, grillat, buffe eller som vardagsmat.

Förslag på sallad är grönsallad som ruccola och babyspenat. Eller blanda grovt delad isbergssallad, lollo rosso, ruccola, frise, spenat, mache osv. Eller köp en påse blandad grönsallad (ca 65 gram till fyra portioner)

4 portioner sallad med morötter och potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 8 små späda knippmorötter eller 4 normalstora vanliga morötter
  • 12 medelstora färskpotatisar
  • 65 gram blandad sallad, ex ca 30 gram babyspenat och 30 gram ruccola eller påse blandad grönsallad 65 gram.
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj och skär bort eventuella fula delar från morötter och potatis.
  3. Dela potatis i halvor och skär morot i grova slantar.
  4. Lägg i en ugnspanna och rosta med någon matsked olivolja, salt och vitpeppar i cirka 45 minuter. Ta ut och låt svalna.
  5. Skölj sallad. Plocka och dela den om det behövs. Lägg i en salladsskål.
  6. Blanda salladsdressingen av olivolja, citron, salt och peppar i ett glas.
  7. Blanda i rostade morötter och potatisar samt blanda i dressing med salladen precis innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-24

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer