Havskatt i folie

Introduktion och förberedelse

Havskatt i foliepaket med smör, grädde, potatis, morot, tomat, salladslök, vitlök, citron, persilja och gräslök. 

Smöret och grädden blir en god sås tillsammans med citron och skyn från fisken. 

Smidigt att laga på grillen eller i ugnen om du har rester på kokt potatis.

Serveringsförslag

Servera gärna med valfri sallad till som ex. grönsallad, bönsallad, tomatsallad, spenatsallad eller liknande.

Förberedelse

Du behöver kall kokt potatis så det får du koka innan eller använda rester på kokt potatis. Färskpotatis blir också gott. Har de fint skal kan du bara skrubba potatisen - annars får du skala den. 

Varianter

  • Istället för havskatt kan du ta annan valfri matsfisk som torsk, sej, kolja, spättafilé, lax eller liknande fiskfilé.
  • Foliepaketet kan lagas i ugnen eller på grillen.
  • Gott i är även hackad dill. 
  • Andra goda grönsaker som passar i är tärnad fänkål, purjolök, zucchini, blomkål, broccoli, sockerärtor, färsk spenat eller vaxbönor. 

Att dricka till

Till fisken passar ett kylt vitt vin som Sancerre, ekfatslagrad Chardonnay eller Sauvignon blanc. Vidare passar en torr fransk cider. Alkoholfri torr cider eller äppelmust är fler alternativ. 

Du behöver kokt potatis, citron, morot, rapsolja, filé av havskatt, gräslök, persilja, tomater, vitlök, smör, salt, svartpeppar, salladslök, grädde och folie.
Du behöver kokt potatis, citron, morot, rapsolja, filé av havskatt, gräslök, persilja, tomater, vitlök, smör, salt, svartpeppar, salladslök, grädde och folie.
Smörj två ark folie med rapsolja och smör. Lägg på skalad morot i stavar.
Smörj två ark folie med rapsolja och smör. Lägg på skalad morot i stavar.
Lägg på kokt potatis i grova bitar.
Lägg på kokt potatis i grova bitar.
Tillsätt hackad eller pressad vitlök samt halverade småtomater.
Tillsätt hackad eller pressad vitlök samt halverade småtomater.
Tillsätt salladslök i grova bitar.
Tillsätt salladslök i grova bitar.
Lägg på fisken samt salta och peppra. Pressa över citron.
Lägg på fisken samt salta och peppra. Pressa över citron.
Tillsätt grädde, hackad persilja, gräslök samt smör.
Tillsätt grädde, hackad persilja, gräslök samt smör.
Vik ihop till foliepaket samt tillaga på grillen i 15 minuter. Eller tillaga i ugn på 220 grader i 20 minuter.
Vik ihop till foliepaket samt tillaga på grillen i 15 minuter. Eller tillaga i ugn på 220 grader i 20 minuter.
Fisken tillagas i sin egen sky samt bildar en god sås med smöret och grädden.
Fisken tillagas i sin egen sky samt bildar en god sås med smöret och grädden.

2 portioner havskatt i folie

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2-4 bitar filé av havskatt, räkna ca 150 gram per portion
  • 4 medelstora eller 6 små kokta potatisar
  • 5 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • 2 morötter
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tomater eller 8 småtomater
  • 2 salladslökar
  • 2 klyftor citron
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 dl grädde

Tillagning

  1. Har du ej kokt potatis så får du koka det. Dela potatisen i grova bitar. Koka potatis mjuk i ca 20 minuter. Har de fina skal kokar du med skalen annars får du skala dem innan du skär dem i bitar.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn eller tänd grillen.
  3. Dra av två ark folie ca 40x40 cm.
  4. Skala morot och skär i stavar. Fördela i mitten på foliearken.
  5. Smörj med 1/2 msk smör och 1 msk olja i mitten på varje folieark.
  6. Lägg på kokt potatis i grova bitar.
  7. Tillsätt hackad eller pressad vitlök samt halverade småtomater.
  8. Skölj salladslöken och skär i grova bitar samt lägg på den.
  9. Lägg på fisken samt salta och peppra. Pressa över citron.
  10. Strö över hackad persilja och gräslök.
  11. Lägg på 2 msk smör på varje paket.
  12. Vik upp kanterna samt häll över 0,5 dl grädde i varje fiskpaket.
  13. Vik ihop helt till foliepaket.
  14. Laga foliepaketen på grillen i 15 minuter eller ugnen i 20 minuter.
  15. Vik upp foliepaketet försiktigt och servera i folien eller lägg upp på tallrik.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 603 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-08-20

Tillbehör och liknande: