Havskatt i folie
Introduktion och förberedelse
Havskatt i foliepaket med smör, grädde, potatis, morot, tomat, salladslök, vitlök, citron, persilja och gräslök.
Smöret och grädden blir en god sås tillsammans med citron och skyn från fisken.
Smidigt att laga på grillen eller i ugnen om du har rester på kokt potatis.
Serveringsförslag
Servera gärna med valfri sallad till som ex. grönsallad, bönsallad, tomatsallad, spenatsallad eller liknande.
Förberedelse
Du behöver kall kokt potatis så det får du koka innan eller använda rester på kokt potatis. Färskpotatis blir också gott. Har de fint skal kan du bara skrubba potatisen - annars får du skala den.
Varianter
- Istället för havskatt kan du ta annan valfri matsfisk som torsk, sej, kolja, spättafilé, lax eller liknande fiskfilé.
- Foliepaketet kan lagas i ugnen eller på grillen.
- Gott i är även hackad dill.
- Andra goda grönsaker som passar i är tärnad fänkål, purjolök, zucchini, blomkål, broccoli, sockerärtor, färsk spenat eller vaxbönor.
Att dricka till
Till fisken passar ett kylt vitt vin som Sancerre, ekfatslagrad Chardonnay eller Sauvignon blanc. Vidare passar en torr fransk cider. Alkoholfri torr cider eller äppelmust är fler alternativ.
Tillagning
- Har du ej kokt potatis så får du koka det. Dela potatisen i grova bitar. Koka potatis mjuk i ca 20 minuter. Har de fina skal kokar du med skalen annars får du skala dem innan du skär dem i bitar.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn eller tänd grillen.
- Dra av två ark folie ca 40x40 cm.
- Skala morot och skär i stavar. Fördela i mitten på foliearken.
- Smörj med 1/2 msk smör och 1 msk olja i mitten på varje folieark.
- Lägg på kokt potatis i grova bitar.
- Tillsätt hackad eller pressad vitlök samt halverade småtomater.
- Skölj salladslöken och skär i grova bitar samt lägg på den.
- Lägg på fisken samt salta och peppra. Pressa över citron.
- Strö över hackad persilja och gräslök.
- Lägg på 2 msk smör på varje paket.
- Vik upp kanterna samt häll över 0,5 dl grädde i varje fiskpaket.
- Vik ihop helt till foliepaket.
- Laga foliepaketen på grillen i 15 minuter eller ugnen i 20 minuter.
- Vik upp foliepaketet försiktigt och servera i folien eller lägg upp på tallrik.
Uppskattat näringsvärde per portion: 603 kcal