Potatis och morötter i folie

Ett foliepaket med kokt färskpotatis, knippmorötter, smör, olivolja, flingsalt, peppar och hackad gräslök.

Istället för färskpotatis kan du ta delikatesspotatis (de behövs ej skalas) eller vanlig fast potatis. Vidare kan du ta vintermorötter och skala dem samt skära i grova bitar istället för knippmorötter och vårmorötter.

Andra förkokta grönsaker som passar i foliepaketen är grön sparris, blomkål, broccoli, purjolök, knipplök, majs samt rödlök. Färska grönsaker som grovt delad röd paprika, skivade rädisor, sockerärtor, babyspenat, skivad champinjoner och salladslök. Gillar du vitlök kan du pressa och blanda i en halv klyfta vitlök. Man kan också ha örter i som hackad basilika och persilja.   

Passar som tillbehör att värma på grillen. Foliepaketen kan förberedas innan om du vill. Vid servering så värmer man dem vid på grillen vid sidan av det man grillar. Du kan göra foliepaket portionsvis från en portion upp till fyra (som här). Större foliepaket går såklart också att göra men blir lite otympliga att hantera på grillen.  

4 portioner potatis och morötter i folie

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 900 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 500 gram knippmorötter
  • 50 gram smör
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad gräslök

Tillagning

  1. Skrubba och putsa potatisen. Dela stora potatisar. Koka potatisen mjuk i 15-20 minuter.
  2. Skrubba och skölj morötter. Skär bort blast och se till så att de är rena och fina. Koka dem mjuka i ca 8 minuter.
  3. Smörj ett stort ark folie med olivolja. Eller gör ex. i fyra ark för fyra portionspaket.
  4. Lägg på potatis och morötter i mitten. Klicka över smör, strö över salt och peppar. Vänd runt och smaka av med salt.
  5. Hacka gräslök och strö över den.
  6. Vik ihop paketet eller paketen likt avlånga båtar med skarven uppåt. Ska du servera dem senare så låt potatis och morötter svalna innan du viker ihop paketen och förvara i kylen.
  7. Vid servering så värmer du foliepaketen på grillen jämte det du grillar tills potatis och morötter är varma. Från kylen tar det ca 10 minuter. Är potatis och morötter redan varma så behöver de bara ligga och hålla värmen på grillen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer