Potatis och morötter i folie

Ett foliepaket med kokt färskpotatis, knippmorötter, smör, olivolja, flingsalt, peppar och hackad gräslök.

Istället för färskpotatis kan du ta delikatesspotatis (de behövs ej skalas) eller vanlig fast potatis. Vidare kan du ta vintermorötter och skala dem samt skära i grova bitar istället för knippmorötter och vårmorötter.

Andra förkokta grönsaker som passar i foliepaketen är grön sparris, blomkål, broccoli, purjolök, knipplök, majs samt rödlök. Färska grönsaker som grovt delad röd paprika, skivade rädisor, sockerärtor, babyspenat, skivad champinjoner och salladslök. Gillar du vitlök kan du pressa och blanda i en halv klyfta vitlök. Man kan också ha örter i som hackad basilika och persilja.   

Passar som tillbehör att värma på grillen. Foliepaketen kan förberedas innan om du vill. Vid servering så värmer man dem vid på grillen vid sidan av det man grillar. Du kan göra foliepaket portionsvis från en portion upp till fyra (som här). Större foliepaket går såklart också att göra men blir lite otympliga att hantera på grillen.  

4 portioner potatis och morötter i folie

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 900 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 500 gram knippmorötter
  • 50 gram smör
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad gräslök

Tillagning

  1. Skrubba och putsa potatisen. Dela stora potatisar. Koka potatisen mjuk i 15-20 minuter.
  2. Skrubba och skölj morötter. Skär bort blast och se till så att de är rena och fina. Koka dem mjuka i ca 8 minuter.
  3. Smörj ett stort ark folie med olivolja. Eller gör ex. i fyra ark för fyra portionspaket.
  4. Lägg på potatis och morötter i mitten. Klicka över smör, strö över salt och peppar. Vänd runt och smaka av med salt.
  5. Hacka gräslök och strö över den.
  6. Vik ihop paketet eller paketen likt avlånga båtar med skarven uppåt. Ska du servera dem senare så låt potatis och morötter svalna innan du viker ihop paketen och förvara i kylen.
  7. Vid servering så värmer du foliepaketen på grillen jämte det du grillar tills potatis och morötter är varma. Från kylen tar det ca 10 minuter. Är potatis och morötter redan varma så behöver de bara ligga och hålla värmen på grillen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer