Africana panna med quorn, curry och grädde
Africana panna med quorn, curry och grädde är en god exotisk rätt med quorn-fileer eller bitar i panna med grädde, curry och äpple.
Africana passar som bjudrätt (barn gillar den) till helgen eller fredagsmys.
Quorn är ett svampprotein som odlas i stora tankar, pressas samman med lite äggvita till goda bitar med gott tuggmotstånd. Smaken blir vad man lagar quorn-bitarna med.
Tillagning
- Börja koka ris till pannan om du vill ha det.
- Dela quornfileerna på mitten - här jag valt 6 st till 4 portioner då jag tycker de är lite små. Om du delar dem får alla 3 st halvor var. Du kan såklart ta så många quornfileer du tror går åt.
- Hacka löken. Riv äpplet och skiva bananen. Pressa vitlöken. Dessa ingredienser kan du lägga på en tallrik så länge.
- Salta och peppra quornfileerna och vänd dem i mjöl. Stek dem på medelvärme i stekpanna eller stekgryta med högre kanter 2-3 minuter var sida.
- Ta upp och lägg åt sidan.
- Tillsätt löken, vitlök, äpple och banan i pannan samt lite extra olja eller smör. Fräs under omrörning samt strö över curry och sambal oelek.
- Späd med vatten och grädde och rör om.
- Låt africana grytan sjuda på svag värme ca 5 minuter.
- Tillsätt sedan quornfileerna igen och låt koka 5 minuter till.
- Innan servering kan du droppa över citronsaften.
- Servera pannan med tillbehör i skålar samt ris.
Serveringsförslag
- Gott att duka upp och servera med skålar av valfria tillbehör i skålar bredvid och låt alla matgäster ta för sig som de önskar.
- Gott är kokt basmatiris, kokosflingor eller kokosflakes, färsk mango, banan, mango chutney, russin och färsk tärnad ananas.
- Jordnötter, cashewnötter och pumpafrön passar också till.
Varianter
Tärnad röd, gul och grön paprika passar också att steka och tillsätt till pannan vid servering.
Om du vill ha lite smakrikare ris kan du koka med en stång kanel, en nypa gurkmeja och lite kardemumma i riset.
Uppskattat näringsvärde per portion: 432 kcal