Stekt lax med mango, avokado och tomat

Stekt lax med mango-, avokado- och tomatsalsa. Gott och nyttigt. Här med mos på sötpotatis eller vanligt potatismos.
Istället för mos kan du servera råris, quinoa, klyftpotatis eller annat tillbehör.
Välj gärna Msc-märkt lax och ekologisk mango, avokado, tomat och potatis.

4 portioner stekt lax med mango, avokado och tomat

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé utan skinn på runt 125 gram
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 3 msk olivolja
  • 1 avokado
  • 1 mango
  • 0,5 rödlök
  • 1 tomat
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • Mos: 700 gram sötpotatis, vanlig potatis eller blanda
  • 0,5 tsk salt till kokning
  • 2 dl varm mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk smör eller olivolja

Tillagning

  1. Börja med potatismos (eller annat valfritt tillbehör): Skala potatisen och skär i mindre bitar. Lägg i en stor kastrull.
  2. Täck med vatten och tillsätt salt och koka upp samt låt småkoka i 10-15 minuter (beroende på hur stora bitar du skurit potatisen i) tills potatisen är mjuk.
  3. Värm mjölk i en kastrull bredvid. Salta och peppra mjölken.
  4. Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatisstöt eller pressa den genom en potatispress.
  5. Späd och mosa ihop potatisen med varm mjölk till önskad konsistens. Avsluta potatismoset med en klick smör eller lite olivolja samt smaka av potatismoset med salt och peppar. Håll varmt medan du steker laxen.
  6. Stekt lax: Värm en stekpanna och tillsätt olivoljan.
  7. Lägg i laxbitarna samt salt och peppra.
  8. Bryn dem någon minut på båda sidor. Sänk till lägsta värme och sätt över ett lock eller folie och låt steka klart i ca 15 minuter. Innan servering kan du skära i laxen och se så att den är stekt som du vill ha den. Att den delar sig i köttet och är ljust genomstekt. Jag tycker det kan vara en liten kärna av rå lax i mitten kvar.
  9. Mango, avokado och tomatsalsa lagar du under tiden laxen steker klart: Dela avokadon i halvor. Ta ur kärnan. Gröp ur avokadon och tärna den grovt samt lägg i en bunke. Tillsätt vinäger och rör om.
  10. Skala mangon med en potatisskalare. Skär av kinderna och tärna mangoköttet i bitar. Lägg med avokadon.
  11. Skär tomaten i tärningar.
  12. Finhacka rödlöken.
  13. Lägg allt i en skål och rör i olivoljan. Smaka av med salt och peppar samt vinäger.
  14. Servera den stekta laxen med mango-, avokado och tomatsalsan samt moset.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer