Stekt lax med mango, avokado och tomat

Stekt lax med mango-, avokado- och tomatsalsa. Gott och nyttigt. Här med mos på sötpotatis eller vanligt potatismos.
Istället för mos kan du servera råris, quinoa, klyftpotatis eller annat tillbehör.
Välj gärna Msc-märkt lax och ekologisk mango, avokado, tomat och potatis.

4 portioner stekt lax med mango, avokado och tomat

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé utan skinn på runt 125 gram
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 3 msk olivolja
  • 1 avokado
  • 1 mango
  • 0,5 rödlök
  • 1 tomat
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • Mos: 700 gram sötpotatis, vanlig potatis eller blanda
  • 0,5 tsk salt till kokning
  • 2 dl varm mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk smör eller olivolja

Tillagning

  1. Börja med potatismos (eller annat valfritt tillbehör): Skala potatisen och skär i mindre bitar. Lägg i en stor kastrull.
  2. Täck med vatten och tillsätt salt och koka upp samt låt småkoka i 10-15 minuter (beroende på hur stora bitar du skurit potatisen i) tills potatisen är mjuk.
  3. Värm mjölk i en kastrull bredvid. Salta och peppra mjölken.
  4. Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatisstöt eller pressa den genom en potatispress.
  5. Späd och mosa ihop potatisen med varm mjölk till önskad konsistens. Avsluta potatismoset med en klick smör eller lite olivolja samt smaka av potatismoset med salt och peppar. Håll varmt medan du steker laxen.
  6. Stekt lax: Värm en stekpanna och tillsätt olivoljan.
  7. Lägg i laxbitarna samt salt och peppra.
  8. Bryn dem någon minut på båda sidor. Sänk till lägsta värme och sätt över ett lock eller folie och låt steka klart i ca 15 minuter. Innan servering kan du skära i laxen och se så att den är stekt som du vill ha den. Att den delar sig i köttet och är ljust genomstekt. Jag tycker det kan vara en liten kärna av rå lax i mitten kvar.
  9. Mango, avokado och tomatsalsa lagar du under tiden laxen steker klart: Dela avokadon i halvor. Ta ur kärnan. Gröp ur avokadon och tärna den grovt samt lägg i en bunke. Tillsätt vinäger och rör om.
  10. Skala mangon med en potatisskalare. Skär av kinderna och tärna mangoköttet i bitar. Lägg med avokadon.
  11. Skär tomaten i tärningar.
  12. Finhacka rödlöken.
  13. Lägg allt i en skål och rör i olivoljan. Smaka av med salt och peppar samt vinäger.
  14. Servera den stekta laxen med mango-, avokado och tomatsalsan samt moset.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer