Africana panna med kyckling, curry och grädde

Introduktion och förberedelse

Africana panna med kyckling, curry och grädde är en god exotisk rätt med kycklingfilé brynt i en panna och toppad med sås av grädde, curry och äpple. På bilden med skålar av kokos, färsk mango, kokt ris, banan, mango chutney, russin och ananas. Även jordnötter, cashewnötter och pumpafrön kan man ha till. Servera tillbehören i skålar bredvid och låt alla matgäster ta för sig som de önskar.

Tärnad röd, gul och grön paprika passar också att steka med till Africana pannan. Africana passar som bjudrätt (barn gillar den) till helgen eller fredagsmys.

Köp svensk kyckling och gärna från ekologisk gård - godare och gladare kycklingar.

4 portioner Africana panna med kyckling, curry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 g kycklingfile
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 tsk curry
  • 1 krm sambal oelek
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde, kokbar creme fraiche eller sojagrädde
  • 1 äpple
  • 1 mogen banan
  • 2 tsk pressad citronsaft eller limesaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 port basmatiris (koka gärna med en stång kanel, en nypa gurkmeja och lite kardemumma)
  • 1 skivad banan
  • 0,5 ananas i bitar, gärna färsk
  • 1 färsk mango i bitar
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl russin
  • 1 dl kokos
  • 1 burk mango chutney

Tillagning

  1. Börja koka ris till pannan om du vill ha det.
  2. Skär ev. kycklingfileerna i sneda 2 cm tjocka skivor och tryck ut dem lite.
  3. Hacka löken. Riv äpplet och skiva bananen. Pressa vitlöken. Dessa ingredienser kan du lägga på en tallrik så länge.
  4. Salta och peppra kycklingfilebitarna och vänd dem i mjöl. Stek dem på medelvärme i stekpanna eller stekgryta med högre kanter 2-3 minuter var sida.
  5. Ta upp kycklingen och lägg åt sidan.
  6. Tillsätt löken, vitlök, äpple och banan i pannan samt lite extra olja eller smör. Fräs under omrörning samt strö över curry och sambal oelek.
  7. Späd med vatten och grädde och rör om.
  8. Låt africana grytan sjuda på svag värme ca 5 minuter.
  9. Tillsätt sedan kycklingen och låt koka 5 minuter till.
  10. Innan servering kan du droppa över citronsaften.
  11. Servera pannan med tillbehör i skålar samt ris.
E-mail
Medel: 3.4 (15 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept