Africana panna med kyckling, curry och grädde

Africana panna med kyckling, curry och grädde är en god exotisk rätt med kycklingfilé brynt i en panna och toppad med sås av grädde, curry och äpple. På bilden med skålar av kokos, färsk mango, kokt ris, banan, mango chutney, russin och ananas. Även jordnötter, cashewnötter och pumpafrön kan man ha till. Servera tillbehören i skålar bredvid och låt alla matgäster ta för sig som de önskar.

Tärnad röd, gul och grön paprika passar också att steka med till Africana pannan. Africana passar som bjudrätt (barn gillar den) till helgen eller fredagsmys.

Köp svensk kyckling och gärna från ekologisk gård - godare och gladare kycklingar.

4 portioner Africana panna med kyckling, curry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 g kycklingfile
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 tsk curry
  • 1 krm sambal oelek
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde, kokbar creme fraiche eller sojagrädde
  • 1 äpple
  • 1 mogen banan
  • 2 tsk pressad citronsaft eller limesaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 port basmatiris (koka gärna med en stång kanel, en nypa gurkmeja och lite kardemumma)
  • 1 skivad banan
  • 0,5 ananas i bitar, gärna färsk
  • 1 färsk mango i bitar
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl russin
  • 1 dl kokos
  • 1 burk mango chutney

Tillagning

  1. Börja koka ris till pannan om du vill ha det.
  2. Skär ev. kycklingfileerna i sneda 2 cm tjocka skivor och tryck ut dem lite.
  3. Hacka löken. Riv äpplet och skiva bananen. Pressa vitlöken. Dessa ingredienser kan du lägga på en tallrik så länge.
  4. Salta och peppra kycklingfilebitarna och vänd dem i mjöl. Stek dem på medelvärme i stekpanna eller stekgryta med högre kanter 2-3 minuter var sida.
  5. Ta upp kycklingen och lägg åt sidan.
  6. Tillsätt löken, vitlök, äpple och banan i pannan samt lite extra olja eller smör. Fräs under omrörning samt strö över curry och sambal oelek.
  7. Späd med vatten och grädde och rör om.
  8. Låt africana grytan sjuda på svag värme ca 5 minuter.
  9. Tillsätt sedan kycklingen och låt koka 5 minuter till.
  10. Innan servering kan du droppa över citronsaften.
  11. Servera pannan med tillbehör i skålar samt ris.
E-mail
Medel: 3.4 (11 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer