Grillmarinad med mango chutney

Grillmarinad med mango chutney som mörar köttet med enzymer från mangon och syran från vinäger. Vitlök, lagerblad, timjan och rosmarin ger god smak också.

Perfekt till segare kött som fransyska, innanlår eller rostbiff som du då kan marinera mört några timmar eller över natten - upp till 2-3 dygn. Ju längre desto mörare.

Mört kött som oxfilé, entrecote eller ryggbiff behöver du bara vända i marinaden för smak. Dessa behövs ej heller bankas ut tunnare för att bli mörare som segare köttbitar.

Andra goda smaksättare i grillmarinad är: någon msk ljus eller tsk mörk soja; någon msk ostronsås: hackad ingefära; krossad ananas (mörar köttet), tomatpuré (bbq marinad), sesamolja; pressad lime eller citron.

6 portioner grillmarinad till biff

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kg kött som nötkött rostbiff, rostas, fransyska, innanlår eller lövbiff
  • 0,7 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 msk mango chutney
  • 3 lagerblad
  • 2 kvistar timjan eller några krm torkad timjan
  • 0,5 kvist rosmarin eller något krm torkad rosmarin
  • 1,5 tsk nykrossad svartpeppar
  • 0,5 dl vinäger

Tillagning

  1. Skiva ev. köttet ca 0,5 cm tjockt om det inte är skivat redan. Eller tärna köttet ca 2x2 cm storlek (trä sedan på grillspett efter marinering).
  2. Banka gärna ut köttet lite till med en köttklubba till 1 cm tjocklek.
  3. Pressa vitlök, bryt sönder lagerbladen och hacka färska örter eller tillsätt torkade. Blanda i en skål med olivolja, mango chutney, vinäger samt peppar.
  4. Lägg köttet i marinaden och arbeta in marinaden. Mört kött som oxfilé eller ryggbiff kan du bara vända i marinaden och sedan grilla eller steka. Segare kött som innanlår, rostbiff, fransyska eller lövbiff marinerar du skivat eller tärnat (till spett) minst några timmar - helst över natten eller längre i kyl.
  5. När du har marinerat köttet kan du grilla eller steka det i skivor eller trä på spett.
  6. Salta köttet innan du tillagar.
  7. Grilla köttet några minuter på varje sida efter smak. När köttsaft trängt upp på ovansidan så är köttet lätt blodigt, någon minut till och den är medium och någon ytterligare minut så är köttet välstekt. Skär ev loss en bit och prova så att köttet är stekt som du vill ha det.
  8. Låt gärna köttet vila efter grillning eller stekning några minuter på ett fat övertäckt ex. med lite folie.
E-mail
Medel: 3.7 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept