Kokt hummer med mangosalsa

Introduktion och förberedelse

Kokt hummer med mangosalsa är gott som lyxig och fräsch förrätt.

Välj en mogen mango som är lätt mjuk och luktar gott. Avokadon ska också vara mogen såklart - då är den också lite mjuk.

Serveringsförslag

  • Hummern serveras med en god salsa eller röra med mango, avokado, tomat och rödlök.
  • Som bröd kan du ta köpt ljust rostbröd, ljust surdegsbröd, baguette, bake-off eller valfritt. Eller baka egen formfranska, baguette eller brioche. Jag gillar när brödet är rostat till. Eller stek brödet i lite smör.
  • Varsin klyfta citron är gott till.
  • Vinägrett kan du köpa eller göra av lite olivolja, vinäger, salt och peppar samt blanda med grönsallad.

Varianter

  • Man kan också ha i några droppar tabasco eller 1 tsk sambal oelek för att få lite hetta i salsan.
  • 0,5 dl hackad färsk koriander är också mycket gott i. Eller hackad bladpersilja.
  • Klassisk kokt hummer med majonnäs och rostbröd hittar du här.
  • Istället för hummer kan du grilla spett med pilgrimsmusslor och servera på liknande vis. Serveringsförslag

Portionsberäkning

En halva hummer på ca 200 - 250 gram räcker till en portion som förrätt. Vanligt är att humrar är runt 400-500 gram. Två humrar räcker då till 4 personer som får en halva vardera.

Är humrarna mindre kan du ta en hummer per portion. Är de större så blir det bara lyxigare.

Med levande eller färdigkokt hummer

Här är recept på att koka färsk levande hummer.

Men du kan såklart köpa kokt kall hummer i lag eller fryst hummer och tina. Då är den redan kokt men man kan värma upp den i en 1 minut i samma lag som nedan.

Att dricka till

Passar utmärkt med mousserande vin till som Cava, champagne eller prosseco; ett vitt smörigt Chardonnay, Chablis, Viognier eller Sauvignon Blanc. Eller alkoholfri kombucha.

Kokt hummer serverad med salsa av mango, avokado och tomat.
Kokt hummer serverad med salsa av mango, avokado och tomat. Gott med ett glas vitt vin som Chardonnay eller kombucha till.

4 portioner kokt hummer med mangosalsa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 gram - 1 kg hummer, levande, kokta i lag eller frysta. 2 stycken.
  • 3 liter vatten
  • 3 msk salt
  • 0,5 citron (valfritt)
  • 2 sockerbitar (valfritt)
  • 3 dillkronor eller dillstjälkar (valfritt)
  • SALSA: 1 mango
  • 2 avokado
  • 0,5 rödlök
  • 2 tomater
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk röd vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 droppar tabasco (valfritt)
  • TILLBEHÖR: 4 klyftor citron
  • 4 skivor rostat eller smörstekt bröd
  • 65 gram blandad grönsallad
  • 4 msk vinägrett

Tillagning

  1. Du kan laga med levande med fryst och tinade kokt hummer.
  2. KOKT LEVANDE HUMMER: Skölj humrarna i vatten.
  3. Sätt en gummisnodd runt klorna om de inte redan har det.
  4. Koka upp vatten i en stor kastrull med lock och tillsätt salt samt sockerbitar.
  5. Skölj citronen och dela den på mitten.
  6. Pressa ur saften i lagen och lägg i den halva citronen samt ev. dillkronor eller stjälkar.
  7. Lägg i en hummer i taget. Sänk ner den i kokande vatten med huvudet före så dör de direkt. Koka upp och lägg ner nästa hummer. Sänk värmen och låt humrarna sjuda klart under lock i högst 12 minuter.
  8. Ta upp hummern och lägg på ett fat.
  9. Nu kan humrarna serveras varma med tillbehör eller svalna av och förvaras kallt tills de ska användas.
  10. FRYST ELLER REDAN KOKT HUMMER: Tina humrarna i kylen om de är frysta ev. över natten.
  11. Koka upp vatten i en stor kastrull med lock och tillsätt salt samt sockerbitar.
  12. Skölj citronen och dela den på mitten.
  13. Pressa ur saften i lagen och lägg i den halva citronen samt ev. dillkronor eller stjälkar.
  14. Lägg i en hummer i taget. Koka upp och lägg ner nästa hummer. Sänk värmen och låt humrarna sjuda i 3 minuter så är de varma.
  15. Klyv humrarna på längden. Använd en kraftig kockkniv. Lägg hummern så den har huvudet mot dig. Sätt spetsen uppe på skölden på huvudet, stick ner och skär framåt genom huvudet. Vänd på hummern, vik ut stjärten mot skärbrädan och skär ner genom stjärten så du får två halvor. Ta bort den mörka tarmen i stjärten. Vidare kan man ta bort den skalliknande magsäcken närmast huvudet. Men viktigast är tarmen.
  16. Slå sönder klorna på mitten med baksidan av kniven men spara dem sedan så att gästen själv kan pilla ut köttet.
  17. SALSA: Skala mangon och skär mangoköttet i tärningar. Ett tips är att först skära bort de så kallade kinderna (mangon har en oval något platt kärna) och sedan skär du kinderna i tärningar samt skär av resten från kärnan till tärningar. Lägg i en stor skål.
  18. Dela avokadon, kärna ur och gröp ur med en sked.
  19. Tärna avokadon. Lägg i skålen.
  20. Skölj och tärna tomaterna. Lägg i skålen.
  21. Skala och finhacka en halv rödlök. Lägg i skålen.
  22. Tillsätt och blanda olivolja, vinäger samt salt och vitpeppar. Smaka av med salt, peppar samt ev. tabasco för lite hetta.
  23. Servera hummern intill en hög av mangosalsa (lägg ev. i glas eller rund metallring och forma en rund hög), vidare blandad sallad med lite vinägrett, rostat bröd samt en klyfta citron var på varje tallrik.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 213 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.