Klibbigt ris med mango
En Thailändsk dessert med sött klibbigt ris smaksatt med krämig kokosgrädde serverad med färsk mogen mango.
Khao Niew Mamuang - sticky rice med mango.
Här garnerad med en sås av kokos-sås samt friterade knapriga mungbönor.
Tillagning
- Lägg riset i blöt minst fem timmar. Förslagsvis på morgonen om du ska laga riset till kvällen eller över natten.
- Skölj ur riset två gånger med kallt vatten.
- Blöt en silduk och lägg riset i silduken. Bind ihop löst så att riset har plats att svälla när det kokar.
- Koka upp vattnet du ska ångkoka riset med. Tillsätt pandanus blad om du önskar - det ger god smak åt riset.
- Ångkoka riset i ca 25-30 minuter. Smaka så att det har en lite tuggmotstånd kvar men är genomkokt.
- Koka under tiden ihop socker och vatten. Tillsätt kokosgrädde, koka upp och smaka av med salt. Ta undan 2 dl att ha som kokossås till servering.
- Lägg upp riset i en bunke.
- Blanda resten av kokossåsen med riset.
- Låt riset stå och svalna i rumstemperatur.
- Red under tiden såsen till servering: koka upp kokossåsen och red den under omrörning med maizenan utrört i lite vatten. Späd ev. med mer vatten om såsen är för tjock.
- VALFRI GARNERING: Koka skalade halverade mungbönor så du får ca 1 dl. Koktid är ca 20 minuter. Låt de svalna. Fritera dem i lite frityrolja i 180 grader någon minut tills de är knapriga. Lägg upp på hushållspapper. Strös över riset vid servering.
- Skala mango. Skär upp mango genom att skär loss de två sidorna längs med en platta och avlånga kärnan. Skär varje halva i tunna skivor. Förslagsvis med en räfflad kniv så blir mangon räfflad som på bilden.
- Servera det klibbiga riset i en hög, skeda över 4-5 msk kokos-sås och några msk friterade frön samt lägg färsk mango vid sidan.
Tips på inköp
Tips är att handla sticky rice (klibbigt ris), pandanus löv, skalade halverade mungbönor, kokosgrädde - coconut cream - samt ångkokare i bambu från en asiatisk specialbutik.
Du behöver kastrull du kan ångkoka i - med en insats eller topp för ångkokning - du kan ta en ångkokare i bambu samma som används till degknyten med mera.
Alternativ är ett durkslag i metall samt lock eller om du ha en riskokare som ofta har en insats att sätta i för ångkokning. Vidare behöver du en silduk att ångkoka riset i.
Framförhållning
Riset ska ligga i blöt några timmar så gör det gärna på morgonen om du ska servera riset på kvällen.
Serveringsförslag
- Servera det klibbiga riset med mogen skivad mango. Vidare toppar man med några msk kokos-sås - samma som används att smaksätta riset med.
- Valfri garnering som på bilden är att fritera skalade halverade mungbönor. Koka dem i ca 20 minuter innan och låt kallna. Koka gärna en större omgång och ha resten till annat som en soppa eller i sallad. Fritera någon dl i olja till garnering.
- Kan också garneras med rostade vita eller svarta sesamfrön, pumpakärnor, kokosflingor eller kokosflakes.
Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal