Klibbigt ris med mango

Introduktion och förberedelse

En Thailändsk dessert med sött klibbigt ris smaksatt med krämig kokosgrädde serverad med färsk mogen mango.

Khao Niew Mamuang - sticky rice med mango.

Här garnerad med en sås av kokos-sås samt friterade knapriga mungbönor.

Tips på inköp

Tips är att handla sticky rice (klibbigt ris), pandanus löv, skalade halverade mungbönor, kokosgrädde - coconut cream - samt ångkokare i bambu från en asiatisk specialbutik.

Du behöver kastrull du kan ångkoka i - med en insats eller topp för ångkokning - du kan ta en ångkokare i bambu samma som används till degknyten med mera.

Alternativ är ett durkslag i metall samt lock eller om du ha en riskokare som ofta har en insats att sätta i för ångkokning. Vidare behöver du en silduk att ångkoka riset i.

Framförhållning

Riset ska ligga i blöt några timmar så gör det gärna på morgonen om du ska servera riset på kvällen.

Serveringsförslag

  • Servera det klibbiga riset med mogen skivad mango. Vidare toppar man med några msk kokos-sås - samma som används att smaksätta riset med.
  • Valfri garnering som på bilden är att fritera skalade halverade mungbönor. Koka dem i ca 20 minuter innan och låt kallna. Koka gärna en större omgång och ha resten till annat som en soppa eller i sallad. Fritera någon dl i olja till garnering.
  • Kan också garneras med rostade vita eller svarta sesamfrön, pumpakärnor, kokosflingor eller kokosflakes.

Klibbigt sticky rice med kokosgrädde och socker serverad med färsk mango på tallrik
Klibbigt sticky rice med kokosgrädde och socker är supergott med färsk mogen mango. Riset toppas med samma kokos-sås som du smaksätter riset med. Valfritt är att garnera med friterade skalade mungbönor. Eller sesamfrön, kokos eller pumpakärnor.

4 portioner klibbigt ris med mango

  • Förberedelse: 5 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 6 tim

Ingredienser

  • 3,5 dl thailändskt klibbris - sticky rice - ca 300 gram
  • 2 pandanus blad (valfritt)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 4 dl kokosgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 msk maizena och 2 msk vatten
  • 2 mango
  • VALFRI GARNERING: ca 1 dl kokta skalade delade mungbönor
  • 3 dl frityrolja

Tillagning

  1. Lägg riset i blöt minst fem timmar. Förslagsvis på morgonen om du ska laga riset till kvällen eller över natten.
  2. Skölj ur riset två gånger med kallt vatten.
  3. Blöt en silduk och lägg riset i silduken. Bind ihop löst så att riset har plats att svälla när det kokar.
  4. Koka upp vattnet du ska ångkoka riset med. Tillsätt pandanus blad om du önskar - det ger god smak åt riset.
  5. Ångkoka riset i ca 25-30 minuter. Smaka så att det har en lite tuggmotstånd kvar men är genomkokt.
  6. Koka under tiden ihop socker och vatten. Tillsätt kokosgrädde, koka upp och smaka av med salt. Ta undan 2 dl att ha som kokossås till servering.
  7. Lägg upp riset i en bunke.
  8. Blanda resten av kokossåsen med riset.
  9. Låt riset stå och svalna i rumstemperatur.
  10. Red under tiden såsen till servering: koka upp kokossåsen och red den under omrörning med maizenan utrört i lite vatten. Späd ev. med mer vatten om såsen är för tjock.
  11. VALFRI GARNERING: Koka skalade halverade mungbönor så du får ca 1 dl. Koktid är ca 20 minuter. Låt de svalna. Fritera dem i lite frityrolja i 180 grader någon minut tills de är knapriga. Lägg upp på hushållspapper. Strös över riset vid servering.
  12. Skala mango. Skär upp mango genom att skär loss de två sidorna längs med en platta och avlånga kärnan. Skär varje halva i tunna skivor. Förslagsvis med en räfflad kniv så blir mangon räfflad som på bilden.
  13. Servera det klibbiga riset i en hög, skeda över 4-5 msk kokos-sås och några msk friterade frön samt lägg färsk mango vid sidan.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-09