Klibbigt ris med mango

En Thailändsk dessert med sött klibbigt ris smaksatt med krämig kokosgrädde serverad med färsk mogen mango. Här garnerad med en sås av kokosmjölk samt friterade knapriga frön från bönskott.
Khao Niew Mamuang - sticky rice med mango.
Tips är att handla sticky rice (klibbigt ris), pandanus löv samt ångkokare från en asiatisk specialbutik. Annars kan man använda grötris.
Du behöver kastrull du kan ångkoka i - med en insats eller topp för ångkokning. Alternativ är ett durkslag i metall samt lock eller om du ha en riskokare som ofta har en insats att sätta i för ångkokning. Vidare behöver du en silduk att ångkoka riset i.
Riset ska ligga i blöt några timmar så gör det gärna på morgonen om du ska servera riset på kvällen.
Servera det klibbiga riset med mogen skivad mango. Vidare kan man ha kokossås och friterade frön från bönskott till. Kan också garneras med rostade sesamfrön.

4 portioner klibbigt ris med mango

  • Förberedelse: 5 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 6 tim

Ingredienser

  • 3,5 dl thailändskt klibbris, ca 300 gram
  • 2 pandanus blad (valfritt)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 4 dl kokosgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 msk maizena och 2 msk vatten
  • 2 mango

Tillagning

  1. Lägg riset i blöt minst fem timmar. Ev. på morgonen om du ska laga riset till kvällen eller över natten.
  2. Skölj ur riset två gånger med kallt vatten.
  3. Blöt en silduk och lägg riset i silduken. Bind ihop löst så att riset har plats att svälla när det kokar.
  4. Koka upp vattnet du ska ångkoka riset med. Tillsätt pandanus blad om du önskar (ger god smak åt riset).
  5. Ångkoka riset i ca 25-30 minuter. Smaka så att det har en lite tuggmotstånd kvar men är genomkokt.
  6. Koka under tiden ihop socker och vatten. Tillsätt kokosgrädde, koka upp och smaka av med salt. Ta undan 2 dl att ha som kokossås till servering.
  7. Lägg upp riset i en bunke.
  8. Blanda resten av kokossåsen med riset.
  9. Låt riset stå och svalna i rumstemperatur.
  10. Red under tiden såsen till servering: koka upp kokossåsen och red den under omrörning med maizenan utrört i lite vatten. Späd ev. med mer vatten om såsen är för tjock.
  11. Plocka fröna från bönskotten. Fritera dem i lite matolja i 170 grader någon minut tills de är knapriga. Lägg upp på hushållspapper.
  12. Skala mango. Skär upp mango genom att skär loss de två sidorna längs med en platta och avlånga kärnan. Skär varje halva i tunna skivor. Ev. med en räfflad kniv.
  13. Severa det klibbiga riset i en hög, toppad med kokossås och firterade frön samt med mango vid sidan.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer