Klibbigt ris med mango

En Thailändsk dessert med sött klibbigt ris smaksatt med krämig kokosgrädde serverad med färsk mogen mango. Här garnerad med en sås av kokosmjölk samt friterade knapriga frön från bönskott.
Khao Niew Mamuang - sticky rice med mango.
Tips är att handla sticky rice (klibbigt ris), pandanus löv samt ångkokare från en asiatisk specialbutik. Annars kan man använda grötris.
Du behöver kastrull du kan ångkoka i - med en insats eller topp för ångkokning. Alternativ är ett durkslag i metall samt lock eller om du ha en riskokare som ofta har en insats att sätta i för ångkokning. Vidare behöver du en silduk att ångkoka riset i.
Riset ska ligga i blöt några timmar så gör det gärna på morgonen om du ska servera riset på kvällen.
Servera det klibbiga riset med mogen skivad mango. Vidare kan man ha kokossås och friterade frön från bönskott till. Kan också garneras med rostade sesamfrön.

4 portioner klibbigt ris med mango

  • Förberedelse: 5 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 6 tim

Ingredienser

  • 3,5 dl thailändskt klibbris, ca 300 gram
  • 2 pandanus blad (valfritt)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 4 dl kokosgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 msk maizena och 2 msk vatten
  • 2 mango

Tillagning

  1. Lägg riset i blöt minst fem timmar. Ev. på morgonen om du ska laga riset till kvällen eller över natten.
  2. Skölj ur riset två gånger med kallt vatten.
  3. Blöt en silduk och lägg riset i silduken. Bind ihop löst så att riset har plats att svälla när det kokar.
  4. Koka upp vattnet du ska ångkoka riset med. Tillsätt pandanus blad om du önskar (ger god smak åt riset).
  5. Ångkoka riset i ca 25-30 minuter. Smaka så att det har en lite tuggmotstånd kvar men är genomkokt.
  6. Koka under tiden ihop socker och vatten. Tillsätt kokosgrädde, koka upp och smaka av med salt. Ta undan 2 dl att ha som kokossås till servering.
  7. Lägg upp riset i en bunke.
  8. Blanda resten av kokossåsen med riset.
  9. Låt riset stå och svalna i rumstemperatur.
  10. Red under tiden såsen till servering: koka upp kokossåsen och red den under omrörning med maizenan utrört i lite vatten. Späd ev. med mer vatten om såsen är för tjock.
  11. Plocka fröna från bönskotten. Fritera dem i lite matolja i 170 grader någon minut tills de är knapriga. Lägg upp på hushållspapper.
  12. Skala mango. Skär upp mango genom att skär loss de två sidorna längs med en platta och avlånga kärnan. Skär varje halva i tunna skivor. Ev. med en räfflad kniv.
  13. Severa det klibbiga riset i en hög, toppad med kokossås och firterade frön samt med mango vid sidan.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept