Så delar du en mango

Introduktion och förberedelse för tillagning

Tips på hur man delar och skär upp en mango i bitar. Hur du väljer ut en mogen mango. Mangon ska vara mjuk. Den sort som säljs mest skiftar i vackert rött, gul och mörk grön.

Mango kan du äta som den är, helst kall från kylen, tärnad eller i skivor utan skal. Eller så kan du dela den med skal som du sedan skär ett rutmönster i fruktköttet och vänd ut och in på så att fruktköttet buktar utåt och du kan äta av det lätt.

Stekta eller grillade hela mangokinder eller mango i tärningar på spett med glass är också gott.

1 mango

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1 mango
  • 1 kniv

Tillagning

  1. Mangon ska vara mjuk. Den sort som säljs mest skiftar i vackert rött, gul och mörk grön.
  2. Skala först mangon med en potatisskalare om du vill ha den skalad.
  3. I mangon finns en platt ca 2 cm bred kärna.
  4. Det första man gör är att försöka luska hur den ligger i frukten. Om man utgår från toppen, så ställer man den något ovala mangon på högkant.
  5. Räkna ca en centimeter från mitten och skär bort sidan eller kinden från mangon.
  6. Skär man för nära mitten prickar man kärnan och för långt ifrån blir slöseri.
  7. Sedan skär man andra kinden och till sist köttet runt om kärnan.
  8. Mango kinden kan man sedan skala (om man inte gjort det innan man skar upp mangon) och skära upp i skivor eller småbitar.
  9. Kinderna kan man också bukta ut och in efter att ha skurit ett rutmönster i fruktköttet.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.