Så delar du en mango

Tips på hur man delar och skär upp en mango i bitar. Hur du väljer ut en mogen mango. Mangon ska vara mjuk. Den sort som säljs mest skiftar i vackert rött, gul och mörk grön.

Mango kan du äta som den är, helst kall från kylen, tärnad eller i skivor utan skal. Eller så kan du dela den med skal som du sedan skär ett rutmönster i fruktköttet och vänd ut och in på så att fruktköttet buktar utåt och du kan äta av det lätt.

Stekta eller grillade hela mangokinder eller mango i tärningar på spett med glass är också gott.

1 mango

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1 mango
  • 1 kniv

Tillagning

  1. Mangon ska vara mjuk. Den sort som säljs mest skiftar i vackert rött, gul och mörk grön.
  2. Skala först mangon med en potatisskalare om du vill ha den skalad.
  3. I mangon finns en platt ca 2 cm bred kärna.
  4. Det första man gör är att försöka luska hur den ligger i frukten. Om man utgår från toppen, så ställer man den något ovala mangon på högkant.
  5. Räkna ca en centimeter från mitten och skär bort sidan eller kinden från mangon.
  6. Skär man för nära mitten prickar man kärnan och för långt ifrån blir slöseri.
  7. Sedan skär man andra kinden och till sist köttet runt om kärnan.
  8. Mango kinden kan man sedan skala (om man inte gjort det innan man skar upp mangon) och skära upp i skivor eller småbitar.
  9. Kinderna kan man också bukta ut och in efter att ha skurit ett rutmönster i fruktköttet.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer