Så delar du en mango
Tips på hur man delar och skär upp en mango i bitar. Hur du väljer ut en mogen mango. Mangon ska vara mjuk. Den sort som säljs mest skiftar i vackert rött, gul och mörk grön.
Tillagning
- Mangon ska vara mjuk. Den sort som säljs mest skiftar i vackert rött, gul och mörk grön.
- Skala först mangon med en potatisskalare om du vill ha den skalad.
- I mangon finns en platt ca 2 cm bred kärna.
- Det första man gör är att försöka luska hur den ligger i frukten. Om man utgår från toppen, så ställer man den något ovala mangon på högkant.
- Räkna ca en centimeter från mitten och skär bort sidan eller kinden från mangon.
- Skär man för nära mitten prickar man kärnan och för långt ifrån blir slöseri.
- Sedan skär man andra kinden och till sist köttet runt om kärnan.
- Mango kinden kan man sedan skala (om man inte gjort det innan man skar upp mangon) och skära upp i skivor eller småbitar.
- Kinderna kan man också bukta ut och in efter att ha skurit ett rutmönster i fruktköttet.
Serveringsförslag
- Mango kan du äta som den är, helst kall från kylen, tärnad eller i skivor utan skal.
- Eller så kan du dela den med skal som du sedan skär ett rutmönster i fruktköttet och vänd ut och in på så att fruktköttet buktar utåt och du kan äta av det lätt.
- Stekta eller grillade hela mangokinder eller mango i tärningar på spett med glass är också gott.
Uppskattat näringsvärde per portion: 86 kcal