Sallad med räkor och mangosalsa

Introduktion och förberedelse

Sallad med räkor på spett och mangosalsa, rostade pinjenötter samt krutonger.

Du behöver 12 bambuspett.

Serveringsförslag

Räksalladen är god till förrätt eller som lätt lunch.

Val av räkor

Hittar du inte hållbart odlade räkor kan du laga samma rätt med pilgrimsmusslor istället för räkorna.

Varianter

  • Du kan ta vilken blandad sallad som du vill ex. av maché, roman, spenat, ruccola, frise, isbergssallad, rossisallad osv. Eller färdigblandad sallad i påse.
  • Räkspetten kan också grillas på utegrill istället för grillpanna eller stekpanna.

Att dricka till

Vintips till räksalladen är en vit Chardonnay med eller utan ekfatslagring eller ex. ett vitt vin av druvan Viognier.

4 portioner sallad med räkor

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 huvud romansallad
  • 0,5 huvud röd rossisallad
  • 24 ekologiskt odlade jätteräkor
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 lime
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Salsa: 1 mango
  • 2 avokado
  • 2 tomater
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 5 droppar tabasco
  • Tillbehör: 1 påse pinjenötter
  • 4 skivor vitt bröd
  • 1 msk smör

Tillagning

  1. Hacka chili och vitlök. Fräs i en kastrull med några msk olivolja. Låt svalna.
  2. Rensa, dela och skölj salladen.
  3. Lägg chilioljan i en bunke och blanda med räkor, olivolja, salt och peppar. Marinera ca 15 minuter i kylen medan du lagar salsan.
  4. Gör salsan: Skala mangon och skär mangoköttet i tärningar. Ett tips är att först skära bort de sk kinderna (mangon har en oval något platt kärna) och sedan skär du kinderna i tärningar samt skär av resten från kärnan till tärningar. Lägg i en stor skål.
  5. Dela avokadon, kärna ur och gröp ur med en sked.
  6. Tärna avokadon. Lägg i skålen.
  7. Skölj och tärna tomaterna. Lägg i skålen.
  8. Skala och finhacka en halv rödlök. Lägg i skålen.
  9. Tillsätt och blanda i olivolja, vinäger samt salt och vitpeppar. Smaka av med salt, peppar samt ev. tabasco för lite hetta. Ställ åt sidan.
  10. Trä räkorna på spett. Fördela på fyra spett. Klipp av ändarna på spetten så att de får plats i grillpanna eller stekpanna. Hetta upp pannan och bryn räkorna på båda sidor. De kan också grillas på utegrill. Lägg åt sidan.
  11. Rosta pinjenötter i en panna ljust bruna.
  12. Skär bröd i tärningar och stek dem gyllene i smör.
  13. Serveringsförslag: Lägg upp en hög salsa underst i mitten på tallriken. Lägg på sallad. Lägg två räkspett i kors över. Strö över pinjenötter och krutonger samt ev. lite flingsalt. Servera.
E-mail
Medel: 3.9 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 355 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-14