Sallad med räkor och mangosalsa

Sallad med räkor på spett och mangosalsa, rostade pinjenötter samt krutonger. Räksalladen är god till förrätt eller som lätt lunch.

Välj ekologiska jätteräkor eller ta 12 vanliga räkor i största storlek till räkspetten eller ta pilgrimsmusslor istället för räkorna.

Du behöver 12 bambuspett.

Du kan ta vilken blandad sallad som du vill ex. av maché, roman, spenat, ruccola, frise, isbergssallad, rossisallad osv. Eller färdigblandad sallad i påse.

Räkspetten kan också grillas på utegrill istället för grillpanna eller stekpanna.

Vintips till räksalladen är en vit Chardonnay med eller utan ekfatslagring eller ex. ett vitt vin av druvan Viognier.

4 portioner sallad med räkor

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 huvud romansallad
  • 0,5 huvud röd rossisallad
  • 24 ekologiskt odlade jätteräkor
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 lime
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Salsa: 1 mango
  • 2 avokado
  • 2 tomater
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 5 droppar tabasco
  • Tillbehör: 1 påse pinjenötter
  • 4 skivor vitt bröd
  • 1 msk smör

Tillagning

  1. Hacka chili och vitlök. Fräs i en kastrull med några msk olivolja. Låt svalna.
  2. Rensa, dela och skölj salladen.
  3. Lägg chilioljan i en bunke och blanda med räkor, olivolja, salt och peppar. Marinera ca 15 minuter i kylen medan du lagar salsan.
  4. Gör salsan: Skala mangon och skär mangoköttet i tärningar. Ett tips är att först skära bort de sk kinderna (mangon har en oval något platt kärna) och sedan skär du kinderna i tärningar samt skär av resten från kärnan till tärningar. Lägg i en stor skål.
  5. Dela avokadon, kärna ur och gröp ur med en sked.
  6. Tärna avokadon. Lägg i skålen.
  7. Skölj och tärna tomaterna. Lägg i skålen.
  8. Skala och finhacka en halv rödlök. Lägg i skålen.
  9. Tillsätt och blanda i olivolja, vinäger samt salt och vitpeppar. Smaka av med salt, peppar samt ev. tabasco för lite hetta. Ställ åt sidan.
  10. Trä räkorna på spett. Fördela på fyra spett. Klipp av ändarna på spetten så att de får plats i grillpanna eller stekpanna. Hetta upp pannan och bryn räkorna på båda sidor. De kan också grillas på utegrill. Lägg åt sidan.
  11. Rosta pinjenötter i en panna ljust bruna.
  12. Skär bröd i tärningar och stek dem gyllene i smör.
  13. Serveringsförslag: Lägg upp en hög salsa underst i mitten på tallriken. Lägg på sallad. Lägg två räkspett i kors över. Strö över pinjenötter och krutonger samt ev. lite flingsalt. Servera.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer