Indisk grönsakslåda Handva

En vegetarisk och vegan grönsakslåda i Gujarati stil med het chili, ris, potatis, bönor, morötter, ärtor, färsk koriander, majs, gurkmeja, curryblad med mera.

Servera gärna med korianderchutney och tomatchutney. Köp en stor knippe färsk koriander och mynta i ex. en asiatisk affär - att köpa färsk i kruka blir dyrt.

Du kan hitta kryddor, chilis, currylöv, asafoetida med mera på Indiskkryddor. Det kan vara lite knepigt att hitta ex. indiska chilisorter men gillar du het mat kan du ta förslagsvis 2-3 grovt delade röda färska eller torkade chilis som Naga Jolokia, Piri Piri, Trinidad Scorpion eller Carolina Reaper efter tycke. Någon av dessa chilis brukar finnas i välsorterade mataffärer. Dela och ta bort kärnorna och använd plasthandskar.

Tillsätt till oljan på slutet. Grönsakslådan är lite omständig att laga men väl värt det. Lätt att dubblera till många och laga i stora ugnsbleck.

6 portioner indisk grönsakslåda Handva

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4,5 dl kokt basmatiris
  • 4,5 dl kokt mosad potatis
  • 100 gram kokta tärnade morötter
  • 100 gram kokta gröna bönor
  • 100 gram kokta gröna ärtor
  • 2 gröna färska chilis
  • 2 dl hackad färsk koriander
  • 2 msk citronsaft
  • 1,5 tsk socker
  • 1,5 dl majskorn
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 1 tsk asafoetida Yellow powder (valfritt)
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 6 currylöv
  • 1 tsk senapsfrön
  • 0,5 tsk kummin
  • 1 tsk salt
  • 1 dl matolja som solrosolja
  • 7 hela torkade röda chilis eller efter tycke
  • Tomatchutney: 250 gram tomater
  • 1 gul lök
  • 1 rödbeta
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk mald svartpeppar
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • Korianderchutney: 150 gram färsk koriander
  • 50 gram mynta
  • 3 gröna färska chilis
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk gurkmeja
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 msk kokosflingor
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Koka ris enligt paket.
  2. Skala, dela och koka potatis. Mosa den grovt.
  3. Rensa och skär grönsaker i små bitar samt koka dem mjuka några minuter.
  4. Laga under tiden korianderchutney samt tomatchutney.
  5. Tomatchutney: skölj och klyfta tomater. Skala och klyfta lök. Skala och tärna rödbetan.
  6. Lägg i en kastrull med någon dl vatten och koka i 10 minuter tillsammans med kardemumma, svartpeppar, chilipulver, socker och salt.
  7. Lägg upp i en mixer och mixa till en slät röra likt ketchup.
  8. Lägg tillbaks i kastrullen och låt koka ihop tills det är dags att servera. Lägg då upp den i en skål eller burk.
  9. Korianderchutney: Rensa och skölj färsk koriander och mynta. Plocka blad och fina stjälkar på färsk koriander. Plocka bladen på myntan.
  10. Lägg i en mixer.
  11. Tillsätt resterande ingredienser och mixa några sekunder till en jämn röra. Smaka av med salt. Lägg upp i en burk eller skål.
  12. Grönsakslådan: Sätt ugnen på 200 grader.
  13. Skölj, dela och kärna ur samt hacka färsk grön chili.
  14. Skölj och hacka färsk koriander.
  15. Blanda kokt ris, mosad potatis, grönsaker, grön chili, färsk koriander, citronsaft, socker, majs, chiliflakes, chilipulver, asafoetida (valfritt) och gurkmeja i en bunke. Arbeta ihop till en röra och smaka av med salt.
  16. Bred ut röran i botten på en ugnsform i storlek på runt 30x40 cm.
  17. Värm upp oljan i en kastrull.
  18. Tillsätt senapsfrön, kummin och röd chili. Värm tills fröna sprakar.
  19. Ta av från värmen och tillsätt asafetida, chilipulver samt currylöv och ös samt fördela sedan över grönsaksröran.
  20. Ös över 1 dl korianderchutney och 1 dl tomatchutney.
  21. Grädda grönsakslådan i 20-25 minuter tills den har färg.
  22. Skär grönsakslådan i portionsbitar och servera den varm med extra korianderchutney och tomatchutney bredvid.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer