Indisk grönsakslåda Handva

En vegetarisk och vegan grönsakslåda i Gujarati stil med het chili, ris, potatis, bönor, morötter, ärtor, färsk koriander, majs, gurkmeja, curryblad med mera.
Servera gärna med korianderchutney och tomatchutney. Köp en stor knippe färsk koriander och mynta i ex. en asiatisk affär - att köpa färsk i kruka blir dyrt.
Du kan hitta kryddor, chilis, currylöv, asafoetida med mera på www.indiskkryddor.se.
Det kan vara lite knepigt att hitta ex. indiska chilisorter men gillar du het mat kan du ta förslagsvis 2-3 grovt delade röda färska eller torkade chilis som Naga Jolokia, Piri Piri, Trinidad Scorpion eller Carolina Reaper efter tycke. Tillsätt till oljan på slutet. Någon av dessa chilis brukar finnas i välsorterade mataffärer. Dela och ta bort kärnorna och använd plasthandskar.
Grönsakslådan är lite omständig att laga men väl värt det. Lätt att dubblera till många och laga i stora ugnsbleck.

6 portioner indisk grönsakslåda Handva

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4,5 dl kokt basmatiris
  • 4,5 dl kokt mosad potatis
  • 100 gram kokta tärnade morötter
  • 100 gram kokta gröna bönor
  • 100 gram kokta gröna ärtor
  • 2 gröna färska chilis
  • 2 dl hackad färsk koriander
  • 2 msk citronsaft
  • 1,5 tsk socker
  • 1,5 dl majskorn
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 1 tsk asafoetida Yellow powder (valfritt)
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 6 currylöv
  • 1 tsk senapsfrön
  • 0,5 tsk kummin
  • 1 tsk salt
  • 1 dl matolja som solrosolja
  • 7 hela torkade röda chilis eller efter tycke
  • Tomatchutney: 250 gram tomater
  • 1 gul lök
  • 1 rödbeta
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk mald svartpeppar
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • Korianderchutney: 150 gram färsk koriander
  • 50 gram mynta
  • 3 gröna färska chilis
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk gurkmeja
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 msk kokosflingor
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Koka ris enligt paket.
  2. Skala, dela och koka potatis. Mosa den grovt.
  3. Rensa och skär grönsaker i små bitar samt koka dem mjuka några minuter.
  4. Laga under tiden korianderchutney samt tomatchutney.
  5. Tomatchutney: skölj och klyfta tomater. Skala och klyfta lök. Skala och tärna rödbetan.
  6. Lägg i en kastrull med någon dl vatten och koka i 10 minuter tillsammans med kardemumma, svartpeppar, chilipulver, socker och salt.
  7. Lägg upp i en mixer och mixa till en slät röra likt ketchup.
  8. Lägg tillbaks i kastrullen och låt koka ihop tills det är dags att servera. Lägg då upp den i en skål eller burk.
  9. Korianderchutney: Rensa och skölj färsk koriander och mynta. Plocka blad och fina stjälkar på färsk koriander. Plocka bladen på myntan.
  10. Lägg i en mixer.
  11. Tillsätt resterande ingredienser och mixa några sekunder till en jämn röra. Smaka av med salt. Lägg upp i en burk eller skål.
  12. Grönsakslådan: Sätt ugnen på 200 grader.
  13. Skölj, dela och kärna ur samt hacka färsk grön chili.
  14. Skölj och hacka färsk koriander.
  15. Blanda kokt ris, mosad potatis, grönsaker, grön chili, färsk koriander, citronsaft, socker, majs, chiliflakes, chilipulver, asafoetida (valfritt) och gurkmeja i en bunke. Arbeta ihop till en röra och smaka av med salt.
  16. Bred ut röran i botten på en ugnsform i storlek på runt 30x40 cm.
  17. Värm upp oljan i en kastrull.
  18. Tillsätt senapsfrön, kummin och röd chili. Värm tills fröna sprakar.
  19. Ta av från värmen och tillsätt asafetida, chilipulver samt currylöv och ös samt fördela sedan över grönsaksröran.
  20. Ös över 1 dl korianderchutney och 1 dl tomatchutney.
  21. Grädda grönsakslådan i 20-25 minuter tills den har färg.
  22. Skär grönsakslådan i portionsbitar och servera den varm med extra korianderchutney och tomatchutney bredvid.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer