Vegetarisk linsgryta

Vegetarisk linsgryta med grönsaker som potatis, paprika, svamp och vårlök. En variant på indisk dahl med mer grönsaker. Andra goda grönsaker att ha i är slantade morötter, buketter av blomkål och broccoli, strimlad purjolök, bladspenat, gröna bönor, vaxbönor, bok choy osv.
Gott med bröd att doppa i grytan samt sallad med yoghurt smaksatt med mynta och citron.

4 vegetarisk linsgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olja eller smör
  • 2 krm chiliflakes eller 1 röd spansk chilifrukt
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk curry
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 4 dl röda linser
  • 400 g krossade, passerade eller hela burktomater
  • 4 dl vatten
  • salt och peppar
  • 4 dl mjölk, kokosmjölk, sojamjölk eller havremjölk
  • 10 små potatisar med fint skal ex. delikatesspotatis
  • 1 röd paprika
  • 10 champinjoner
  • 2 salladslökar
  • Tillbehör: gott bröd
  • 2 dl matyoghurt blandat med 2 krm mynta samt 2 msk citronsaft och 2 msk vatten

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Skala och pressa vitlöken.
  3. Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter.
  4. Rör ner curry samt alla kryddor och fräs runt i någon minut.
  5. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, vatten samt mjölk.
  6. Rör om och låt linserna koka i 10 minuter på medelvärme.
  7. Putsa potatisen och skär bort ev. fult skal.
  8. Dela i grova bitar och koka med linserna i ytterligare 20 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns.
  9. Skölj och tärna under tiden paprika samt svamp. Tillsätt till grytan när det är 10 minuter koktid kvar.
  10. Skölj och strimla vårlöken. Tillsätt när det är ca 3 minuter kvar.
  11. Smaka av grytan med salt, peppar och curry samt chili. En nypa socker samt tsk vinäger kan också göra susen. Linsgrytan är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer