Vegetarisk linsgryta
Vegetarisk linsgryta med grönsaker som potatis, paprika, svamp och sallads- eller knipplök. En variant på indisk dahl med mer grönsaker.
Tillagning
- Skala och hacka löken.
- Skala och pressa vitlöken.
- Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter.
- Rör ner curry samt alla kryddor och fräs runt i någon minut.
- Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, vatten samt mjölk.
- Rör om och låt linserna koka i 10 minuter på medelvärme.
- Putsa potatisen och skär bort ev. fult skal.
- Dela i grova bitar och koka med linserna i ytterligare 20 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns.
- Skölj och tärna under tiden paprika samt svamp. Tillsätt till grytan när det är 10 minuter koktid kvar.
- Skölj och strimla vårlöken. Tillsätt när det är ca 3 minuter kvar.
- Smaka av grytan med salt, peppar och curry samt chili. En nypa socker samt tsk vinäger kan också göra susen. Linsgrytan är klar att servera.
Varianter
Andra goda grönsaker att ha i är slantade morötter, buketter av blomkål och broccoli, strimlad purjolök, bladspenat, gröna bönor, vaxbönor, bok choy, grönkål, vitkål, rödkål, spetskål med mera.
Serveringsförslag
Gott med sesambröd, brytbröd eller naan att doppa i grytan samt blandad grönsallad med yoghurtdressing smaksatt med mynta och citron.
Vidare passar basmatiris, råris, kokt matvete, bulgursallad, quinoasallad eller blomkålsris.
Uppskattat näringsvärde per portion: 181 kcal