Vegetarisk linsgryta

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk linsgryta med grönsaker som potatis, paprika, svamp och sallads- eller knipplök. En variant på indisk dahl med mer grönsaker.

Varianter

Andra goda grönsaker att ha i är slantade morötter, buketter av blomkål och broccoli, strimlad purjolök, bladspenat, gröna bönor, vaxbönor, bok choy, grönkål, vitkål, rödkål, spetskål med mera.

Serveringsförslag

Gott med sesambröd, brytbröd eller naan att doppa i grytan samt blandad grönsallad med yoghurtdressing smaksatt med mynta och citron.

Vidare passar basmatiris, råris, kokt matvete, bulgursallad, quinoasallad eller blomkålsris.

4 vegetarisk linsgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olja eller smör
  • 2 krm chiliflakes eller 1 röd spansk chilifrukt
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk curry
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 4 dl röda linser
  • 400 g krossade, passerade eller hela burktomater
  • 4 dl vatten
  • 1 krm salt och peppar
  • 4 dl mjölk, kokosmjölk, sojamjölk eller havremjölk
  • 10 små potatisar med fint skal ex. delikatesspotatis
  • 1 röd paprika
  • 10 champinjoner
  • 2 salladslökar eller 1 knipplök
  • TILLBEHÖR: Ett gott bröd som sesambröd, brytbröd eller naan
  • 65 gram blandad grönsallad, 1 påse
  • 2 dl matyoghurt blandat med 2 krm mynta samt 2 msk citronsaft och 2 msk vatten

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Skala och pressa vitlöken.
  3. Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter.
  4. Rör ner curry samt alla kryddor och fräs runt i någon minut.
  5. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, vatten samt mjölk.
  6. Rör om och låt linserna koka i 10 minuter på medelvärme.
  7. Putsa potatisen och skär bort ev. fult skal.
  8. Dela i grova bitar och koka med linserna i ytterligare 20 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns.
  9. Skölj och tärna under tiden paprika samt svamp. Tillsätt till grytan när det är 10 minuter koktid kvar.
  10. Skölj och strimla vårlöken. Tillsätt när det är ca 3 minuter kvar.
  11. Smaka av grytan med salt, peppar och curry samt chili. En nypa socker samt tsk vinäger kan också göra susen. Linsgrytan är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 181 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept:

Bland curry, naan-bröd och annan god indisk mat

Curry nam nam! Dyk ner bland currygrytor, naan-bröd och annan smakrik indisk mat. Currygrytor finns i...