Vegetarisk linsgryta
Introduktion och förberedelse
Vegetarisk linsgryta med grönsaker som potatis, paprika, svamp och sallads- eller knipplök. En variant på indisk dahl med mer grönsaker.
Varianter
Andra goda grönsaker att ha i är slantade morötter, buketter av blomkål och broccoli, strimlad purjolök, bladspenat, gröna bönor, vaxbönor, bok choy, grönkål, vitkål, rödkål, spetskål med mera.
Serveringsförslag
Gott med sesambröd, brytbröd eller naan att doppa i grytan samt blandad grönsallad med yoghurtdressing smaksatt med mynta och citron.
Vidare passar basmatiris, råris, kokt matvete, bulgursallad, quinoasallad eller blomkålsris.
Tillagning
- Skala och hacka löken.
- Skala och pressa vitlöken.
- Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter.
- Rör ner curry samt alla kryddor och fräs runt i någon minut.
- Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, vatten samt mjölk.
- Rör om och låt linserna koka i 10 minuter på medelvärme.
- Putsa potatisen och skär bort ev. fult skal.
- Dela i grova bitar och koka med linserna i ytterligare 20 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns.
- Skölj och tärna under tiden paprika samt svamp. Tillsätt till grytan när det är 10 minuter koktid kvar.
- Skölj och strimla vårlöken. Tillsätt när det är ca 3 minuter kvar.
- Smaka av grytan med salt, peppar och curry samt chili. En nypa socker samt tsk vinäger kan också göra susen. Linsgrytan är klar att servera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 181 kcal