Hummus med rödbetor

Introduktion och förberedelse

Hummus med rödbetor, olivolja, sesamolja, citronsaft, sriracha chilisås och vitlök. En god variant på vanlig hummus - en rödbetshummus.

Vegan och vegetarisk röra som är god som pålägg till bröd (på bilden varma arabiska libabröd som serverades med en god vegansoppa), mackor med mera. En sås, röra och tillbehör till det mesta.

Som vanlig hummus med mixade kikärter fast med kokta rödbetor för god smak och färg. Kan garneras med mer olivolja och sesamfrön.

Vidare kan man ha sumak på om man vill. Hackad persilja är också gott. Andra frön som pumpafrön och solrosfrön samt annan olja som avokadoolja eller nötolja funkar också.

Rödbetor finns numer färdigkokta och vakumförpackade - de är smidiga att använda. Annars blir det jättegott om du kokar egna rödbetor med skal utan blast i 45-50 minuter eller tills de är mjuka. Skölj i kallt vatten och dra av skalet samt putsa och skär bort skal samt bort fula delar med en skalkniv.

Kikärter kan du koka själv eller använda färdigkokta på burk eller paket. Godast och billigast är hemkokta kikärtor.

6-8 port hummus med rödbetor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 500 gram kokta rödbetor (ett paket färdigkokta i vacuumförpackning) eller färska kokta skalade rödbetor (EJ inlagda rödbetor)
  • 2 burkar kokta kikärtor i koklag eller ca 450 gram kokta kikärter utan lag
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk sesamolja eller 2 msk sesampasta tahini
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk sriracha chilisås (valfritt)
  • 4 msk sesamfrön till garnering (valfritt)
  • 4 msk olivolja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Häll av kikärtor. Lägg kokta kikärtor i en stor bunke.
  2. Hacka kokta rödbetor grovt och tillsätt dem. Färdigkokta rödbetor kan du lägga ner hela och klippa (de är så löskokta ändå) eller skär sönder i bunken så slipper du färga ner händer och skärbräda.
  3. Pressa i vitlök, tillsätt sesamolja, olivolja, sriracha och citronsaft.
  4. Mixa till en slät röra. Smaka av med ev. mer salt, peppar, citronsaft och sriracha.
  5. Kan garneras om man vill. Några saker som passar är klassisk Sumak-krydda eller sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön, hackad bladpersilja eller färsk koriander; olivolja, pumpaolja eller nötolja med mera.
  6. Förvaras kyld till servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-08

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer