Hummus med rödbetor

Hummus med rödbetor, olivolja, sesamolja, citronsaft, sriracha chilisås och vitlök. En god variant på vanlig hummus - en rödbetshummus. Vegan och vegetarisk röra som är god som pålägg till bröd (på bilden varma arabiska libabröd som serverades med en god vegansoppa), mackor med mera. En sås, röra och tillbehör till det mesta. 

Som vanlig hummus med mixade kikärter fast med kokta rödbetor för god smak och färg. Kan garneras med mer olivolja och sesamfrön. Vidare kan man ha sumak på om man vill. Hackad persilja är också gott. Andra frön som pumpafrön och solrosfrön samt annan olja som avokadoolja eller nötolja funkar också. 

Rödbetor finns numer färdigkokta och vakumförpackade - de är smidiga att använda. Annars blir det jättegott om du kokar egna rödbetor med skal utan blast i 45-50 minuter eller tills de är mjuka. Skölj i kallt vatten och dra av skalet samt putsa och skär bort skal samt bort fula delar med en skalkniv.

Kikärter kan du koka själv eller använda färdigkokta på burk eller paket. Godast och billigast är hemkokta kikärtor. 

6-8 port hummus med rödbetor

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 5 min
 • Klart på: 10 min

Ingredienser

 • 500 gram kokta rödbetor (ett paket färdigkokta i vacuumförpackning) eller färska kokta skalade rödbetor (EJ inlagda rödbetor)
 • 2 burkar kokta kikärtor i koklag eller ca 450 gram kokta kikärter utan lag
 • 1/2 dl olivolja
 • 2 klyftor vitlök
 • 1 tsk sesamolja eller 2 msk sesampasta tahini
 • 2 msk citronsaft
 • 1 tsk sriracha chilisås (valfritt)
 • 4 msk sesamfrön till garnering (valfritt)
 • 4 msk olivolja till garnering (valfritt)

Tillagning

 1. Häll av kikärtor. Lägg kokta kikärtor i en stor bunke.
 2. Hacka kokta rödbetor grovt och tillsätt dem. Färdigkokta rödbetor kan du lägga ner hela och klippa (de är så löskokta ändå) eller skär sönder i bunken så slipper du färga ner händer och skärbräda.
 3. Pressa i vitlök, tillsätt sesamolja, olivolja, sriracha och citronsaft.
 4. Mixa till en slät röra. Smaka av med ev. mer salt, peppar, citronsaft och sriracha.
 5. Kan garneras om man vill. Några saker som passar är klassisk Sumak-krydda eller sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön, hackad bladpersilja eller färsk koriander; olivolja, pumpaolja eller nötolja med mera.
 6. Förvaras kyld till servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer