Hummus med rödbetor

Hummus med rödbetor, olivolja, sesamolja, citronsaft, sriracha chilisås och vitlök. En god variant på vanlig hummus - en rödbetshummus.

Vegan och vegetarisk röra som är god som pålägg till bröd (på bilden varma arabiska libabröd som serverades med en god vegansoppa), mackor med mera. En sås, röra och tillbehör till det mesta.

Som vanlig hummus med mixade kikärter fast med kokta rödbetor för god smak och färg. Kan garneras med mer olivolja och sesamfrön.

Vidare kan man ha sumak på om man vill. Hackad persilja är också gott. Andra frön som pumpafrön och solrosfrön samt annan olja som avokadoolja eller nötolja funkar också.

Rödbetor finns numer färdigkokta och vakumförpackade - de är smidiga att använda. Annars blir det jättegott om du kokar egna rödbetor med skal utan blast i 45-50 minuter eller tills de är mjuka. Skölj i kallt vatten och dra av skalet samt putsa och skär bort skal samt bort fula delar med en skalkniv.

Kikärter kan du koka själv eller använda färdigkokta på burk eller paket. Godast och billigast är hemkokta kikärtor.

6-8 port hummus med rödbetor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 500 gram kokta rödbetor (ett paket färdigkokta i vacuumförpackning) eller färska kokta skalade rödbetor (EJ inlagda rödbetor)
  • 2 burkar kokta kikärtor i koklag eller ca 450 gram kokta kikärter utan lag
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk sesamolja eller 2 msk sesampasta tahini
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk sriracha chilisås (valfritt)
  • 4 msk sesamfrön till garnering (valfritt)
  • 4 msk olivolja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Häll av kikärtor. Lägg kokta kikärtor i en stor bunke.
  2. Hacka kokta rödbetor grovt och tillsätt dem. Färdigkokta rödbetor kan du lägga ner hela och klippa (de är så löskokta ändå) eller skär sönder i bunken så slipper du färga ner händer och skärbräda.
  3. Pressa i vitlök, tillsätt sesamolja, olivolja, sriracha och citronsaft.
  4. Mixa till en slät röra. Smaka av med ev. mer salt, peppar, citronsaft och sriracha.
  5. Kan garneras om man vill. Några saker som passar är klassisk Sumak-krydda eller sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön, hackad bladpersilja eller färsk koriander; olivolja, pumpaolja eller nötolja med mera.
  6. Förvaras kyld till servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-31

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer