Hummus med rödbetor
Hummus med rödbetor, olivolja, sesamolja, citronsaft, sriracha chilisås och vitlök.
Som vanlig hummus med mixade kikärter fast med kokta rödbetor för god smak och färg. Kan garneras med mer olivolja och sesamfrön.
Tillagning
- Häll av kikärtor. Lägg kokta kikärtor i en stor bunke.
- Hacka kokta rödbetor grovt och tillsätt dem. Färdigkokta rödbetor kan du lägga ner hela och klippa (de är så löskokta ändå) eller skär sönder i bunken så slipper du färga ner händer och skärbräda.
- Pressa i vitlök, tillsätt sesamolja, olivolja, sriracha och citronsaft.
- Mixa till en slät röra. Smaka av med ev. mer salt, peppar, citronsaft och sriracha.
- Kan garneras om man vill. Några saker som passar är klassisk Sumak-krydda eller sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön, hackad bladpersilja eller färsk koriander; olivolja, pumpaolja eller nötolja med mera.
- Förvaras kyld till servering.
Serveringsförslag
- En vegan och vegetarisk röra som är god som pålägg till bröd - på bilden varma arabiska libabröd som serverades med en god vegansoppa - eller till mackor med mera.
- En sås, röra och tillbehör till det mesta.
Garnering
- Vidare kan man ha sumak på om man vill.
- Hackad persilja är också gott. Andra frön som pumpafrön och solrosfrön samt annan olja som avokadoolja eller nötolja funkar också.
Tips
- Rödbetor finns färdigkokta och vakumförpackade - de är smidiga att använda. Annars blir det jättegott om du kokar egna rödbetor med skal utan blast i 45-50 minuter eller tills de är mjuka. Skölj i kallt vatten och dra av skalet samt putsa och skär bort skal samt bort fula delar med en skalkniv.
- Kikärter kan du koka själv eller använda färdigkokta på burk eller paket. Godast och billigast är hemkokta kikärtor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 288 kcal