Hummus med rödbetor

Hummus med rödbetor, olivolja, sesamolja, citronsaft, sriracha chilisås och vitlök. En god variant på vanlig hummus - en rödbetshummus.

Vegan och vegetarisk röra som är god som pålägg till bröd (på bilden varma arabiska libabröd som serverades med en god vegansoppa), mackor med mera. En sås, röra och tillbehör till det mesta.

Som vanlig hummus med mixade kikärter fast med kokta rödbetor för god smak och färg. Kan garneras med mer olivolja och sesamfrön.

Vidare kan man ha sumak på om man vill. Hackad persilja är också gott. Andra frön som pumpafrön och solrosfrön samt annan olja som avokadoolja eller nötolja funkar också.

Rödbetor finns numer färdigkokta och vakumförpackade - de är smidiga att använda. Annars blir det jättegott om du kokar egna rödbetor med skal utan blast i 45-50 minuter eller tills de är mjuka. Skölj i kallt vatten och dra av skalet samt putsa och skär bort skal samt bort fula delar med en skalkniv.

Kikärter kan du koka själv eller använda färdigkokta på burk eller paket. Godast och billigast är hemkokta kikärtor.

6-8 port hummus med rödbetor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 500 gram kokta rödbetor (ett paket färdigkokta i vacuumförpackning) eller färska kokta skalade rödbetor (EJ inlagda rödbetor)
  • 2 burkar kokta kikärtor i koklag eller ca 450 gram kokta kikärter utan lag
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk sesamolja eller 2 msk sesampasta tahini
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk sriracha chilisås (valfritt)
  • 4 msk sesamfrön till garnering (valfritt)
  • 4 msk olivolja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Häll av kikärtor. Lägg kokta kikärtor i en stor bunke.
  2. Hacka kokta rödbetor grovt och tillsätt dem. Färdigkokta rödbetor kan du lägga ner hela och klippa (de är så löskokta ändå) eller skär sönder i bunken så slipper du färga ner händer och skärbräda.
  3. Pressa i vitlök, tillsätt sesamolja, olivolja, sriracha och citronsaft.
  4. Mixa till en slät röra. Smaka av med ev. mer salt, peppar, citronsaft och sriracha.
  5. Kan garneras om man vill. Några saker som passar är klassisk Sumak-krydda eller sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön, hackad bladpersilja eller färsk koriander; olivolja, pumpaolja eller nötolja med mera.
  6. Förvaras kyld till servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-31

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept