Linsgryta med sojaprotein
En variant av Dhal - indisk linsgryta med torkat sojaprotein som sojafärs eller sojakuddar.
En god och nyttig vegetarisk gryta. Lök, het curry och linser går mycket bra ihop.
Tillagning
- Koka upp ca 3 dl vatten och häll över sojaproteinet i en skål. Låt stå och svälla medan du börjar med linsgrytan.
- Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken.
- Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter.
- Rör ner curry samt alla kryddor och fräs runt i någon minut.
- Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater samt vatten. Vill du ha i kokosmjölk så ta uteslut halva vattnet.
- Rör om och låt linsgrytan koka på medelvärme i 20 minuter.
- Tillsätt sojaproteinet och låt koka i fem minuter till.
- Smaka av med ev. mer salt, vitpeppar och curry samt chili. En nypa socker kan också göra susen. Klart att servera. Om du vill pressar du över limesaft - då blir linsgrytan extra god.
Serveringsförslag
- Servera med ett sesambröd, plattbröd eller indiskt naan - eller baka eget Naan-bröd.
- Gott till är raita - naturell yoghurt blandat med hackad mynta och gurka eller som på bilden en raita med tomat. Eller gör en vegan raita.
- Råris eller basmatiris kan du också koka till - koka riset som vanligt eller piffa till det som min variant på indiskt ris med en stång kanel, en nypa gurkmeja samt gärna muskotblomma. Blanda lite av riset med gurkmeja och blanda sedan ut i det övriga riset.
- Garnera gärna riset med rostad lök.
- Mango chutney är också gott till linsgrytan. Köp färdig eller gör en egen chutney - denne äppelchutney passar utmärkt.
Varianter
- Vill du ha mer grönsaker så passar tärnad morot, broccoli eller blomkål.
- Du kan ta quornfärs istället för sojaprotein eller utesluta det för en vanlig Dahl.
- Örtsalt och grönsaksbuljongtärning kan man också koka med för mer smak.
Uppskattat näringsvärde per portion: 286 kcal