Palsternacka

Recept med palsternacka som blir jättegod till mos, skivad eller tärnad i rätter och grytor. Enklast är att skala och skiva palsternacka millimeter tunt (använd en kniv, mandolin, rivjärn eller osthyvel) och sedan blanda med en vinägrette samt servera som den är.

Akta dig från växtsaft från speciellt blast och blad som kan ge blåsor om du ex. skördar själv. Palsternackor säljs nästan alltid utan blasten. Tvätta händer efter du hanterat palsternacka ex skalat den - för säkerhetsskull. Växtsaft i kombination med solljus har jag hört kan ge hudbesvär och utslag men detta gäller i första han blasten.

Palsernackan ger en uppskattad söt touch på all mat där den hamnar. Speciellt god mosad, rostad eller i gratänger. Under medeltiden var palsternackan stapelvara. En roll som sedan övertogs av potatisen. Palsternackan är en av de få grönsaker som bara blir sötare av lite frost.

På engelska heter kålrot "swede". Tydligen uppskattade vi svenskar denna rot så mycket att den fick vårt namn. Och det kan vi vara stolta över för rotsellerin är lätt att odla, god och hållbar.

Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som odlar rotfrukter som palstenacka med mera.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Pages