Linsgryta med spenat Dhal Palak

Linsgryta med spenat Dhal Palak - en vegan och vegetarisk gryta med linser, spenat, garam masala, lök, vitlök, tomat och chili. Billigt och enkelt att dubblera och laga till många.

Överbliven linsgryta kan du spara om du kylen den snabbt och förvarar i kylen eller fryser in

Tillbehör:

Gott till linsgrytan är som på bilden basmatiris kokt med hel kardemumma, kanelstång och lite gurkmeja; vidare en vegansk raita - tärnad gurka och tomat i Oatly fraiche smaksatt med hackad ingefära, spiskummin och salt.

Vidare Naan (indiskt tunnbröd). Knapriga Papadams kan man också servera till. Lassi som är en dryck med yoghurt är gott att dricka till.

Varianter:

Linsgrytan kan varieras med kokosmjölk, koka med tärnad potatis eller ha i stekt indisk ost sk paneer eller stekt halloumi.

Istället för frusen spenat kan du ta färsk spenat (räkna då minst ett kilo färsk spenat). Chiliflakes kan bytas mot valfri chili efter tycke ex. 3 röda färska spansk peppar eller 1 färsk poblano chili. Blanda gärna chilisorter och ha ex. i någon hel torkad chili.

6 portioner linsgryta med spenat Dhal Palak

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 dl matolja
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 msk garam masala
  • 400 gram gröna eller röda linser
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 450 gram frusen spenat (hackad eller hel)
  • 1 pkt krossade tomater
  • 1 röd paprika (valfritt)
  • 2 liter vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk socker
  • 1 kruka färsk koriander (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt pressa vitlöken.
  2. Skala och finhacka färsk ingefära.
  3. Fräs lök och vitlök i en stor kastrull eller stekgryta.
  4. Tillsätt ingefära, gurkmeja, chiliflakes och garam masala. Fräs några minuter.
  5. Skölj och tärna paprika.
  6. Tillsätt linser, grönsaksbuljong, spenat, krossade tomater, tärnad paprika, salt, svartpeppar, socker och vatten.
  7. Koka upp och låt koka på medelvärme i 30 minuter eller tills linserna är mjuka.
  8. Koka ris och laga raita eller de tillbehör du vill ha till linsgrytan.
  9. Smaka av linsgrytan med salt, chili, garam masala och svartpeppar.
  10. Hacka färsk koriander grovt. Strö över färsk koriander vid servering (valfritt).
  11. Servera förslagsvis linsgrytan med ris, raita och naanbröd.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-24

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer