Linsgryta med spenat Dhal Palak

Introduktion och förberedelse

Linsgryta med spenat Dhal Palak - en vegan och vegetarisk gryta med linser, spenat, garam masala, lök, vitlök, tomat och chili.

Billigt och enkelt att dubblera och laga till många.

Överbliven linsgryta kan du spara om du kylen den snabbt och förvarar i kylen eller fryser in

Serveringsförslag:

  • Gott till linsgrytan är som på bilden ett indiskt ris - basmatiris kokt med hel kardemumma, kanelstång och lite gurkmeja;
  • Vidare passar en vanlig raita eller vegansk raita - tärnad gurka och tomat i Oatly fraiche smaksatt med hackad ingefära, spiskummin och salt.
  • Bröd som köpt eller hembakt Naan är gott till.
  • Knapriga Papadams kan man också servera till.
  • Lassi som är en dryck med yoghurt är gott att dricka till.

Varianter

  • Ersätt 33 cl av vattnet med en burk kokosmjölk.
  • Tillsätt 2-3 tärnade potatisar som får koka med grytan.
  • Gillar du färsk koriander så ös på med hackad färsk koriander vid servering. 3 msk fryst hackad koriander går även att röra i på slutet istället för färsk koriander.
  • Vänd i 100-200 gram stekt indisk ost paneer eller stekt halloumi på slutet.
  • Istället för frusen spenat kan du ta färsk spenat. Stora bladspenat kan du räkna ca 800 gram av. Babyspenat på påse kan du ta 1-2 stora påsar på 250 gram styck av.
  • Godast blir linsgrytan om du lagar med okokta linser som i receptet nedan. I nödfall kan du ta 4 burkar kokta linser och utesluta 1 liter vatten. Då behöver du bara koka ihop grytan ca 10 minuter.
  • Chiliflakes kan bytas mot valfri chili efter tycke ex. 3 röda färska spansk peppar eller 1 färsk poblano chili. Blanda gärna chilisorter och ha ex. i någon hel torkad chili.

6 portioner linsgryta med spenat Dhal Palak

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 1/2 dl matolja som solrosolja, rapsolja eller majsolja
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 msk garam masala
  • 400 gram gröna eller röda torkade linser (ej kokta)
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 450 gram frusen spenat (hackad eller hel)
  • 1 pkt krossade tomater
  • 1 röd paprika
  • 2 liter vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk socker
  • 1/2 kruka färsk koriander (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt pressa vitlöken.
  2. Skala och finhacka färsk ingefära.
  3. Fräs lök och vitlök i en stor kastrull eller stekgryta.
  4. Tillsätt ingefära, gurkmeja, chiliflakes och garam masala. Fräs några minuter.
  5. Skölj och tärna paprika.
  6. Tillsätt linser, grönsaksbuljong, spenat, krossade tomater, tärnad paprika, salt, svartpeppar, socker och vatten.
  7. Koka upp och låt koka på medelvärme i 30 minuter eller tills linserna är mjuka.
  8. Koka ris och laga raita eller de tillbehör du vill ha till linsgrytan.
  9. Smaka av linsgrytan med salt, chili, garam masala och svartpeppar.
  10. Hacka färsk koriander grovt. Strö över färsk koriander vid servering (valfritt).
  11. Servera förslagsvis linsgrytan med ris, raita och naanbröd.
E-mail
Medel: 4.1 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 378 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.