Långkok med lammlägg
Långkok med lammlägg - en mustig gryta och variant på Osso Buco med svenskt lamm samt förslag på tillbehör - jag hade risotto och gremolata till.
Lammgrytan får god smak av vitt vin, vitlök, lök, apelsinskal, rosmarin, timjan, salvia, stjälkselleri och morot.
Tillagning
- Skala och hacka löken och vitlök. Strimla och hacka blekselleri. Lägg i en stekgryta med lock.
- Tillsätt olivoljan och fräs på låg värme i fem minuter. Rör då och då.
- Tillsätt tomatpure och fräs någon minut till.
- Tillsätt vitt vin. Rör om och koka ihop till hälften.
- Tillsätt vetemjöl och rör runt. Häll på vatten och tillsätt buljongtärning. Rör om. Låt koka upp och sänk värmen så att det sjuder.
- Bryn lammlägget runt om i smör i en stekpanna vid sidan. Salta och peppra under tiden. Lägg över köttet i grytan när du brynt det. Tillsätt eventuellt lite mer vatten så att det täcker nästan allt kött.
- Skala och tärna en morot och tillsätt den.
- Skölj apelsin och riv skalet. Tillsätt rivet apelsinskal och rör om.
- Lägg i timjan, rosmarin och salvia.
- Koka med lock på låg värme i ca 2 timmar.
- Smaka av grytan med salt.
- Grytan är klar att servera med önskade tillbehör - jag hade risotto och gremolata till.
Serveringsförslag
- Grytan kan du servera som jag gjorde med risotto toppad med gremolata - en slags persiljepesto.
- Andra tillbehör som kokt potatis, potatismos, kokt ris, pressad potatis, rostade rotfrukter, råris eller kokt matvete passar också till långkoket.
- Ett salladsfat, grönsallad, tomatsallad, kokta grönsaker, marinerade vita bönor passar också till.
Val av lamm
Du kan koka grytan på framlägg eller baklägg av lamm. Annat lammkött med ben som lammnacke, bog, skivad stek med mera blir också gott.
Uppskattat näringsvärde per portion: 359 kcal