Långkok med lammlägg

Introduktion och förberedelse

Långkok med lammlägg - en mustig gryta och variant på Osso Buco med svenskt lamm samt förslag på tillbehör - jag hade risotto och gremolata till. 

Lammgrytan får god smak av vitt vin, vitlök, lök, apelsinskal, rosmarin, timjan, salvia, stjälkselleri och morot.

Serveringsförslag

Val av lamm

Du kan koka grytan på framlägg eller baklägg av lamm. Annat lammkött med ben som lammnacke, bog, skivad stek med mera blir också gott.

4 portioner långkok med lammlägg

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,5 kg lammlägg, framlägg eller baklägg
  • 0,5 gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 stjälk bladselleri
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 1,5 grönsaksbuljongtärning
  • 1/2 morot
  • 2 tsk rivet apelsinskal
  • 1 liten kvist färsk rosmarin
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 1 blad färsk salvia
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 msk smör
  • 2 msk tomatpure

Tillagning

  1. Skala och hacka löken och vitlök. Strimla och hacka blekselleri. Lägg i en stekgryta med lock.
  2. Tillsätt olivoljan och fräs på låg värme i fem minuter. Rör då och då.
  3. Tillsätt tomatpure och fräs någon minut till.
  4. Tillsätt vitt vin. Rör om och koka ihop till hälften.
  5. Tillsätt vetemjöl och rör runt. Häll på vatten och tillsätt buljongtärning. Rör om. Låt koka upp och sänk värmen så att det sjuder.
  6. Bryn lammlägget runt om i smör i en stekpanna vid sidan. Salta och peppra under tiden. Lägg över köttet i grytan när du brynt det. Tillsätt eventuellt lite mer vatten så att det täcker nästan allt kött.
  7. Skala och tärna en morot och tillsätt den.
  8. Skölj apelsin och riv skalet. Tillsätt rivet apelsinskal och rör om.
  9. Lägg i timjan, rosmarin och salvia.
  10. Koka med lock på låg värme i ca 2 timmar.
  11. Smaka av grytan med salt.
  12. Grytan är klar att servera med önskade tillbehör - jag hade risotto och gremolata till.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 359 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-29