Lammgryta med rödvin

Introduktion och förberedelse

En lammgryta med rödvin. En variant på köttgrytan Boeuf Bourguignon fast med grytkött från lamm som lammbog, lammnacke eller lammstekt med ben. Vidare smaksatt med lite apelsin, lagerblad, timjan, morot och stjälkselleri.

Lammöttet kokas mört några timmar.

Valfritt är att på slutet tillsätta och koka med fräst tärnat fläsk, schalottenlök eller steklök samt svamp som skogshampinjon.

Som tillbehör kan du välja ex. pressad potatis, potatismos, gratinerat mos, palsternacksmos, rostade rotfrukter, kokt potatis, råris, tagliatelle osv.

Förslag på sallad till är kan vara spenatsallad med tomater och zucchini eller annan grönsallad.

Grytan blir bara godare om den får stå någon dag och få mer smak. Så laga den gärna någon dag innan om du ska bjuda på middag.

Som vin kan du välja ett fylligt rött vin exempelvis en Fitou eller Syrah från Rhone eller södra Frankrike eller Shiraz från Australien i typ 70 kronors klassen.

Istället för torkade örter kan du ta färska örter eller koka med en bouquet garni i grytan som man sedan tar upp.

Att dricka till

Till lammgrytan passar ett smakrikt rött vin ex. från Fitou, Rhone eller lyxig Chateauneuf du Pape från Frankrike eller en Shiraz från Australien.

4 portioner lammgryta med rödvin

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1-1,2 kg lammbog, lammnacka eller skivad lammstek med ben, i skivor
  • 1 stjälk selleri
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 liten gul lök
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • 2,5 dl vatten
  • 2,5 dl rött vin
  • 1 liten morot
  • 1 tsk rivet skal av apelsin
  • 2 buljongtärningar av grönsak
  • 2 lagerblad
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm salvia
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka gul lök, selleri samt vitlök. Fräs skivat lök, vitlök och selleri i en stekgryta med oljan i fem minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs i fem minuter till. Tillsätt och rör ut vetemjölet och rör sedan i vinet och låt vinet koka ner till hälften.
  2. Bryn lammköttet på båda sidor i en stekpanna med smör. Lägg över i grytan efter hand.
  3. Skala och tärna moroten samt tillsätt den.
  4. Tillsätt vatten så att det täcker köttet. Tillsätt buljongtärning, tärnad morot, kryddor och apelsinskal.
  5. Låt koka på låg värme i ca 2 timmar med lock eller tills köttet är mört. Segare lammgrytabitar kan behöva koka över två timmar upp mot tre timmar. Mörare grytbitar kan koka mört på en timme. Smaka på en bit kött så den är mör och god.
  6. Grytan kan smakas av med lite salt och vitpeppar efter smak.
  7. Servera med potatismos, palsternacksmos, pressad potatis eller annat valfritt tillbehör.
  8. ÖVERKURS: Överkurs är att efter köttet kokat klart - och blivit mört - ta upp köttet med en hålslev och sedan på högre värme koka ner och koncentrera såsen/grytan i 0,5-1 timme så såsen får mer smak. Vid servering så lägger du i köttet igen såklart samt smakar av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 3.9 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.