Lammgryta med rödvin

Introduktion och förberedelse

En mustig lammgryta med rödvin lagad med grytkött från lamm smaksatt med rött vin, lite apelsin, lagerblad, timjan, morot och stjälkselleri.

En variant på köttgrytan Boeuf Bourguignon.

Serveringsförslag

Val av lammkött

Du kan laga grytan med valfritt grytkött från lamm som tärnad lammsket med eller utan ben; lammbog eller lammnacke.

    Varianter

    • Apelsinskal och lagerblad är valfritt och man kan dra ner på det i grytan om man önskar.
    • Valfritt är att på slutet tillsätta och koka med fräst tärnat fläsk, schalottenlök eller steklök samt svamp som skogshampinjon.
    • Istället för torkade örter kan du ta färska örter eller koka med en bouquet garni i grytan som man sedan tar upp.

    Framförhållning

    • Du behöver någar timmars koktid för att lammköttet ska kokas mört.
    • Grytan blir bara godare om den får stå någon dag och få mer smak. Så laga den gärna någon dag innan om du ska bjuda på middag.

    Val av matlagningsvin

    Som vin kan du välja ett fylligt rött vin exempelvis en Fitou eller Syrah från Rhone eller södra Frankrike eller Shiraz från Australien i typ 70 kronors klassen.

    Att dricka till

    Till lammgrytan passar ett smakrikt rött vin ex. från Fitou, Rhone eller lyxig Chateauneuf du Pape från Frankrike eller en Shiraz från Australien.

    4 portioner lammgryta med rödvin

    • Förberedelse: 10 min
    • Tillagning: 2 tim
    • Klart på: 2 tim 10 min

    Ingredienser

    • 1-1,2 kg lammbog, lammnacka eller skivad lammstek med ben, i skivor
    • 1 stjälk selleri
    • 2 msk smör
    • 2 msk olivolja
    • 2 klyftor vitlök
    • 1 liten gul lök
    • 1,5 msk vetemjöl
    • 1 msk tomatpuré
    • 2,5 dl vatten
    • 2,5 dl rött vin
    • 1 liten morot
    • 1 tsk rivet skal av apelsin
    • 2 buljongtärningar av grönsak
    • 2 lagerblad
    • 2 krm timjan
    • 1 krm rosmarin
    • 1 krm salvia
    • 2 krm salt
    • 1 krm svartpeppar

    Tillagning

    1. Skala och hacka gul lök, selleri samt vitlök. Fräs skivat lök, vitlök och selleri i en stekgryta med oljan i fem minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs i fem minuter till. Tillsätt och rör ut vetemjölet och rör sedan i vinet och låt vinet koka ner till hälften.
    2. Bryn lammköttet på båda sidor i en stekpanna med smör. Lägg över i grytan efter hand.
    3. Skala och tärna moroten samt tillsätt den.
    4. Tillsätt vatten så att det täcker köttet. Tillsätt buljongtärning, tärnad morot och kryddor
    5. Skölj apelsinen och riv det yttersta skalet fint så du får 1 tsk skal. Tillsätt till grytan.
    6. Låt koka på låg värme i ca 2 timmar med lock eller tills köttet är mört. Segare lammgrytabitar kan behöva koka över två timmar upp mot tre timmar. Mörare grytbitar kan koka mört på en timme. Smaka på en bit kött så den är mör och god.
    7. Grytan kan smakas av med lite salt och vitpeppar efter smak.
    8. Servera med potatismos, palsternacksmos, pressad potatis eller annat valfritt tillbehör.
    9. ÖVERKURS: Överkurs är att efter köttet kokat klart - och blivit mört - ta upp köttet med en hålslev och sedan på högre värme koka ner och koncentrera såsen/grytan i 0,5-1 timme så såsen får mer smak. Vid servering så lägger du i köttet igen såklart samt smakar av med salt och peppar.
    E-mail
    Medel: 3.9 (36 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-18