Kleftiko grekisk lammgryta

Kleftiko grekisk lammgryta med citron och vitlök. Lamm med ben - här lammbog - kokas till en mustig gryta med lök, potatis, tomat, paprika och zucchini. Först kokas grytan några timmar tills köttet är mört och grönsakerna klara.

Till servering så lägger man upp i en ugnform eller portionsformar och bakar av grytan 10 minuter toppad med grekisk fårost eller fetaost, körsbärstomater och färsk oregano till servering. En grönsallad som ex. babyspenat samt ett gott bröd till passar att suga upp såsen med.

Detta är en variant på grytan som kan lagas på olika vis och med olika ingredienser. Annat lammkött som lammstek med ben, skivad lammstek eller annat lammkött lämpligt för gryta och lång tillagning funkar också. En variant är att först marinera lammköttet i citronsaft och hackad vitlök något dygn i kylen. Kan även lagas i vedeldad ugn typ i bakugn. Kan lagas i ugnsform och täckas med folie, järngryta med lock eller lergryta med lock.

Till nedan recept behöver du en stor stekgryta eller gjutjärnsgryta med lock.

4 port kleftiko lammgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,3 kg lammbog med ben, skuren i skivor eller bitar
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 tsk citronsaft
  • 3 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 2 burkar körsbärstomater eller krossade tomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 6 potatisar, medelstora av fast sort
  • 0,5 zucchini
  • 1 pkt grekisk fårost eller fetaost, 150 gram
  • 10 körsbärstomater
  • 2 msk grovt hackad färsk oregano

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Bryn lammköttet i en msk olivolja runt om. Salta och peppra. Ta ur grytan.
  3. Stek lök och vitlök i en msk olivolja några minuter. Lägg tillbaka lammköttet.
  4. Tillsätt vin, citronsaft, burktomater och vatten. Koka grytan på låg värme under lock i två timmar.
  5. Skala potatis. Skölj och skär alla grönsaker i grova tärningar.
  6. Tillsätt paprika och potatis till grytan och låt koka i 20 minuter till.
  7. Tillsätt zucchini till grytan och koka ytterligare fem minuter. Hit kan du förbereda grytan och förvara i kylen när den svalnat. Förslagsvis kan du laga den dagen innan så blir den ännu godare när smaken får stå till sig. Smaka av grytan med salt, peppar och citronsaft.
  8. Servering: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg upp grytan i en ugnsform eller låt den vara kvar i stekgrytan. Eller fördela och lägg upp i portionsformar - ugnsformar.
  9. Tärna fårost. Skölj och dela cocktailtomater. Hacka färsk oregano grovt. Fördela över grytan.
  10. Baka eller gratinera grytan i ca 10 minuter tills den är varm och osten fått lite färg.
  11. Servera grytan med ett gott bröd och lite grönsallad ex. babyspenat.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer