Kleftiko grekisk lammgryta

Introduktion och förberedelse för tillagning

Kleftiko grekisk lammgryta med citron och vitlök. Lamm med ben - här lammbog - kokas till en mustig gryta med lök, potatis, tomat, paprika och zucchini. Först kokas grytan några timmar tills köttet är mört och grönsakerna klara.

Till servering så lägger man upp i en ugnform eller portionsformar och bakar av grytan 10 minuter toppad med grekisk fårost eller fetaost, körsbärstomater och färsk oregano till servering. En grönsallad som ex. babyspenat samt ett gott bröd till passar att suga upp såsen med.

Detta är en variant på grytan som kan lagas på olika vis och med olika ingredienser. Annat lammkött som lammstek med ben, skivad lammstek eller annat lammkött lämpligt för gryta och lång tillagning funkar också. En variant är att först marinera lammköttet i citronsaft och hackad vitlök något dygn i kylen. Kan även lagas i vedeldad ugn typ i bakugn. Kan lagas i ugnsform och täckas med folie, järngryta med lock eller lergryta med lock.

Till nedan recept behöver du en stor stekgryta eller gjutjärnsgryta med lock.

4 port kleftiko lammgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,3 kg lammbog med ben, skuren i skivor eller bitar
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 tsk citronsaft
  • 3 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 2 burkar körsbärstomater eller krossade tomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 6 potatisar, medelstora av fast sort
  • 0,5 zucchini
  • 1 pkt grekisk fårost eller fetaost, 150 gram
  • 10 körsbärstomater
  • 2 msk grovt hackad färsk oregano

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Bryn lammköttet i en msk olivolja runt om. Salta och peppra. Ta ur grytan.
  3. Stek lök och vitlök i en msk olivolja några minuter. Lägg tillbaka lammköttet.
  4. Tillsätt vin, citronsaft, burktomater och vatten. Koka grytan på låg värme under lock i två timmar.
  5. Skala potatis. Skölj och skär alla grönsaker i grova tärningar.
  6. Tillsätt paprika och potatis till grytan och låt koka i 20 minuter till.
  7. Tillsätt zucchini till grytan och koka ytterligare fem minuter. Hit kan du förbereda grytan och förvara i kylen när den svalnat. Förslagsvis kan du laga den dagen innan så blir den ännu godare när smaken får stå till sig. Smaka av grytan med salt, peppar och citronsaft.
  8. Servering: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg upp grytan i en ugnsform eller låt den vara kvar i stekgrytan. Eller fördela och lägg upp i portionsformar - ugnsformar.
  9. Tärna fårost. Skölj och dela cocktailtomater. Hacka färsk oregano grovt. Fördela över grytan.
  10. Baka eller gratinera grytan i ca 10 minuter tills den är varm och osten fått lite färg.
  11. Servera grytan med ett gott bröd och lite grönsallad ex. babyspenat.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.