Indisk lammgryta med curry

Indisk currygryta med lammkött eller andra grytbitar av nöt eller vilt går också bra.
God med basmatiris, gurka och tomat i yoghurt (salta och peppra yoghurten) samt naanbröd. Kokt blomkål är också gott till.
Grytan ska koka länge och då reder löken grytan och grytan skär sig liksom, detta stadium kallas remphaa state när fettet flyter upp till ytan efter cirka 2,5 timmars kokning. Här reder också linserna grytan.
Lammgrytan blir ännu godare dagen efter.

10 portioner indisk lammgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 45 min

Ingredienser

  • 1,5 kg urbenad lammstek
  • 5 gula lökar
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl matolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 5 msk currypasta ex. Sharwoods curry på burk eller currypulver som garam masala
  • 1 msk vanligt currypulver
  • 2 dl gröna linser
  • 1 dl naturell yoghurt

Tillagning

  1. Skala lökarna och dela dem på hälften. Mixa dem i matberedare till en lökröra med vitlök och chilifrukten.
  2. Skär bort fett och senor från lammsteken och skär i grytbitar.
  3. Fräs lökblandning, smör, matolja, lammkött samt curry i en stor kastrull.
  4. Tillsätt 1 liter vatten efter några minuter.
  5. Koka i 2 timmar på låg värme.
  6. Tillsätt linser, yoghurt och smaka av med salt, socker och lite kanel samt ev. mer curry. Koka en halvtimme till.
  7. Smaka på köttet så att det är mört.
  8. Servera med lammgrytan med ris, naanbröd och gurka samt tomat i naturell yoghurt smaksatt med mynta, salt och svartpeppar.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer