Indisk lammgryta med curry

Introduktion och förberedelse

Indisk currygryta med lammkött och gröna linser. Gott med lammgrytbitar eller andra grytbitar av nöt eller vilt går också bra.

Grytan ska koka länge och då reder löken grytan och grytan skär sig liksom, detta stadium kallas remphaa state när fettet flyter upp till ytan efter cirka 2,5 timmars kokning. Här reder också linserna grytan.

Lammgrytan blir ännu godare dagen efter.

Varianter

Man kan även koka med en burk kokosmjölk eller kokosgrädde på slutet om man vill ha en krämigare gryta.

Blomkål är också gott att blanda i på slutet samt låta koka med 10 minuter.

Serveringsförslag

Servera lammgrytan med mango chutney, basmatiris, råris, Indiskt ris eller Indisk rispilaff.

Kokt quinoa, blomkålsris eller helt matvete funkar också.

Raita eller en tomatsallad med hackad mynta, hackad tomat och hackad gurka blandat med några msk naturell yoghurt är gott till också.

Korianderchutney och/eller indisk tomatsås passar också.

Naanbröd eller papadams är goda bröd till.

Hetare gryta

Servera grytan med het mango chutney och chilisås.

Man kan också laga egen rabarberchutney, het picklad mango samt göra hemgjord chilisås till.

Dricka till

Lassi eller cashewsmoothie kan man dricka till lammcurryn. Eller en ljus lageröl.

10 portioner indisk lammgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 45 min

Ingredienser

  • 1,5 kg urbenad lammstek
  • 5 gula lökar
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl matolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 5 msk currypasta ex. Sharwoods curry på burk eller currypulver som garam masala
  • 1 msk vanligt currypulver
  • 2 dl gröna linser
  • 1 dl naturell yoghurt

Tillagning

  1. Skala lökarna och dela dem på hälften. Mixa dem i matberedare till en lökröra med vitlök och chilifrukten.
  2. Skär bort fett och senor från lammsteken och skär i grytbitar.
  3. Fräs lökblandning, smör, matolja, lammkött samt curry i en stor kastrull.
  4. Tillsätt 1 liter vatten efter några minuter.
  5. Koka i 2 timmar på låg värme.
  6. Tillsätt linser, yoghurt och smaka av med salt, socker och lite kanel samt ev. mer curry. Koka en halvtimme till.
  7. Smaka på köttet så att det är mört.
  8. Servera med lammgrytan med ris, naanbröd och gurka samt tomat i naturell yoghurt smaksatt med mynta, salt och svartpeppar.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 421 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.