Indisk lammgryta med curry

Indisk currygryta med lammkött och gröna linser. Gott med lammgrytbitar eller andra grytbitar av nöt eller vilt går också bra. God med basmatiris, gurka och tomat i yoghurt (salta och peppra yoghurten) samt naanbröd. Kokt blomkål är också gott till.

Grytan ska koka länge och då reder löken grytan och grytan skär sig liksom, detta stadium kallas remphaa state när fettet flyter upp till ytan efter cirka 2,5 timmars kokning. Här reder också linserna grytan. Lammgrytan blir ännu godare dagen efter.

Man kan även koka med en burk kokosmjölk eller kokosgrädde på slutet om man vill ha en krämigare gryta.

10 portioner indisk lammgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 45 min

Ingredienser

  • 1,5 kg urbenad lammstek
  • 5 gula lökar
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl matolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 5 msk currypasta ex. Sharwoods curry på burk eller currypulver som garam masala
  • 1 msk vanligt currypulver
  • 2 dl gröna linser
  • 1 dl naturell yoghurt

Tillagning

  1. Skala lökarna och dela dem på hälften. Mixa dem i matberedare till en lökröra med vitlök och chilifrukten.
  2. Skär bort fett och senor från lammsteken och skär i grytbitar.
  3. Fräs lökblandning, smör, matolja, lammkött samt curry i en stor kastrull.
  4. Tillsätt 1 liter vatten efter några minuter.
  5. Koka i 2 timmar på låg värme.
  6. Tillsätt linser, yoghurt och smaka av med salt, socker och lite kanel samt ev. mer curry. Koka en halvtimme till.
  7. Smaka på köttet så att det är mört.
  8. Servera med lammgrytan med ris, naanbröd och gurka samt tomat i naturell yoghurt smaksatt med mynta, salt och svartpeppar.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-25

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.