Indisk lammgryta med curry

Indisk currygryta med lammkött och gröna linser. Gott med lammgrytbitar eller andra grytbitar av nöt eller vilt går också bra. God med basmatiris, gurka och tomat i yoghurt (salta och peppra yoghurten) samt naanbröd. Kokt blomkål är också gott till.

Grytan ska koka länge och då reder löken grytan och grytan skär sig liksom, detta stadium kallas remphaa state när fettet flyter upp till ytan efter cirka 2,5 timmars kokning. Här reder också linserna grytan. Lammgrytan blir ännu godare dagen efter.

Man kan även koka med en burk kokosmjölk eller kokosgrädde på slutet om man vill ha en krämigare gryta.

10 portioner indisk lammgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 45 min

Ingredienser

  • 1,5 kg urbenad lammstek
  • 5 gula lökar
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl matolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 5 msk currypasta ex. Sharwoods curry på burk eller currypulver som garam masala
  • 1 msk vanligt currypulver
  • 2 dl gröna linser
  • 1 dl naturell yoghurt

Tillagning

  1. Skala lökarna och dela dem på hälften. Mixa dem i matberedare till en lökröra med vitlök och chilifrukten.
  2. Skär bort fett och senor från lammsteken och skär i grytbitar.
  3. Fräs lökblandning, smör, matolja, lammkött samt curry i en stor kastrull.
  4. Tillsätt 1 liter vatten efter några minuter.
  5. Koka i 2 timmar på låg värme.
  6. Tillsätt linser, yoghurt och smaka av med salt, socker och lite kanel samt ev. mer curry. Koka en halvtimme till.
  7. Smaka på köttet så att det är mört.
  8. Servera med lammgrytan med ris, naanbröd och gurka samt tomat i naturell yoghurt smaksatt med mynta, salt och svartpeppar.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer