Indisk lammgryta med curry
Indisk currygryta med lammkött och gröna linser. Gott med lammgrytbitar eller andra grytbitar av nöt eller vilt går också bra.
Grytan ska koka länge och då reder löken grytan och grytan skär sig liksom, detta stadium kallas remphaa state när fettet flyter upp till ytan efter cirka 2,5 timmars kokning. Här reder också linserna grytan.
Lammgrytan blir ännu godare dagen efter.
Tillagning
- Skala lökarna och dela dem på hälften. Mixa dem i matberedare till en lökröra med vitlök och chilifrukten.
- Skär bort fett och senor från lammsteken och skär i grytbitar.
- Fräs lökblandning, smör, matolja, lammkött samt curry i en stor kastrull.
- Tillsätt 1 liter vatten efter några minuter.
- Koka i 2 timmar på låg värme.
- Tillsätt linser, yoghurt och smaka av med salt, socker och lite kanel samt ev. mer curry. Koka en halvtimme till.
- Smaka på köttet så att det är mört.
- Servera med lammgrytan med ris, naanbröd och gurka samt tomat i naturell yoghurt smaksatt med mynta, salt och svartpeppar.
Varianter
Man kan även koka med en burk kokosmjölk eller kokosgrädde på slutet om man vill ha en krämigare gryta.
Blomkål är också gott att blanda i på slutet samt låta koka med 10 minuter.
Serveringsförslag
Servera lammgrytan med mango chutney, basmatiris, råris, Indiskt ris eller Indisk rispilaff.
Kokt quinoa, blomkålsris eller helt matvete funkar också.
Raita eller en tomatsallad med hackad mynta, hackad tomat och hackad gurka blandat med några msk naturell yoghurt är gott till också.
Korianderchutney och/eller indisk tomatsås passar också.
Naanbröd eller papadams är goda bröd till.
Hetare gryta
Servera grytan med het mango chutney och chilisås.
Man kan också laga egen rabarberchutney, het picklad mango samt göra hemgjord chilisås till.
Dricka till
Lassi eller cashewsmoothie kan man dricka till lammcurryn. Eller en ljus lageröl.
Uppskattat näringsvärde per portion: 421 kcal