Gremolata

En italiensk sås och garnering i ett som är klassiskt att strö över Osso Buco (italiensk gryta med oxsvans) men är också god till andra grytor samt det mesta att strö över grillad kyckling, fisk, grönsaker osv.
Vanligtvis blandar man enbart hackad persilja, riven citron och vitlök. Jag tycker gremolatan blir god om man tillsätter saften från citronen samt lite olivolja så att det blir mer likt en sås. Den skalade citronen kanske många annars inte har användning för så då tycker jag man kan pressa i saften från den med.
Istället för bladpersilja går det fint med kruspersilja eller frusen hackad persilja.

4-5 portioner gremolata

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400 gram bladpersilja (2 askar), ca 1,5 dl finhackad persilja
  • 2 msk finrivet citronskal
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 dl olivolja (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj persilja och plocka bladen från stjälkarna.
  2. Hacka persiljan fint och lägg i en skål.
  3. Skala och finhacka eller pressa i vitlök.
  4. Skölj och skrubba citronen. Riv skalet fint och tillsätt det.
  5. Dela citronen och pressa ur saften om du vill ha det i. Tillsätt också olivolja om du önskar.
  6. Lägg upp i en fin skål och servera gremolatan.
E-mail
Medel: 2.7 (3 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer