Gremolata

En italiensk sås och garnering i ett som är klassiskt att strö över Osso Buco (italiensk gryta med oxsvans) men är också god till andra grytor samt det mesta att strö över grillad kyckling, fisk, grönsaker osv.
Vanligtvis blandar man enbart hackad persilja, riven citron och vitlök. Jag tycker gremolatan blir god om man tillsätter saften från citronen samt lite olivolja så att det blir mer likt en sås. Den skalade citronen kanske många annars inte har användning för så då tycker jag man kan pressa i saften från den med.
Istället för bladpersilja går det fint med kruspersilja eller frusen hackad persilja.

4-5 portioner gremolata

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400 gram bladpersilja (2 askar), ca 1,5 dl finhackad persilja
  • 2 msk finrivet citronskal
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 dl olivolja (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj persilja och plocka bladen från stjälkarna.
  2. Hacka persiljan fint och lägg i en skål.
  3. Skala och finhacka eller pressa i vitlök.
  4. Skölj och skrubba citronen. Riv skalet fint och tillsätt det.
  5. Dela citronen och pressa ur saften om du vill ha det i. Tillsätt också olivolja om du önskar.
  6. Lägg upp i en fin skål och servera gremolatan.
E-mail
Medel: 2.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer