Gremolata

Introduktion och förberedelse

Min variant på gremolata som är en italiensk blandning av persilja, citron och vitlök.

Vanligtvis blandar man enbart hackad persilja, riven citron och vitlök.

Jag tycker gremolatan blir god om man tillsätter saften från citronen samt lite olivolja så att det blir mer likt en sås.

Serveringsförslag

  • Passar till garnering eller som en slags sås.
  • Klassiskt att strö över Osso Buco - italiensk gryta med oxsvans - men är också god till andra grytor samt det mesta att strö över grillad kyckling, fisk, grönsaker osv.

Varianter

Istället för bladpersilja går det fint med kruspersilja eller frusen hackad persilja.

5 portioner gremolata

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400 gram blad- eller kruspersilja eller ca 1,5 dl finhackad persilja
  • 2 msk finrivet citronskal från ekologisk citron
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 dl olivolja (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj persilja och plocka bladen från stjälkarna.
  2. Hacka persiljan fint och lägg i en skål.
  3. Skala och finhacka eller pressa i vitlök.
  4. Skölj och skrubba citronen noga - speciellt om du ej köpt ekologiskt odlad citron. Riv skalet fint och tillsätt det.
  5. Dela citronen och pressa ur saften om du vill ha det i. Tillsätt också olivolja om du önskar.
  6. Lägg upp i en fin skål och servera gremolatan.
E-mail
Medel: 3.9 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 134 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-08