Gremolata

Gremolata är en italiensk blandning av persilja, citron och vitlök som passar till garnering eller som en slags sås.

Klassiskt att strö över Osso Buco - italiensk gryta med oxsvans - men är också god till andra grytor samt det mesta att strö över grillad kyckling, fisk, grönsaker osv.

Vanligtvis blandar man enbart hackad persilja, riven citron och vitlök. Jag tycker gremolatan blir god om man tillsätter saften från citronen samt lite olivolja så att det blir mer likt en sås.

Den skalade citronen kanske många annars inte har användning för så då tycker jag man kan pressa i saften från den med. Välj helst ekologisk citron - annars skölj den noga.

Istället för bladpersilja går det fint med kruspersilja eller frusen hackad persilja.

4-5 portioner gremolata

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400 gram blad- eller kruspersilja eller ca 1,5 dl finhackad persilja
  • 2 msk finrivet citronskal
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 dl olivolja (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj persilja och plocka bladen från stjälkarna.
  2. Hacka persiljan fint och lägg i en skål.
  3. Skala och finhacka eller pressa i vitlök.
  4. Skölj och skrubba citronen. Riv skalet fint och tillsätt det.
  5. Dela citronen och pressa ur saften om du vill ha det i. Tillsätt också olivolja om du önskar.
  6. Lägg upp i en fin skål och servera gremolatan.
E-mail
Medel: 3.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.