Marockansk lammgryta

Lamm ger de godaste grytorna. En gryta med mustiga smaker från Marocko. Laga grytan på lammfransyska, lammstek eller andra grytbitar av lamm. Saffran, tomat, kanel, kikärter, morot och spiskummin, koriander, chili samt ingefära ger smak åt lammgrytan.   

Tiden är flera timmar då kikärtor ska ligga i blöt 8 timmar. Tar du färdigkokta kikärtor så tar grytan under 2 timmar att laga.

Grytan kan serveras med kokta gröna bönor eller andra grönsaker, couscous, harissa, hummus och inlagda citroner. Man kan också spä grytan med mer kikärter, morötter, tärnad zucchini samt torkade aprikoser, fikon eller plommon. Vidare kan garnera vid servering med krossade pistagenötter, hackad mandel, färsk koriander eller bladpersilja samt granatäpple och rivet apelsinskal. Grytan funkar också att servera med kokt potatis, råris, bulgur, tagliatelle eller matvete.

Du behöver lite framhållning för att blötlägga kikärtor åtta timmar innan - förslagsvis över natten. Istället för att koka med kikärtor kan du ta färdiga på burk, skölja och tillsätta på slutet. Eller koka egna innan (tillsätt sedan och värm upp med grytan) och ha till hummus (som tillbehör till grytan) samt att frysa in. Här är grytan lagad med lammfransyska men det går bra med annat grytkött från lamm - kolla så det är mört när det är kokt bara - annars kokar du en stund till - späd ev. med lite vatten till. 

Om du vill kan du laga grytan i en tagine - marockansk lergryta med lock. Det går annars utmärkt i en stekgryta, järngryta eller annan gryta med lock. Man kan också laga i tryckkokare - då blir grytan klar på 40 minuter. Receptet kan dubblas och grytan blir bara godare efter några dagar. Perfekt som resträtt eller att förbereda i god tid och värma till servering. 

4 port lammgryta

  • Förberedelse: 8 tim
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 9 tim 30 min

Ingredienser

  • 500 gram lammfranskyska eller grytkött av lamm som lammstek
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 paket på 0,5 gram saffran, ska bara vara några korn
  • 1/2 tsk malen spiskummin
  • 1/2 tsk malen koriander
  • 1/2 tsk malen sambal oelek chili eller valfri chili
  • 1/2 msk finriven färsk ingefära
  • 1 burk krossade tomater
  • 1,5 dl okokta kikärter el 1 burk färdigkokta kikärter
  • 2 dl vatten
  • 1 bit kanelstång
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 morötter
  • 0,5 zucchini (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg kikärter i blöt i ca 8 timmar eller över natten. Eller använd färdigkokta kikärter senare i receptet.
  2. Putsa och skär bort ev. hinnor och skär kött från ben om du köpt hel bit lammkött.
  3. Skär lammköttet i grytbitar ca 2x2 cm.
  4. Bryn köttet lite i taget i smör och olja och lägg över efterhand i en gryta, järngryta eller stekgryta med lock.
  5. Skala och hacka löken fint. Stek den utan att den får färg några minuter i samma panna som lammet.
  6. Tillsätt löken och kryddor som saffran, spiskummin, koriander, sambal oelek chili, kanelstång, salt samt färsk riven ingefära. Fräs någon minut till.
  7. Skölj ur stekpannan med 2 dl vatten och sila ner i grytan.
  8. Tillsätt krossade tomater och blötlagda okokta kikärtor (samt 2 dl extra vatten om du tar okokta kikärtor) samt täck över med lock. Låt lammköttet koka mört i ca 1,5 timmar på medelvärme. Späd ev. med lite vatten så att inte grytan kokar torrt och bränns.
  9. Skala morot och skär i grova bitar. Skölj och skär zucchini i bitar (valfritt).
  10. Tillsätt morötter (och ev. färdigkokta kikärter samt andra grönsaker). Låt koka med sista 20 minuterna.
  11. Smaka av lammgrytan med salt och svartpeppar. Servera med valfria tillbehör som kokta gröna bönor, couscous, hummus, harissa chili osv. Garnera ev. med hackad färsk koriander eller bladpersilja, hackad pistagenötter eller valnötter, russin, strimlade torkade aprikoser, granatäpple eller valfritt.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer