Marockansk lammgryta
Lamm ger de godaste grytorna. En gryta med mustiga smaker från Marocko.
Saffran, tomat, kanel, kikärter, morot och spiskummin, koriander, chili samt ingefära ger smak åt lammgrytan.
Tillagning
- Lägg kikärter i blöt i ca 8 timmar eller över natten. Eller använd färdigkokta kikärter senare i receptet.
- Putsa och skär bort ev. hinnor och skär kött från ben om du köpt hel bit lammkött.
- Skär lammköttet i grytbitar ca 2x2 cm.
- Bryn köttet lite i taget i smör och olja och lägg över efterhand i en gryta, järngryta eller stekgryta med lock.
- Skala och hacka löken fint. Stek den utan att den får färg några minuter i samma panna som lammet.
- Tillsätt löken och kryddor som saffran, spiskummin, koriander, sambal oelek chili, kanelstång, salt samt färsk riven ingefära. Fräs någon minut till.
- Skölj ur stekpannan med 2 dl vatten och sila ner i grytan.
- Tillsätt krossade tomater och blötlagda okokta kikärtor (samt 2 dl extra vatten om du tar okokta kikärtor) samt täck över med lock. Låt lammköttet koka mört i ca 1,5 timmar på medelvärme. Späd ev. med lite vatten så att inte grytan kokar torrt och bränns.
- Skala morot och skär i grova bitar. Skölj och skär zucchini i bitar (valfritt).
- Tillsätt morötter (och ev. färdigkokta kikärter samt andra grönsaker). Låt koka med sista 20 minuterna.
- Smaka av lammgrytan med salt och svartpeppar. Servera med valfria tillbehör som kokta gröna bönor, couscous, hummus, harissa chili osv. Garnera ev. med hackad färsk koriander eller bladpersilja, hackad pistagenötter eller valnötter, russin, strimlade torkade aprikoser, granatäpple eller valfritt.
Val av lamm
- Laga grytan på lammfransyska, lammstek eller andra grytbitar av lamm.
- Här är grytan lagad med lammfransyska men det går bra med annat grytkött från lamm - kolla så det är mört när det är kokt bara - annars kokar du en stund till - späd ev. med lite vatten till.
- Kokar du med mörare kött kan du ta upp köttet med en hålslev när det är mört och sedan reducera/koka ner grytan vidare i ca 20 minuter och koncentrera smaken och så tjocknar den något. Lägg ner köttet igen och koka upp till servering.
Framförhållning
- Tiden är flera timmar då kikärtor ska ligga i blöt 8 timmar. Tar du färdigkokta kikärtor så tar grytan under 2 timmar att laga.
- Man kan också laga i tryckkokare - då blir grytan klar på 40 minuter.
- Receptet kan dubblas och grytan blir bara godare efter några dagar.
- Perfekt som resträtt eller att förbereda i god tid och värma till servering.
Med hemkokta kikärtor
Ett alternativ är att koka helt paket egna kikärtor innan - tillsätt en del till grytan mot slutet och ta en del till att laga hummus på som du har till servering sedan. Resten kan du frysa in.
I tagine
Om du vill kan du laga grytan i en tagine - marockansk lergryta med lock. Det går annars utmärkt i en stekgryta, järngryta eller annan gryta med lock.
Förslag på tillbehör
- Grytan kan serveras med kokta gröna bönor eller andra grönsaker, couscous, harissa, hummus och inlagda citroner. Man kan också spä grytan med mer kikärter, morötter, tärnad zucchini samt torkade aprikoser, fikon eller plommon.
- Vidare kan garnera vid servering med krossade pistagenötter, hackad mandel, färsk koriander eller bladpersilja samt granatäpple och rivet apelsinskal.
- Grytan funkar också att servera med kokt potatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, råris, bulgur, tagliatelle eller matvete.
Uppskattat näringsvärde per portion: 182 kcal