Osso buco
Osso buco är en mustig italiensk köttgryta som lagas med grytkött som skivat kalvlägg med ben, tomat, lök, selleri, vitt vin, morot, rosmarin och timjan.
Kan också lagas med oxsvans eller annat grytkött med ben som lammlägg.
Ossobuco betyder "ben med hål i" och syfta på det skivade köttet med benet i mitten som sedan får ett hål när märgen kokat bort.
Tillagning
- Skala lök, vitlök och morot och hacka dem. Strimla och hacka selleri.
- Värm en stekgryta och fräs lök, vitlök, morot och selleri i olivolja i fem minuter utan att ta färg.
- Tillsätt tomatpuré till grönsakerna och fräs i ytterligare fem minuter på låg värme.
- Tillsätt vitt vin och koka in det tills hälften återstår.
- Tillsätt vatten, buljongtärning och burk-tomater. Koka upp.
- Blanda vetemjöl med 2 krm salt och 1 svartpeppar. Vänd köttet i mjölet.
- Stek och bryn köttet i en stekpanna i smöret.
- Tillsätt köttet till grytan och rör om.
- Koka grytan i 1 timme och 45 minuter under lock.
- Ta av locket sista 30 minuterna.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera med hackad persilja över. Färska örter kan man också garnera med. Samt valfria tillbehör - se förslag ovan.
Serveringsförslag
- Köttgrytan kan du servera med potatismos, potatisstomp, pasta som tagliatelle, gnocchi, råris eller matvete.
- Eller med risotto toppad med gremolata - en slags persiljepesto.
- Vidare passar marinerade vita bönor, grönsallad och tomatsallad till.
Garnera gärna med lite hackad persilja, färsk timjan och/eller lite gröna blad som maché, mangoldskott, babyspenat och ruccola.
Uppskattat näringsvärde per portion: 273 kcal