Osso buco

Introduktion och förberedelse

Osso buco är en mustig italiensk köttgryta som lagas med grytkött som skivat kalvlägg med ben, tomat, lök, selleri, vitt vin, morot, rosmarin och timjan.

Kan också lagas med oxsvans eller annat grytkött med ben. Ossobuco betyder "ben med hål i" och syfta på det skivade köttet med benet i mitten som sedan får ett hål när märgen kokat bort.

Serveringsförslag

Köttgrytan kan du servera med potatismos, potatisstomp, pasta som tagliatelle, gnocchi, råris eller matvete.

Eller som italienarna med risotto toppad med gremolata - en slags persiljepesto.

Vidare passar marinerade vita bönor, grönsallad och tomatsallad till.

Garnera gärna med lite hackad persilja, färsk timjan och/eller lite gröna blad som maché, mangoldskott, babyspenat och ruccola.

4 portioner Ossobucco

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 45 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 800 gram skivat kalvlägg, 4-8 skivor
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 liten gul lök
  • 1 stjälk selleri
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2,5 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1/2 burk körsbärstomater
  • 1 liten morot
  • 1 liten bit stjälk färsk rosmarin eller 1 krm torkad
  • 1 kvist timjan eller 1 krm torkad timjan
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Skala lök, vitlök och morot och hacka dem. Strimla och hacka selleri.
  2. Värm en stekgryta och fräs lök, vitlök, morot och selleri i olivolja i fem minuter utan att ta färg.
  3. Tillsätt tomatpuré till grönsakerna och fräs i ytterligare fem minuter på låg värme.
  4. Tillsätt vitt vin och koka in det tills hälften återstår.
  5. Tillsätt vatten, buljongtärning och burk-tomater. Koka upp.
  6. Blanda vetemjöl med 2 krm salt och 1 svartpeppar. Vänd köttet i mjölet.
  7. Stek och bryn köttet i en stekpanna i smöret.
  8. Tillsätt köttet till grytan och rör om.
  9. Koka grytan i 1 timmer och 45 minuter under lock.
  10. Ta av locket sista 30 minuterna.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Servera med hackad persilja över. Färska örter kan man också garnera med. Samt valfria tillbehör - se förslag ovan.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.