Lammgryta med kokosmjölk

Lammgryta med kokosmjölk på thailändsk vis med röd curry och jordnötssmör (panang-curry). Vidare limeblad, purjolök, paprika och bambuskott med mera.
Limeblad, thaibasilika och chiliolja med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär.
Har du tid och lust så kan du laga egen röd currypasta (sök recept här på receptfavoriter.se).
Andra grönsaker som passar i är bla minimajs, morot, gröna bönor och ärtor.

4 portioner lammgryta med kokosmjölk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 700 gram lammkött utan ben ex. lammstek. 1 kg med ben.
  • 4 msk matolja som majsolja
  • 10 tsk röd currypasta
  • 1 purjolök
  • 4 dl vatten
  • 2 piri-piri chili eller chili efter smak
  • 2 msk jordnötssmör
  • 3 tsk socker
  • 2 msk fisksås
  • 2,5 msk ljus maizenaredning
  • 1 burk kokosmjölk
  • 10 limeblad
  • 10 blad thaibasilika (valfritt)
  • 1 msk limesaft
  • 2 paprikor - en röd och en gul
  • 1 burk bambuskott ca 200 gram
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skär lammköttet i små bitar - förslagsvis ca 1 cm i tjocklek samt 3 cm på längden (mot köttfibrerna).
  2. Skölj och rensa purjolöken.
  3. Strimla den vita delen och grovhacka den gröna. Sätt undan den gröna till senare.
  4. Fräs röd currypasta i en stekpanna i oljan. Tillsätt purjolöken och vänd runt.
  5. Lägg över currypasta och purjolök i en stor stekgryta med lock.
  6. Bryn lite av lammköttet i taget i stekpannan och lägg över efterhand i stekgrytan.
  7. Koka ur stekpannan med vatten och tillsätt till grytan.
  8. Tillsätt jordnötssmör och grovt delad chili.
  9. Låt lammköttet koka mört. Är det mör lammstek så räcker det med 1 timme. Är det mindre mört lammkött så får det koka någon timme till. Smaka på köttet. Hit kan du förbereda och kyla grytan till senare.
  10. Börja koka ris ca 15 minuter innan servering.
  11. Innan servering så fräser du grönsakerna: tärnad paprika, bambuskott och purjolök lite i taget och lägger över i lammgrytan.
  12. Tillsätt kokosmjölken, socker, fisksås, limeblad, limesaft, thaibasilika och svartpeppar. Smaka av. Värm upp.
  13. Servera lammgrytan med jasminris, garnera med färsk koriander eller thaibasilika, chiliolja samt några klyftor lime vid sidan.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

5 orimligt goda avokadomackor

Här är smörgåsarna som du bara måste testa.

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer