Lammgryta med kokosmjölk

Lammgryta med kokosmjölk på thailändsk vis med röd curry och jordnötssmör (panang-curry). Vidare limeblad, purjolök, paprika och bambuskott med mera.
Limeblad, thaibasilika och chiliolja med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär.
Har du tid och lust så kan du laga egen röd currypasta (sök recept här på receptfavoriter.se).
Andra grönsaker som passar i är bla minimajs, morot, gröna bönor och ärtor.

4 portioner lammgryta med kokosmjölk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 700 gram lammkött utan ben ex. lammstek. 1 kg med ben.
  • 4 msk matolja som majsolja
  • 10 tsk röd currypasta
  • 1 purjolök
  • 4 dl vatten
  • 2 piri-piri chili eller chili efter smak
  • 2 msk jordnötssmör
  • 3 tsk socker
  • 2 msk fisksås
  • 2,5 msk ljus maizenaredning
  • 1 burk kokosmjölk
  • 10 limeblad
  • 10 blad thaibasilika (valfritt)
  • 1 msk limesaft
  • 2 paprikor - en röd och en gul
  • 1 burk bambuskott ca 200 gram
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skär lammköttet i små bitar - förslagsvis ca 1 cm i tjocklek samt 3 cm på längden (mot köttfibrerna).
  2. Skölj och rensa purjolöken.
  3. Strimla den vita delen och grovhacka den gröna. Sätt undan den gröna till senare.
  4. Fräs röd currypasta i en stekpanna i oljan. Tillsätt purjolöken och vänd runt.
  5. Lägg över currypasta och purjolök i en stor stekgryta med lock.
  6. Bryn lite av lammköttet i taget i stekpannan och lägg över efterhand i stekgrytan.
  7. Koka ur stekpannan med vatten och tillsätt till grytan.
  8. Tillsätt jordnötssmör och grovt delad chili.
  9. Låt lammköttet koka mört. Är det mör lammstek så räcker det med 1 timme. Är det mindre mört lammkött så får det koka någon timme till. Smaka på köttet. Hit kan du förbereda och kyla grytan till senare.
  10. Börja koka ris ca 15 minuter innan servering.
  11. Innan servering så fräser du grönsakerna: tärnad paprika, bambuskott och purjolök lite i taget och lägger över i lammgrytan.
  12. Tillsätt kokosmjölken, socker, fisksås, limeblad, limesaft, thaibasilika och svartpeppar. Smaka av. Värm upp.
  13. Servera lammgrytan med jasminris, garnera med färsk koriander eller thaibasilika, chiliolja samt några klyftor lime vid sidan.
E-mail
Inga röster än

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer