Lammgryta med kokosmjölk

Introduktion och förberedelse

Lammgryta med kokosmjölk på thailändsk vis med röd curry och jordnötssmör (panang-curry). Vidare limeblad, purjolök, paprika och bambuskott med mera.

Limeblad, thaibasilika och chiliolja med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär.

Andra grönsaker som passar i är bla minimajs, morot, gröna bönor, gröna sojabönor och gröna ärtor.

Eller så kan du ta en påse frysta färdiga grönsaker typ thai - wok mix.

4 portioner lammgryta med kokosmjölk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 700 gram lammkött utan ben ex. lammstek. 1 kg med ben.
  • 4 msk matolja som majsolja
  • 10 tsk röd currypasta
  • 1 purjolök
  • 4 dl vatten
  • 2 piri-piri chili eller chili efter smak
  • 2 msk jordnötssmör
  • 3 tsk socker
  • 2 msk fisksås
  • 2,5 msk ljus maizenaredning
  • 1 burk kokosmjölk
  • 10 limeblad
  • 10 blad thaibasilika (valfritt)
  • 1 msk limesaft
  • 2 paprikor - en röd och en gul
  • 1 burk bambuskott ca 200 gram
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skär lammköttet i små bitar - förslagsvis ca 1 cm i tjocklek samt 3 cm på längden (mot köttfibrerna).
  2. Skölj och rensa purjolöken.
  3. Strimla den vita delen och grovhacka den gröna. Sätt undan den gröna till senare.
  4. Fräs röd currypasta i en stekpanna i oljan. Tillsätt purjolöken och vänd runt.
  5. Lägg över currypasta och purjolök i en stor stekgryta med lock.
  6. Bryn lite av lammköttet i taget i stekpannan och lägg över efterhand i stekgrytan.
  7. Koka ur stekpannan med vatten och tillsätt till grytan.
  8. Tillsätt jordnötssmör och grovt delad chili.
  9. Låt lammköttet koka mört. Är det mör lammstek så räcker det med 1 timme. Är det mindre mört lammkött så får det koka någon timme till. Smaka på köttet. Hit kan du förbereda och kyla grytan till senare.
  10. Börja koka ris ca 15 minuter innan servering.
  11. Innan servering så fräser du grönsakerna: tärnad paprika, bambuskott och purjolök lite i taget och lägger över i lammgrytan.
  12. Tillsätt kokosmjölken, socker, fisksås, limeblad, limesaft, thaibasilika och svartpeppar. Smaka av. Värm upp.
  13. Servera lammgrytan med jasminris, garnera med färsk koriander eller thaibasilika, chiliolja samt några klyftor lime vid sidan.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20