Lammgryta med kokosmjölk
Lammgryta med kokosmjölk på thailändsk vis med röd curry och jordnötssmör (panang-curry).
Vidare hade jag i limeblad, purjolök, paprika och bambuskott med mera.
Limeblad, thaibasilika och chiliolja med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär.
Tillagning
- Skär lammköttet i små bitar - förslagsvis ca 1 cm i tjocklek samt 3 cm på längden (mot köttfibrerna).
- Skölj och rensa purjolöken.
- Strimla den vita delen och grovhacka den gröna. Sätt undan den gröna till senare.
- Fräs röd currypasta i en stekpanna i oljan. Tillsätt purjolöken och vänd runt.
- Lägg över currypasta och purjolök i en stor stekgryta med lock.
- Bryn lite av lammköttet i taget i stekpannan och lägg över efterhand i stekgrytan.
- Koka ur stekpannan med vatten och tillsätt till grytan.
- Tillsätt jordnötssmör och grovt delad chili.
- Låt lammköttet koka mört. Är det mör lammstek så räcker det med 1 timme. Är det mindre mört lammkött så får det koka någon timme till. Smaka på köttet. Hit kan du förbereda och kyla grytan till senare.
- Börja koka ris ca 15 minuter innan servering.
- Innan servering så fräser du grönsakerna: tärnad paprika, bambuskott och purjolök lite i taget och lägger över i lammgrytan.
- Tillsätt kokosmjölken, socker, fisksås, limeblad, limesaft, thaibasilika och svartpeppar. Smaka av. Värm upp.
- Servera lammgrytan med jasminris, garnera med färsk koriander eller thaibasilika, chiliolja samt några klyftor lime vid sidan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 598 kcal