Lammgryta med vita bönor Cassoulet

Lammgryta med vita bönor - en fransk Cassoulet. En av mina favoritgrytor med mustig smak av lamm och vita bönor. Enkel och genialiskt god med grund av vita bönor, lök, tomat, selleri, morot, vitt vin, timjan, rosmarin och persilja samt vatten. Sedan tar man det kött man har som här svensk lammbog med ben, råkorv och varmrökt fläsk.

Jag spelade in en liten film hur man lagar lammgrytan du kan kolla på här.

Man kan också ta annat grytkött; fågel som anklår (gärna confiterade anklår med ankfett) eller kycklinglår; annan råkorv, fläskkött som fläsklägg osv. I en cassoulet kan man ha i det man har och varierar beroende på var den kommer ifrång. Denna är en lite svensk version med svenskt lamm som blir jättegod.

God och billig gryta att koka på de segare delarna av lammet som hel fin lammnacke (som jag tycker är det godaste på lammet för gryta) benfria grytbitar eller skivad lammbog. Speciellt om du har lammkött med ben som annars är svårt att bena ur - koka med allt så får du god smak och ta sedan upp och skär rent köttet samt lägg tillbaka i grytan.

Servera lammgrytan som den är med gott bröd - kanske ett surdegsbröd eller baguette; med kokt potatis som delikatesspotatis eller färskpotatis; råris, ris, kokta grönsaker eller valfritt tillbehör.

Har du inte färska kryddor till Boquet-garni kan du i detta fall använda torkade kryddor förslagsvis: 3 krm timjan, 1 krm rosmarin, 1 lagerblad, 1 krm salvia och 1 tsk torkad persilja.

De vita bönorna blötläggs och kokas innan så att du har dem kokta och kalla. Så du får ha någon dags framförhållning. Tips är att koka ett helt paket och frysa in det som inte går åt.

4 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 800 gram skivad lammbog med ben
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 stjälk blekselleri
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 2,5 dl vitt vin ex. Alsace Pinot Gris
  • 2,5 dl vatten
  • 1 buljongtärning grönsaker eko
  • 1 morot
  • 1 boquet garni av förslagsvis 3 kvistar färsk timjan, 2 blad färsk salvia, 4 cm färsk rosmarin, 5 stjälkar persilja (bind ev. ihop med snöre).
  • 500 gram kokta stora eller små vita bönor
  • 50 gram varmrökt fläsk
  • 4 små råkorvar - jag använde Scan rosmarin & fänkål

Tillagning

  1. Hacka lök, vitlök och blekselleri och fräs i olja och smör i en stekgryta i fem minuter och låt få lite färg men ej brännas.
  2. Tillsätt tomatpuré och fräs i några minuter till.
  3. Bryn köttet runt om i lite olivolja samt smör i en stekpanna och lägg i en stekgryta. Salta och peppra köttet när du steker det.
  4. Rör ut vetemjöl.
  5. Tillsätt 2,5 dl vitt vin. Rör om och koka ihop till hälften.
  6. Skala och tärna en morot och tillsätt den.
  7. Häll på vatten och buljongtärning. Koka upp och häll över i stekgrytan med köttet.
  8. Lägg i örter som timjan, rosmarin och salvia samt persilja.
  9. Skär bort svålen på fläsket. Tärna det. Bryn det och lägg över i stekgrytan.
  10. Koka grytan under lock på låg värme i 1,5 timmar.
  11. Tillsätt kokta vita bönor och korvar.
  12. Koka lammgrytan en 15 minuter till.
  13. Smaka av lammgrytan med salt och peppar. Ta ev. upp kvistar från timjan och färska kryddor om du vill.
  14. Lammgrytan eller lamm-cassouleten är klar att servera. Ev. med kokta potatis till eller bara bröd och sallad.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.