Lammgryta med vita bönor Cassoulet

Introduktion och förberedelse

Lammgryta med vita bönor - en fransk Cassoulet. En av mina favoritgrytor med mustig smak av lamm och vita bönor.

Enkel och genialiskt god med grund av vita bönor, lök, tomat, selleri, morot, vitt vin, timjan, rosmarin och persilja samt vatten.

I en cassoulet kan man ha i det man har. Denna är min version med svenskt lamm som blir jättegod.

Gott och billigt blir det att gryta att koka på de segare delarna av lammet - som hel fin lammnacke - som jag tycker är det godaste på lammet för gryta.

Lammkött med ben slipper du bena ur - koka med allt så får du god smak och ta sedan upp och skär rent köttet från benen samt lägg tillbaka i grytan om du vill.

Serveringsförslag

Val av lamm

  • Du kan koka grytan som jag gjorde på svensk lammbog med ben, råkorv och varmrökt fläsk.
  • Alternativ är att koka med framlägg eller baklägg av lamm, lammnacke eller skivad stek med eller utan ben.
  • Man kan också ta annat grytkött; fågel som anklår (gärna confiterade anklår med ankfett) eller kycklinglår; annan råkorv, fläskkött som fläsklägg osv.

Varianter

  • Har du inte färska kryddor till Boquet-garni kan du i detta fall använda torkade kryddor förslagsvis: 3 krm timjan, 1 krm rosmarin, 1 lagerblad, 1 krm salvia och 1 tsk torkad persilja.
  • De vita bönorna blötläggs och kokas innan så att du har dem kokta och kalla. Så du får ha någon dags framförhållning. Tips är att koka ett helt paket och frysa in det som inte går åt.

Att dricka till

Ett rött fylligt vin från södra frankrike är mitt förslag som Lanquedoc eller Côtes du Rhône.

4 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 800 gram skivad lammbog med ben
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 stjälk blekselleri
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 2,5 dl vitt vin ex. Alsace Pinot Gris
  • 2,5 dl vatten
  • 1 buljongtärning grönsaker eko
  • 1 morot
  • 1 boquet garni av förslagsvis 3 kvistar färsk timjan, 2 blad färsk salvia, 4 cm färsk rosmarin, 5 stjälkar persilja (bind ev. ihop med snöre).
  • 500 gram kokta stora eller små vita bönor
  • 50 gram varmrökt fläsk
  • 4 små råkorvar - jag använde Scan rosmarin & fänkål

Tillagning

  1. Hacka lök, vitlök och blekselleri och fräs i olja och smör i en stekgryta i fem minuter och låt få lite färg men ej brännas.
  2. Tillsätt tomatpuré och fräs i några minuter till.
  3. Bryn köttet runt om i lite olivolja samt smör i en stekpanna och lägg i en stekgryta. Salta och peppra köttet när du steker det.
  4. Rör ut vetemjöl.
  5. Tillsätt 2,5 dl vitt vin. Rör om och koka ihop till hälften.
  6. Skala och tärna en morot och tillsätt den.
  7. Häll på vatten och buljongtärning. Koka upp och häll över i stekgrytan med köttet.
  8. Lägg i örter som timjan, rosmarin och salvia samt persilja.
  9. Skär bort svålen på fläsket. Tärna det. Bryn det och lägg över i stekgrytan.
  10. Koka grytan under lock på låg värme i 1,5 timmar.
  11. Tillsätt kokta vita bönor och korvar.
  12. Koka lammgrytan en 15 minuter till.
  13. Smaka av lammgrytan med salt och peppar. Ta ev. upp kvistar från timjan och färska kryddor om du vill.
  14. Lammgrytan eller lamm-cassouleten är klar att servera. Ev. med kokta potatis till eller bara bröd och sallad.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 282 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-27