Risotto

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på krämig risotto med fräst hackad lök och vitlök du fräser i olivolja och smör; tillsätter vitt vin, risottoris och grönsaksbuljong samt kokar och rör ofta samt smaksätter på slutet med riven parmesan och en klick smör.

Val av råvaror

Desto godare råvaror ju godare risotto.

  • Köp och använd rundkornigt riktigt risottoris som Carnaroli, Arborio, Vialone nano, Avorio eller Maratelli ris.
  • Vidare god fin olivolja och fin parmesanost som äkta parmigiano-reggiano.
  • Använd ett torrt vitt vin helst utan ekfatslagring. Jag gillar ett Pinot Grigio från Trentino eller Soave i norra Italien. Dessa kan också serveras till risotton.

Serveringsförslag

Risotton kan du servera som huvudrätt eller tillbehör till det mesta som grillade pilgrimsmusslor, räkor, kycklingfilé, laxfilé, oxfilé, halloumi, grönsaker eller fläskfilé.

Som förrätt

I Italien serveras ofta risotto som förrätt. Då räcker receptet till flera - räkna 6-8 portioner.

Några förslag är med grillade pilgrimsmusslor (se bild); kokt sparris och parmaskinka; eller med babyspenat, tomat och prosciutto (se bild).

Köpt eller egen buljong

  • Buljong kan du laga själv eller göra av 10 dl vatten och 2 ekologiska buljongtärning av grönsak eller motsvarande.
  • Använder du buljongtärning eller koncentrat så salta ej i början utan smaka av med salt på slutet.
  • OBS på slutet har du någon dl buljong över att justera tjockleken på risotton med - ta inte all buljong på en gång.

Risotto med salsiccia
Grundreceptet på risotton kan varieras genom att du lägger till det du gillar. Som svamp, räkor, spenat, sparris eller som ovan fräst salsiccia.

Varianter

  • Med pilgrimsmusslor eller kammusslor (se bild). Till en portion kan du ta 3 stycken frysta eller färska på ca 40 gram styck. Grilla eller stek. Trä eventuellt på spett.
  • Med fräst salsiccia (se bild): kläm ut köttfärsen ur färsk råkorv som salsiccia och fräs den i en panna med lite olivolja. Toppa med korven till servering. Räkna en korv per portion.
  • Stekt tärnad svamp till svamprisotto.
  • Risotto med sparris.
  • Hackad spenat till spenatrisotto. Gott i all risotto är att blanda i lite hackad babyspenat och låta stå någon minut på slutet.
  • Räkor till räkrisotto.
  • Med grillade pilgrimsmusslor på spett.

Att dricka till risotto

Vintips till risotto är ett friskt vitt vin från Norra Italien som Soave. Ett lätt rött Valpolicella funkar också.

Krämig risotto servera på fat
Risotton serverad på fat garnerad med riven parmesan. Här med Vialone Nano ris men annan risotto ris funkar också. Risotton lagas med lök, vitlök, vitt vin och grönsaksbuljong samt äkta parmesan - parmigiano reggiano.

4 portioner risotto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 små schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 dl eller 350 gram Carnaroli, Arborio, Vialone nano, Avorio eller Maratelli ris eller annat risottoris
  • 2 dl vitt vin, torrt och neutralt - helst utan ekfatslagring förslagsvis italienskt Pinot Grigio
  • 8-10 dl buljong som grönsaksbuljong, hemgjord eller 10 dl vatten och 2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar
  • 1,5 - 2 dl riven parmesan eller grana padano (1 dl till risotton och 1 dl till garnering)
  • 1 msk smör (valfritt)

Tillagning

  1. Värm buljongen. Har du inte färdig buljong så värmer du vatten i en kastrull och löser upp buljongtärning i. Buljongen tillsätter du efterhand och det kan bli någon dl över.
  2. Skala och finhacka lök samt vitlök.
  3. Fräs ris, lök och vitlök i en stor kastrull med tjock botten i olivolja och smör i ca 2 minuter under omrörning. Fräs på medelvärme - det ska ej ta färg.
  4. Tillsätt vitt vin, höj värmen och låt det koka in någon minuter.
  5. Sänk värmen till medelvärme.
  6. Fortsätt koka och tillsätt 1-2 dl buljong i taget efter hand buljongen kokar in i riset. Rör försiktigt helst hela tiden. 7-8 dl brukar räcka. Det kan bli någon dl buljong över på slutet.
  7. Koktiden är ca 20 minuter. Koktiden kan variera beroende på vilket ris du lagar risotton med. Man måste smaka av riset mot slutet. Riset ska ha lite kärna kvar men ej vara överkokt.
  8. Riv under tiden parmesanosten fint.
  9. Rör en msk smör och hälften ca 1 dl av den rivna parmesanosten. Värm en minut till.
  10. Garnera med parmesanost.
E-mail
Medel: 4.1 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 386 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-05