Risotto med parmesan

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på krämig risotto med fräst hackad lök och vitlök du fräser i olivolja; tillsätter vitt vin, risottoris och grönsaksbuljong samt kokar och rör ofta samt smaksätter med riven parmesan och en klick smör.

Val av råvaror

Desto godare råvaror ju godare risotto.

  • Köp och använd rundkornigt riktigt risottoris som Carnaroli, Arborio, Vialone nano, Avorio eller Maratelli ris.
  • Vidare god fin olivolja och fin parmesanost som äkta parmigiano-reggiano.
  • Använd ett torrt vitt vin helst utan ekfatslagring. Gärna från Soave i norra Italien.

Serveringsförslag

Risotton kan du servera som huvudrätt eller tillbehör till det mesta som grillade pilgrimsmusslor, räkor, kycklingfilé, laxfilé, oxfilé, halloumi, grönsaker eller fläskfilé.

Som förrätt

I Italien serveras ofta risotto som förrätt. Då räcker receptet till flera - räkna sex portioner. Några förslag är med grillade pilgrimsmusslor (se bild); kokt sparris och parmaskinka; eller med babyspenat, tomat och prosciutto (se bild).

Köpt eller egen buljong

  • Buljong kan du laga själv eller göra av 8 dl vatten och 2 ekologiska buljongtärning av grönsak eller motsvarande.
  • Använder du buljongtärning eller koncentrat så salta ej i början utan smaka av med salt på slutet.
  • OBS på slutet har du någon dl buljong över att justera tjockleken på risotton med - ta inte all buljong på en gång.

Risotto med salsiccia
Grundreceptet på risotton kan varieras genom att du lägger till det du gillar. Som svamp, räkor, spenat, sparris eller som ovan fräst salsiccia.

Varianter

  • Med pilgrimsmusslor eller kammusslor (se bild). Till en portion kan du ta 3 stycken frysta eller färska på ca 40 gram styck. Grilla eller stek. Trä eventuellt på spett.
  • Med fräst salsiccia (se bild): kläm ut köttfärsen ur färsk råkorv som salsiccia och fräs den i en panna med lite olivolja. Toppa med korven till servering. Räkna en korv per portion.
  • Stekt tärnad svamp till svamprisotto.
  • Risotto med sparris.
  • Hackad spenat till spenatrisotto. Gott i all risotto är att blanda i lite hackad babyspenat och låta stå någon minut på slutet.
  • Räkor till räkrisotto.
  • Med grillade pilgrimsmusslor på spett.

Att dricka till risotto

Vintips till risotto är ett friskt vitt vin från Norra Italien som Soave. Ett lätt rött Valpolicella funkar också.

4 portioner risotto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 0,5 gul lök eller schalottenlök
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 3 dl eller 350 gram Carnaroli, Arborio, Vialone nano, Avorio eller Maratelli ris eller annat risottoris
  • 2 dl vitt vin, helst utan ekfatslagring
  • 8 dl buljong som grönsaksbuljong, hemgjord eller 8 dl vatten och 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 msk smör (valfritt)

Tillagning

  1. Värm buljongen. Har du inte färdig buljong så värmer du vatten i en kastrull och löser upp buljongtärning i. Buljongen tillsätter du efterhand och det kan bli någon dl över.
  2. Skala och finhacka lök samt vitlök.
  3. Fräs ris, lök och vitlök i en stor kastrull med tjock botten i olivolja och smör i ca 2 minuter under omrörning. Fräs på lite över medelvärme - det ska ej ta färg.
  4. Tillsätt vitt vin och låt det koka in några minuter.
  5. Tillsätt några dl varm buljong. Rör om.
  6. Fortsätt koka och tillsätt buljong efter hand den kokar in i riset i ca 20 minuter eller tills riset är klart. Riset ska ha lite kärna kvar och ej vara överkokt. På slutet har du någon dl buljong över.
  7. Riv under tiden osten fint.
  8. Smaka av risotton med salt och vit- eller svartpeppar. Risotton ska vara krämig och såsig. Du kan eventuellt behöva spä med lite extra vatten eller buljong på slutet.
  9. Rör i riven parmesan samt smör precis innan servering. Garnera gärna med mer riven eller hyvlad parmesan.
E-mail
Medel: 4.2 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 386 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.