Risotto
Ett grundrecept på krämig risotto.
Lagas med fräst hackad lök och vitlök som du fräser i olivolja och smör; tillsätter vitt vin, risottoris och grönsaksbuljong och smaksätts på slutet med riven parmesan och en klick smör.
Tillagning
- Värm buljongen. Har du inte färdig buljong så värmer du vatten i en kastrull och löser upp buljongtärning i. Buljongen tillsätter du efterhand och det blir någon dl över till slutet att justera tjockleken på risotton med innan servering.
- Skala och finhacka lök samt vitlök.
- Fräs ris, lök och vitlök i en stor kastrull eller panna med tjock botten i olivolja och smör i ca 2 minuter under omrörning. Fräs på medelvärme - det ska ej ta färg. Använd gärna en träslev.
- Tillsätt vitt vin, höj värmen och låt det koka in någon minuter.
- Sänk värmen till medelvärme.
- Fortsätt koka och tillsätt 1-2 dl buljong i taget efter hand buljongen kokar in i riset. Rör försiktigt och ofta. 7-8 dl brukar räcka. Det kan bli någon dl buljong över på slutet.
- Koktiden är ca 20-23 minuter. Koktiden kan variera beroende på vilket ris du lagar risotton med. Man måste smaka av riset mot slutet. Riset ska ha lite kärna kvar men ej vara överkokt.
- Riv under tiden parmesanosten fint.
- Rör en msk smör och hälften ca 1 dl av den rivna parmesanosten. Värm en minut till.
- Garnera med parmesanost.
Serveringsförslag
- Risotton kan du servera som förrätt, huvudrätt eller tillbehör till det mesta.
- Några förslag är med grillade pilgrimsmusslor, räkor, kycklingfilé, laxfilé, oxfilé, halloumi, grönsaker eller fläskfilé.
Som förrätt
I Italien serveras ofta risotto som förrätt. Då räcker receptet till flera - räkna 6-8 portioner.
- Några förslag är med grillade pilgrimsmusslor (se bild); kokt sparris och parmaskinka; eller med babyspenat, tomat och prosciutto (se bild).
Val av råvaror
Desto godare råvaror ju godare risotto.
- Använd rundkornigt Italienskt ris som passar risotto. Jag gillar Vialone Nano. Andra val är Carnaroli, Arborio, Avorio eller Maratelli ris.
- Använder du råris som Carnaroli Integrale - oskalat fullkornsris som risottoris så är koktiden upp mot en timme. Det blir dock mycket gott tycker jag.
- Vidare god fin olivolja och fin parmesanost som parmesanost parmigiano-reggiano.
- Använd ett torrt vitt vin helst utan ekfatslagring. Jag gillar ett Pinot Grigio från Trentino eller Soave i norra Italien. Ett sådant vin kan även serveras till risotton.
Köpt eller egen buljong
- Buljong kan du laga själv eller göra av 10 dl vatten och 2 ekologiska buljongtärning av grönsak - jag använder oftast Kung Markatta grönsaksbuljong som jag tycker är lagom salt och bra smak. Flytande grönsaksbuljong eller buljongtärning av annat märke tycker jag kan förstöra mer än det tillför så ta då hellre vatten istället för att riskera att risotton förstörs.
- OBS på slutet har du någon dl buljong över att justera tjockleken på risotton med - ta inte all buljong under tillagningen.
Varianter
- Med pilgrimsmusslor eller kammusslor (se bild). Till en portion kan du ta 3 stycken frysta eller färska på ca 40 gram styck. Grilla eller stek. Trä eventuellt på spett.
- Med fräst salsiccia (se bild): kläm ut köttfärsen ur färsk råkorv som salsiccia och fräs den i en panna med lite olivolja. Toppa med korven till servering. Räkna en korv per portion.
- Stekt tärnad svamp till svamprisotto.
- Risotto med sparris.
- Hackad spenat till spenatrisotto. Gott i all risotto är att blanda i lite hackad babyspenat och låta stå någon minut på slutet.
- Räkor till räkrisotto.
- Med grillade pilgrimsmusslor på spett.
Att dricka till risotto
Vintips till risotto är ett friskt vitt vin från Norra Italien som Soave. Ett lätt rött Valpolicella funkar också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 386 kcal