Kalvrullader

Kalvrullader fyllda med plommon, äpple och fläsk. Här med gräddsås, kokt potatis samt grönsaker och grönsallad.
Såsen har jag smaksatt med samma som fyllningen: katrinplommon, äpple och fläsk.
Räkna 4-6 stora eller 8 mindre kalvschnitzlar, ca 600 gram; eller kalvstek som du skär i skivor.
På bilden är kalvrulladerna serverade med rostad blomkål med parmesan, kokt broccoli, kokta morötter samt grönsallad med parmesan och cocktailtomater. Goda tillbehör till kalvrullader är saltgurka, lingon eller vinbärsgelé.
Du kan laga kalvrulladerna på kalvschnitzel eller kalvstek. Smidigast är kalvschnitzel som redan är utbankad och klar att fylla och rulla ihop.
Använd steksnöre att binda ihop kalvrulladerna med. Klipp bort dem innan servering. Använder du tandpetare så säg till gästerna att det är tandpetare i maten så att de ej sväljer en bit tandpetare och det händer en olycka.
Istället för grädde kan du använda Oatly Imat (som matlagningsgrädde) i såsen.

4 portioner kalvrullader

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram kalvschnitzlar eller hel kalvstek
  • 200 gram katrinplommon, urkärnade
  • 1 äpple
  • 140 gram bacon
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 dl ljus japansk soja som Kikkoman
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 port kokt potatis
  • 65 gram grönsallad
  • 200 gram kokta grönsaker som blomkål, broccoli och morot
  • 4 stycken saltgurkor
  • 1 dl lingonsylt eller vinbärsgelé
  • 0,5 dl hackad persilja att garnera med

Tillagning

  1. Hacka katrinplommon i grova bitar och lägg i en skål.
  2. Skölj och tärna äpple och lägg med plommonen.
  3. Strimla bacon och blanda med äpple och plommon samt salt och peppar.
  4. Har du ej köpt redan utbankade schnitzlar så får du banka ut kalvstek med en köttklubba. Ett tips är att först skära ut 0,5 cm tunna fjärilskotletter och sedan banka ut dessa.
  5. Lägg ca 0,5 dl fyllning i mitten på kalvköttet och rulla ihop till kalvrullader. Sätt ihop skarven med tandpetare eller bind upp med bomullssnöre.
  6. Spara resten av fyllningen att blanda i såsen.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Värm en stekpanna och bryn kalvrulladerna runt om i en msk smör.
  9. Lägg över kalvrulladerna i en ugnsform och stek dem i mitten av ugnen i 40 minuter.
  10. Smält smör i en såskastrull och rör i mjölet.
  11. Tillsätt vatten till stekpannan och koka ur den. Vispa i stekskyn i smör och mjölblandningen samt tillsätt grädde och soja. Koka ihop under omrörning till en sås.
  12. Fräs resterna av fyllningen i en stekpanna. Tillsätt till såsen och låt den småputtra under tiden kalvrulladerna steker klart i ugnen.
  13. Laga önskade tillbehör som ex. kokt potatis, grönsakstillbehör och sallad samt plocka fram önskade övriga tillbehör.
  14. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  15. Ta ut och servera kalvrulladerna med såsen och önskade tillbehör. Garnera gärna med hackad bladpersilja. Glöm ej att vara uppmärksam på ev. tandpetare om du använt dessa.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer