Kalvrullader med katrinplommon, äpple och fläsk

Kalvrullader fyllda med plommon, äpple och fläsk. Här med gräddsås, kokt potatis samt grönsaker och grönsallad.

Såsen har jag smaksatt med samma som fyllningen: katrinplommon, äpple och fläsk.

Räkna 4-6 stora eller 8 mindre kalvschnitzlar, ca 600 gram; eller kalvstek som du skär i skivor.

Du kan laga kalvrulladerna på kalvschnitzel eller kalvstek. Smidigast är kalvschnitzel som redan är utbankad och klar att fylla och rulla ihop.

Använd steksnöre att binda ihop kalvrulladerna med. Klipp bort dem innan servering. Använder du tandpetare så säg till gästerna att det är tandpetare i maten så att de ej sväljer en bit tandpetare och det händer en olycka.

Istället för grädde kan du använda Oatly Imat (som matlagningsgrädde) i såsen.

En variant är att fylla ruladerna med Dijonsenap och saltgurka.

Tillbehör

På bilden är kalvrulladerna serverade med rostad blomkål med parmesan, kokt broccoli, kokta morötter samt grönsallad med parmesan och cocktailtomater.

Gott till är saltgurka, lingon, knäckebröd och smör.

Andra tillbehör som passar är kokt potatis, vanligt potatismos, pressad potatis, blomkål, gröna bönor, rostade rotfrukter, tagliatelle, råris eller kokt matvete. Ett salladsfat, grönsallad, tomatsallad och kokta grönsaker passar också till.

4 portioner kalvrullader

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram kalvschnitzlar eller hel kalvstek
  • 200 gram katrinplommon, urkärnade
  • 1 äpple
  • 140 gram bacon
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 dl ljus japansk soja som Kikkoman
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 port kokt potatis
  • 65 gram grönsallad
  • 200 gram kokta grönsaker som blomkål, broccoli och morot
  • 4 stycken saltgurkor
  • 1 dl lingonsylt eller vinbärsgelé
  • 0,5 dl hackad persilja att garnera med

Tillagning

  1. Hacka katrinplommon i grova bitar och lägg i en skål.
  2. Skölj och tärna äpple och lägg med plommonen.
  3. Strimla bacon och blanda med äpple och plommon samt salt och peppar.
  4. Har du ej köpt redan utbankade schnitzlar så får du banka ut kalvstek med en köttklubba. Ett tips är att först skära ut 0,5 cm tunna fjärilskotletter och sedan banka ut dessa.
  5. Lägg ca 0,5 dl fyllning i mitten på kalvköttet och rulla ihop till kalvrullader. Sätt ihop skarven med tandpetare eller bind upp med bomullssnöre.
  6. Spara resten av fyllningen att blanda i såsen.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Värm en stekpanna och bryn kalvrulladerna runt om i en msk smör.
  9. Lägg över kalvrulladerna i en ugnsform och stek dem i mitten av ugnen i 40 minuter.
  10. Smält smör i en såskastrull och rör i mjölet.
  11. Tillsätt vatten till stekpannan och koka ur den. Vispa i stekskyn i smör och mjölblandningen samt tillsätt grädde och soja. Koka ihop under omrörning till en sås.
  12. Fräs resterna av fyllningen i en stekpanna. Tillsätt till såsen och låt den småputtra under tiden kalvrulladerna steker klart i ugnen.
  13. Laga önskade tillbehör som ex. kokt potatis, grönsakstillbehör och sallad samt plocka fram önskade övriga tillbehör.
  14. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  15. Ta ut och servera kalvrulladerna med såsen och önskade tillbehör. Garnera gärna med hackad bladpersilja. Glöm ej att vara uppmärksam på ev. tandpetare om du använt dessa.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.