Kalvrulader med gräddsås

Kalvrulader med gräddsås och potatismos smaksatt med purjolök. Fyllda rulader av kalvkött som bankats ut och rullats med hackad lök, äpple, dijonsenap och saltgurka. Du kan också fylla dem med kapris samt syltlök om du gillar det. Istället för kalvkött kan du ta oxkött som innanlår eller rostbiff.
Köp förslagsvis 6 stycken schnitzlar som delas på halvor och bankas ut. Det blir då tre rullader per portion.
Ett tips för att få ruladerna att hålla ihop är att sätta ihop dem ca 3 stycken (en portion) på träspett och sedan klippa av spetten i ändarna till lagom längd så de går att steka i pannan.
Övriga tillbehör: Saltgurka, lingon, knäckebröd och smör.
Du behöver också fyra träspett.

4 portioner kalvrulader med gräddsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 600 gram kalvschnitzlar
  • 1 liten gul lök
  • 1 liten rödlök
  • 1 äpple
  • 150 gram rökt fläsk eller bacon
  • 2 saltgurkor
  • 2 msk dijonsenap
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • Gräddsås: 3 dl steksky från ruladerna
  • 3 msk mjöl
  • 2,5 dl grädde
  • 1 msk vinbärsgelé
  • Salt och peppar
  • Tillbehör: 800 gram potatis
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 purjolök
  • 50 gram smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lökarna fint. Lägg i en bunke.
  2. Skölj äpplet och riv det med skal. Lägg i bunken.
  3. Skär bort svålen på fläsket och skär i små tärningar. Använder du bacon så strimlar du det fint. Tillsätt till löken.
  4. Hacka saltgurkorna och blanda med lök och äpple.
  5. Tillsätt dijonsenap, salt och peppar samt rör ihop till en röra.
  6. Skär kalvschnitzlarna i två delar tvärs över mitten. Banka varje schnitzel med en köttklubba och lägg på en tallrik. Du kan också ta baksidan på en liten kastrull. Eller bara trycka ut dem.
  7. Fyll varje köttbit med 2 msk lök- och äppelblandning och rulla ihop till rulader och ställ på ett fat med skarven nedåt.
  8. Trä upp tre rulader på varje spett (varje spett blir en portion). Klipp av spetten med en sax till lagom längd efter du trätt på köttet.
  9. Hetta upp en stekpanna och bryn två spett i taget några minuter på varje sida så att de får färg. Strö över några nypor salt och peppar. Lägg över i en stekgryta eller en ugnsform. Häll på överbliven lök- och äppelröra.
  10. Stek kalvruladerna i minst 50 minuter under lock i stekgryta eller på 200 grader i 1 timme i ugnsform.
  11. Skala och halvera potatis till potatismos.
  12. Koka potatisen i saltat vatten med en skalad klyfta vitlök. Det tar ca 25 minuter.
  13. Rensa purjolöken. Dela den på längden och skölj den väl då det kan vara sand i toppen. Strimla den och lägg i en stekpanna med 50 gram smör.
  14. Stek purjolöken på medelvärme några minuter tills den är mjuk.
  15. När potatisen är mjuk så häller du av den.
  16. Sätt tillbaka kastrullen med potatis på plattan och tillsätt mjölken, någon halv tsk salt samt ett krm peppar. Mosa potatisen med en potatisstöt eller gaffel.
  17. Tillsätt nästan all purjolök och rör ut den. Spara lite purjolök att garnera kalvruladerna med. Smaka av potatismoset med salt och peppar. Håll varmt under lock.
  18. Ta upp kalvruladerna och lägg dem på ett fat eller tallrik.
  19. Ta upp så mycket lök- och äppelröra du kan med en hålslev och strö över ruladerna.
  20. Vispa ut mjöl och kall grädde i en såskastrull.
  21. Tillsätt stekskyn - sila den eventuellt - och vispa ut den.
  22. Koka upp gräddsåsen under omrörning. Låt den koka på låg värme i minst 5 minuter och rör då och då så att den inte bränner.
  23. Smaka av gräddsåsen med vinbärsgele, några nypor salt samt peppar. Du kan också ha i några droppar soja.
  24. Ös lite sås över ruladerna vid servering. Servera förslagsvis ruladerna med potatismoset, gräddsåsen, saltgurka, lingon, knäckebröd och smör.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer