Rostad blomkål med parmesan

Ett gott och enkelt samt rätt festligt tillbehör med lyxig parmesan. Lätt att dubblera och servera till många på ex. en buffé.
Serverar du blomkålen som tillbehör så räcker ett större huvud till 4 personer. Som huvudrätt så får du räkna att ett huvud räcker till 2 portioner.
Istället för parmesanost kan du ta grana padano-ost. Garnera gärna med hackad bladpersilja.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

2-4 portioner rostad blomkål med parmesan

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 25 min

Ingredienser

 • 1 huvud blomkål ca 1 kg
 • 2 msk olivolja
 • 1 dl riven parmesan eller grana padano
 • 1 krm salt

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Rensa och skär blomkålen i buketter.
 3. Blanda med olivolja och salt i en form.
 4. Rosta blomkålen i 5 minuter.
 5. Riv eller hyvla ost under tiden.
 6. Ta ut blomkålen och strö över osten. Sätt in i övre delen av ugnen och rosta blomkålen i ytterligare 15 minuter tills osten har fått färg samt blomkålen är mjuk.
 7. Ta ut och servera blomkålen.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer