Rostad blomkål med parmesan

Ett gott och enkelt samt rätt festligt tillbehör med lyxig parmesan. Lätt att dubblera och servera till många på ex. en buffé.
Serverar du blomkålen som tillbehör så räcker ett större huvud till 4 personer. Som huvudrätt så får du räkna att ett huvud räcker till 2 portioner.
Istället för parmesanost kan du ta grana padano-ost. Garnera gärna med hackad bladpersilja.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

2-4 portioner rostad blomkål med parmesan

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 25 min

Ingredienser

 • 1 huvud blomkål ca 1 kg
 • 2 msk olivolja
 • 1 dl riven parmesan eller grana padano
 • 1 krm salt

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Rensa och skär blomkålen i buketter.
 3. Blanda med olivolja och salt i en form.
 4. Rosta blomkålen i 5 minuter.
 5. Riv eller hyvla ost under tiden.
 6. Ta ut blomkålen och strö över osten. Sätt in i övre delen av ugnen och rosta blomkålen i ytterligare 15 minuter tills osten har fått färg samt blomkålen är mjuk.
 7. Ta ut och servera blomkålen.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer