Rostad blomkål med parmesan

Introduktion och förberedelse

Rostad blomkål med parmesan är ett gott och enkelt samt rätt festligt tillbehör med lyxig parmesanost. Lätt att dubblera och servera till många på exempelvis till en buffé.

Serverar du blomkålen som tillbehör så räcker ett större huvud till 4 personer. Som huvudrätt så får du räkna att ett huvud räcker till 2 portioner.

Istället för parmesanost kan du ta grana padano-ost. Garnera gärna med hackad bladpersilja.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner rostad blomkål med parmesan

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål ca 1 kg
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rensa och skär blomkålen i buketter.
  3. Blanda med olivolja och salt i en form.
  4. Rosta blomkålen i 5 minuter.
  5. Riv eller hyvla ost under tiden.
  6. Ta ut blomkålen och strö över osten. Sätt in i övre delen av ugnen och rosta blomkålen i ytterligare 15 minuter tills osten har fått färg samt blomkålen är mjuk.
  7. Ta ut och servera blomkålen.
E-mail
Medel: 3.8 (20 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25