Oxrulader med mozzarella och parmaskinka

Oxrulader av lövbiff fyllda med mozzarella och parmaskinka. Serverade med rostad paprika, potatis, kålrot samt morot; sallad med vita bönor och ruccola samt en tzatziki.
Räkna 8 tunna skivor lövbiff eller nötkött av innanlår eller fransyska.
Du kan ta kalvkött eller kycklingfilé istället för lövbiff. Använder du ett segare kött så kan du koka ruladerna i en halvtimme i lite vitt vin under lock så att köttet blir mört.
Du kan ta prosciuttoskinka istället för parmaskinka. Grönsaker kan du ta efter tycke ex. rotselleri, palsternacka osv.
Lägg gärna vita bönor i blöt dagen innan och koka en stor omgång dagen efter och spara i påsar i frysen till flera sallader.

4 portioner oxrulader med mozzarella

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram lövbiff
  • 1 mozzarellaost i lag
  • 8 skivor parmaskinka eller prosciutto
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • Rostade grönsaker: 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 2 morötter
  • 8 mindre fasta potatisar
  • 1 kålrot
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tzatziki: 2 dl matyoghurt
  • 2 msk vatten
  • 2 krm salt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 gurka
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk vinäger
  • Vitbönsallad: 3 dl kokta vita bönor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 50 gram ruccolasallad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Förbered de rostade grönsakerna: skölj och skär paprika i grova bitar. Skala morötter och potatis om de har fult skal. Dela ev. dem i halvor. Skala och skär kålrot i grova bitar. Blanda grönsakerna med olivolja, salt och peppar i en ugnsform eller ugnsplåt och sätt in dem i mitten av ugnen. Rosta i ca 35 minuter tills de är mjuka och har fin färg. Vänd dem gärna efter halva tiden.
  3. Rullader: lägg ut lövbiffarna på en bricka.
  4. Skär mozzarellaosten i tunna skivor.
  5. Lägg en skiva parmaskinka och 1 skiva ost i mitten på varje köttskiva och rulla ihop dem till rulader. Du kan sätta ihop dem med 1-2 tandpetare.
  6. Dags att steka ruladerna: värm en stekpanna och hetta upp lite olivolja och bryn ruladerna runt om.
  7. Stek klart under lock medan grönsakerna i ugnen blir klara ca 15 minuter. Är köttet inte mört som lövbiff så kan du låta det stå och puttra med lite vitt vin under lock i en halvtimme.
  8. Tzatziki: Skölj och riv gurkan i en skål. Blanda ner matyoghurt, pressad vitlök, olivolja, vinäger, salt och peppar. Smaka av med salt och peppar. Späd ev. med lite vatten till lagom tjocklek.
  9. Vitbönsallad: Blanda de kalla kokta vita bönorna med olivolja, vinäger, salt och peppar. Koka gärna egna vita bönor då de är godast. Lägg då i blöt dagen innan och koka enligt paketet. Du kan spara överblivna bönor i frysen och ta fram några i taget vid nästa sallad.
  10. Skölj ruccolasalladen noga i vatten.
  11. Servera ruladerna med de rostade grönsakerna, tzatzikin samt vitbönsallad och ruccolasallad.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer