Oxrulader med mozzarella och parmaskinka
Oxrulader av lövbiff fyllda med mozzarella och parmaskinka.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Förbered de rostade grönsakerna: skölj och skär paprika i grova bitar. Skala morötter och potatis om de har fult skal. Dela ev. dem i halvor. Skala och skär kålrot i grova bitar. Blanda grönsakerna med olivolja, salt och peppar i en ugnsform eller ugnsplåt och sätt in dem i mitten av ugnen. Rosta i ca 35 minuter tills de är mjuka och har fin färg. Vänd dem gärna efter halva tiden.
- Rullader: lägg ut lövbiffarna på en bricka.
- Skär mozzarellaosten i tunna skivor.
- Lägg en skiva parmaskinka och 1 skiva ost i mitten på varje köttskiva och rulla ihop dem till rulader. Du kan sätta ihop dem med 1-2 tandpetare.
- Dags att steka ruladerna: värm en stekpanna och hetta upp lite olivolja och bryn ruladerna runt om.
- Stek klart under lock medan grönsakerna i ugnen blir klara ca 15 minuter. Är köttet inte mört som lövbiff så kan du låta det stå och puttra med lite vitt vin under lock i en halvtimme.
- Tzatziki: Skölj och riv gurkan i en skål. Blanda ner matyoghurt, pressad vitlök, olivolja, vinäger, salt och peppar. Smaka av med salt och peppar. Späd ev. med lite vatten till lagom tjocklek.
- Vitbönsallad: Blanda de kalla kokta vita bönorna med olivolja, vinäger, salt och peppar. Koka gärna egna vita bönor då de är godast. Lägg då i blöt dagen innan och koka enligt paketet. Du kan spara överblivna bönor i frysen och ta fram några i taget vid nästa sallad.
- Skölj ruccolasalladen noga i vatten.
- Servera ruladerna med de rostade grönsakerna, tzatzikin samt vitbönsallad och ruccolasallad.
Serveringsförslag
Jag serverade ruladerna med rostad paprika, potatis, kålrot samt morot; sallad med vita bönor och ruccola samt en tzatziki.
Val av kött
Räkna 8 tunna skivor lövbiff eller nötkött av innanlår eller fransyska. Du kan ta kalvkött eller kycklingfilé istället för lövbiff.
Använder du ett segare kött så kan du koka ruladerna i en halvtimme i lite vitt vin under lock så att köttet blir mört.
Varianter
- Du kan ta prosciuttoskinka eller annan lufttorkad skinka istället för parmaskinka.
- Du kan ta fler grönsaker kan du ta efter tycke ex. rotselleri, palsternacka osv.
Gott med hemkokta bönor
Lägg gärna vita bönor i blöt dagen innan och koka en stor omgång dagen efter och spara i påsar i frysen till flera sallader.
Uppskattat näringsvärde per portion: 732 kcal