Dillkött kokt kalv eller lamm i dillsås

Dillkött. Kokt kalv eller lamm i dillsås. Du kan göra dillkött med benfritt kalvkött eller lammkött. Det går också bra med grytkött med ben såklart - räkna då 1 kg kött med ben till nedan recept.

Dillkött är klassisk svensk god husmanskost. Servera dillkött med pressad potatis eller kokt potatis. Kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter är gott till dillkött.

Du kan välja att koka köttet med purjolök, palsternacka och rotselleri som ger god smak men de kan uteslutas. Morot och lök räcker fint.

6 portioner dillkött

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 800 gram benfritt kött av lammstek eller kalvhögrev
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk hel vitpeppar
  • 1 tsk salt per liter vatten
  • 0,5 purjolök (valfritt)
  • 1 palsternackor (valfritt)
  • 1 liten bit rotselleri (valfritt)
  • 5 dillstjälkar (valfritt)
  • Dillsås: 8 dl buljong från köttkoket
  • 2 dl grädde
  • 5 msk vetemjöl
  • 3 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 tsk ättika 12%
  • 2 msk citronsaft
  • 2 tsk socker (valfritt)
  • 1 dl hackad dill

Tillagning

  1. Koka köttet: Skär ned köttet i mindre bitar ca 2x2 cm stora. Du kan också koka köttet i grövre bitar ex. om du kokar med ben och sedan skära köttet i mindre bitar och blanda i såsen vid servering.
  2. Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten.
  3. Koka upp och skumma med en slev.
  4. Skala morot och skär i bitar samt tillsätt den.
  5. Skala löken och klyfta den grovt och tillsätt den.
  6. Tillsätt kryddor som lagerblad, vitpeppar och salt.
  7. Dela purjolöken och skölj den samt strimla den och tillsätt den.
  8. Skala palsternacka och rotselleri samt tärna grovt och tillsätt dem.
  9. Låt dillköttet koka på låg värme i 1 - 1,5 timmar tills köttet är mört.
  10. Häll av köttet i ett durkslag och spara buljongen i en kastrull.
  11. Koka potatis.
  12. DILLSÅS: Gör en bottenredning: Smält smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl. Rör om någon minut och häll i lite av köttbuljongen och rör runt till en jämn blandning utan klumpar.
  13. Tillsätt resten av köttbuljongen lite i taget under omrörning samt sedan grädden. Låt koka på svag värme i 5 minuter. Rör då och då.
  14. Hacka dill.
  15. Smaksätt dillsåsen genom att tillsätta salt, vitpeppar, ättika, citronsaft, socker (valfritt) samt hackad dill.
  16. Smaka av dillsåsen med ev. mer salt och vitpeppar, samt ev. lite mer ättika.
  17. Skär köttet i 2x2 cm bitar om du kokt det i större bitar. Blanda ner köttet i dillsåsen (plocka ev. bort vitpepparkornen samt lagerblad innan), vänd runt och koka upp. Nu är dillköttet klart för servering.
  18. Dillkött i dillsås är klart att servera med kokt eller pressad potatis samt ev. kokta gröna bönor, blomkål och kokta morötter.
E-mail
Medel: 2.8 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-01-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept