Kokt oxbringa med pepparrotssås
Koka egen oxbringa och gör hemgjord sås med pepparrot till. Oxbringan serveras tunnt skivad.
Tillagning
- Lägg bringan i en stor kastrull och häll vatten så att det täcker. Använder du färsk oxbringa så tillsätt även 2 tsk salt. Använder du rimmad oxbringa behövs ej något salt.
- Förbered rotsakerna.
- Koka upp och ta bort skummet med en slev. Lägg sedan i rotsakerna och kryddorna.
- Låt köttet koka på svag värme tills det är mört i ca 2 timmar (när man sticker med en gaffel ska köttet släppa lätt). Ta upp bringan, linda in den i folie och lägg åt sidan.
- Pepparrotssås: sila buljongen. Koka upp buljongen i en kastrull.
- Häll i grädden och låt koka upp.
- Tillsätt och vispa i beurre manié (blanda ihop smör och mjöl till en pasta). Såsen tjocknar och låt såsen koka 10 minuter. Rör då och då.
- Rör ev. i extra smör.
- Smaksätt pepparrotssåsen med salt och peppar. Håll pepparrotssåsen varm.
- Fräs rotsakerna i en kastrull med smör några minuter utan att de tar färg.
- Strö på sockret och rör om.
- Tillsätt 1-2 dl buljong och låt grönsakerna koka mjuka i ca 25 minuter.
- Servering: skiva oxbringan tunt och lägg upp på fat.
- Blanda hälften av den rivna pepparroten i såsen och strö den andra hälften över oxbringan. Strö över persiljan på oxbringan.
- Servera oxbringan med kokt potatis eller med rotfrukterna samt pepparrotssåsen. Du kan också ha extra riven pepparrot i en skål bredvid för de som önskar lite mer klös.
Serveringsförslag
- Servera med kokt potatis, kokta rotfrukter som morot och purjolök eller rotmos.
- Kokt broccoli eller vaxbönor passar också till.
Tips
- Spara överbliven buljong till soppa, rotmos eller sås. Oxbringa kan frysas.
- Lägger du oxbringan i press håller i kylen ex. över natten blir den lättare att skära i tunna skivor och får fin form.
- Istället för färsk oxbringa kan du använda köpt eller hemgjord rimmad oxbringa som också blir gott.
Uppskattat näringsvärde per portion: 478 kcal