Kokt oxbringa med pepparrotssås

Koka egen oxbringa och gör hemgjord sås med pepparrot till. Oxbringan serveras tunnt skivad.
Servera med kokt potatis, kokta rotfrukter som morot och purjolök eller rotmos. Kokt broccoli eller vaxbönor passar också till.
Spara överbliven buljong till soppa, rotmos eller sås. Oxbringa kan frysas. Lägger du oxbringan i press håller i kylen ex. över natten blir den lättare att skära i tunna skivor och får fin form.
Istället för färsk oxbringa kan du använda rimmad oxbringa som också blir gott.

6 portioner oxbringa med pepparrotssås

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • ca 1,5 kg färsk eller rimmad oxbringa med ben eller 1,2 kg utan ben
  • 1 morot i bitar
  • 0,5 purjolök i bitar
  • 1/4 rotselleri, skalad, i bitar
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • Pepparrotsås: 8 dl buljong från koket av oxbringan
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk beurre manié (blanda 3 msk mjöl med 2 msk smält smör i ett glas)
  • 3 dl riven färsk pepparrot eller 4-5 msk pepparrot från tub
  • 75 g smör (valfritt)
  • Tillbehör: 600 gram kokt potatis eller
  • Blandade rotsaker: 600 gram blandad potatis, morot, rotselleri, palsternacka i grova bitar
  • 1 tsk socker
  • Salt och nymalen vitpeppar
  • 1 dl persilja, hackad

Tillagning

  1. Lägg bringan i en stor kastrull och häll vatten så att det täcker. Koka upp och skumma. Förbered rotsakerna.
  2. Lägg sedan i rotsakerna och kryddorna.
  3. Låt köttet koka på svag värme tills det är mört i ca 2 timmar (när man sticker med en gaffel ska köttet släppa lätt). Ta upp bringan, linda in den i folie och lägg åt sidan.
  4. Pepparrotssås: sila buljongen. Koka upp buljongen i en kastrull.
  5. Häll i grädden och låt koka upp.
  6. Tillsätt och vispa i beurre manié (blanda ihop smör och mjöl till en pasta). Såsen tjocknar och låt såsen koka 10 minuter. Rör då och då.
  7. Rör ev. i extra smör.
  8. Smaksätt pepparrotssåsen med salt och peppar. Håll pepparrotssåsen varm.
  9. Fräs rotsakerna i en kastrull med smör några minuter utan att de tar färg.
  10. Strö på sockret och rör om.
  11. Tillsätt 1-2 dl buljong och låt grönsakerna koka mjuka i ca 25 minuter.
  12. Servering: skiva oxbringan tunt och lägg upp på fat.
  13. Blanda hälften av den rivna pepparroten i såsen och strö den andra hälften över oxbringan. Strö över persiljan på oxbringan.
  14. Servera oxbringan med kokt potatis eller med rotfrukterna samt pepparrotssåsen. Du kan också ha extra riven pepparrot i en skål bredvid för de som önskar lite mer klös.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer