Kokt oxbringa med pepparrotssås
Introduktion och förberedelse
Koka egen oxbringa och gör hemgjord sås med pepparrot till. Oxbringan serveras tunnt skivad.
Spara överbliven buljong till soppa, rotmos eller sås. Oxbringa kan frysas.
Lägger du oxbringan i press håller i kylen ex. över natten blir den lättare att skära i tunna skivor och får fin form.
Istället för färsk oxbringa kan du använda köpt eller hemgjord rimmad oxbringa som också blir gott.
Serveringsförslag
Servera med kokt potatis, kokta rotfrukter som morot och purjolök eller rotmos. Kokt broccoli eller vaxbönor passar också till.
Tillagning
- Lägg bringan i en stor kastrull och häll vatten så att det täcker. Koka upp och skumma. Förbered rotsakerna.
- Lägg sedan i rotsakerna och kryddorna.
- Låt köttet koka på svag värme tills det är mört i ca 2 timmar (när man sticker med en gaffel ska köttet släppa lätt). Ta upp bringan, linda in den i folie och lägg åt sidan.
- Pepparrotssås: sila buljongen. Koka upp buljongen i en kastrull.
- Häll i grädden och låt koka upp.
- Tillsätt och vispa i beurre manié (blanda ihop smör och mjöl till en pasta). Såsen tjocknar och låt såsen koka 10 minuter. Rör då och då.
- Rör ev. i extra smör.
- Smaksätt pepparrotssåsen med salt och peppar. Håll pepparrotssåsen varm.
- Fräs rotsakerna i en kastrull med smör några minuter utan att de tar färg.
- Strö på sockret och rör om.
- Tillsätt 1-2 dl buljong och låt grönsakerna koka mjuka i ca 25 minuter.
- Servering: skiva oxbringan tunt och lägg upp på fat.
- Blanda hälften av den rivna pepparroten i såsen och strö den andra hälften över oxbringan. Strö över persiljan på oxbringan.
- Servera oxbringan med kokt potatis eller med rotfrukterna samt pepparrotssåsen. Du kan också ha extra riven pepparrot i en skål bredvid för de som önskar lite mer klös.
Uppskattat näringsvärde per portion: 478 kcal