Kokt grötris

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på hur du kokar rundkornigt grötris till risgröt.

Först kokas grötriset med lite vatten och därefter kokar man klart med mjölk på mycket låg värme i en tjockbottnad kastrull med lock.

Serveringsförslag

  • Vanligast är att servera som gröt - risgrynsgröt. På bilden hade jag kall mjölk och hallon mosade med lite socker samt blåbär tinade från frysen till. Andra förslag är mjölk, kanel och socker; frön, nötter, bär, sylt, honung med mera.
  • Låter du risgröten svalna kan du servera den som risifrutti. Då kan man även ha i lite grädde istället för mjölken samt något krm vaniljsocker samt vanligt socker för önskad sötma. Gott med sylt till.
  • Grötriset används även att dryga ut köttfärs och fyllningar till rätter som kåldolmar och kålpudding.

Varianter

  • Du kan ta valfri mjölk - 3%, mellan eller lättmjölk.
  • Vegan variant kan du koka med mandelmjölk, sojamjölk, rismjölk, kokosmjölk eller havremjölk. Byt smör mot mjölkfritt margarin eller kokosfett.

Kokt grötris i kastrull och serverad i grötskål.
Grötris används som namnet antyder att koka gröt på - först med lite vatten och sedan på låg värme med valfri mjölk.

4 portioner kokt grötris - risgröt

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 51 min

Ingredienser

  • 1,5 dl grötris
  • 2 krm salt
  • 1 tsk smör eller margarin (valfritt)
  • 3 dl vatten
  • 6-7 dl mjölk 3%

Tillagning

  1. Ta fram en tjockbottnad kastrull med lock.
  2. Mät upp och tillsätt grötris, salt, smör samt vatten. Koka upp.
  3. Låt koka under lock på svag värme i ca 10 minuter.
  4. Tillsätt mjölk och rör om.
  5. Koka upp och låt gröten koka på lägsta värme i 30-40 minuter under lock. Rör om då och då så riset inte bränner fast i botten.
  6. Smaka så att riset är kokt.
  7. Risgröten kan nu serveras varm som gröt med bär, sylt, kanel, socker, honung, nötter, frön eller valfria tillbehör. Gott med kall mjölk till.
  8. Låter du gröten kallna så sätt kastrullen i kallt vatten i diskhon så den kallnar fortare. Kan förvaras 1-2 dagar i kylen. Kan serveras kall eller värmas igen - tillsätt då lite extra mjölk. Gröten tjocknar till när den blir kall och får stå.
E-mail
Medel: 4.1 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 193 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-23