Kokt grötris
Ett grundrecept på hur du kokar rundkornigt grötris till risgröt.
Först kokas grötriset med lite vatten och därefter kokar man klart med mjölk på mycket låg värme i en tjockbottnad kastrull med lock.
Tillagning
- Ta fram en tjockbottnad kastrull med lock.
- Mät upp och tillsätt grötris, salt, smör samt vatten. Koka upp.
- Låt koka under lock på svag värme i ca 10 minuter.
- Tillsätt mjölk och rör om.
- Koka upp och låt gröten koka på lägsta värme i 30-40 minuter under lock. Rör om då och då så riset inte bränner fast i botten.
- Smaka så att riset är kokt.
- Risgröten kan nu serveras varm som gröt med bär, sylt, kanel, socker, honung, nötter, frön eller valfria tillbehör. Gott med kall mjölk till.
- Låter du gröten kallna så sätt kastrullen i kallt vatten i diskhon så den kallnar fortare. Kan förvaras 1-2 dagar i kylen. Kan serveras kall eller värmas igen - tillsätt då lite extra mjölk. Gröten tjocknar till när den blir kall och får stå.
Serveringsförslag
- Vanligast är att servera som gröt - risgrynsgröt. På bilden hade jag kall mjölk och hallon mosade med lite socker samt blåbär tinade från frysen till. Andra förslag är mjölk, kanel och socker; frön, nötter, bär, sylt, honung med mera.
- Låter du risgröten svalna kan du servera den som risifrutti. Då kan man även ha i lite grädde istället för mjölken samt något krm vaniljsocker samt vanligt socker för önskad sötma. Gott med sylt till.
- Grötriset används även att dryga ut köttfärs och fyllningar till rätter som kåldolmar och kålpudding.
Varianter
- Du kan ta valfri mjölk - 3%, mellan eller lättmjölk.
- Vegan variant kan du koka med mandelmjölk, sojamjölk, rismjölk, kokosmjölk eller havremjölk. Byt smör mot mjölkfritt margarin eller kokosfett.
Uppskattat näringsvärde per portion: 193 kcal