Hoisinmarinad
Hoisinmarinad med smak av hoisinsås är en god och enkel grillmarinad med inspiration från Kina som passar till det mesta på grillen.
Hoisinsås är en kinesisk grill- och dippsås av rostade jästa sojabönor smaksatt med blandannat chili, five spice, vitlök och vinäger.
Jag smakade upp hoisinsåsen med lite extra soja, vitlök, sesamolja, salt, svartpeppar, sambal oelek och risvinäger samt spädde med lite olja. Det är dock valfritt - man kan använda såsen som den är utan att tillsätta någonting.
Tillagning
- Blanda hoisinsås, japansk soja, risvinäger, sambal oelek, pressad vitlök, olja, sesamolja, salt och svartpeppar i en skål.
- Nu kan du använda marinaden och marinera eller tillaga det du önskar.
Serveringsförslag
- Passar både att marinera i innan tillagning samt att pensla på under grillning.
- Jag hade marinaden till grillade kycklingspett.
- Passar utmärkt till fläskkött som revbensspjäll eller fläskkarré.
- Till vanliga grillspett, kycklingfilé eller kycklingklubbor.
- Till fisk som lax; räkor eller pilgrimssmusslor;
- Till grillade grönsaker som zucchini, paprika, portabello svamp, spetskål och knipplök med mera.
- Till vegogrill som seitan, quornfilé eller veganska grillspett med grönsaker.
Varianter
- Sambal oelek kan bytas mot chili flakes eller färsk hackad chili.
- Gott i är även färsk riven ingefära.
- Man kan garnera och/eller blanda i rostade sesamfrön.
Kan förberedas
Håller sig någon vecka minst i kylen så marinaden kan förberedas i god tid. Eller sparas om du ej använder all marinad. Ta då undan så mycket marinad du tänkt använda innan och spara i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 57 kcal