Kycklingfilé med asiatisk glaze

Kycklingfilé med asiatisk glaze smaksatt med chili, ingefära, lime, soja, vitlök och sesamolja. Gott till buffé eller huvudrätt till vardags eller fest.

4 portioner kycklingfilé med asiatisk glace

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • 1 röd chilifrukt eller efter tycke
  • 2 msk färsk hackad ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl vegetabilisk olja ex. solrosolja eller rapsolja
  • 2 msk sesamolja
  • 0,5 dl japansk ljus soja
  • 1 tsk honung
  • 3 msk limesaft
  • 0,5 dl grovhackad färsk koriander eller bladpersilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Bryn eller grilla kycklingfiléerna i olja och smör i en stekpanna på båda sidor så att de får färg i ca 5 minuter. Lägg över dem i en ugnsform och stek i 20 minuter i mitten av ugnen. Gör under tiden glacen.
  3. Asiatisk glace: dela, kärna ur och finhacka chilin. Lägg i en skål.
  4. Skala och finhacka ingefära och lägg med chilin.
  5. Skala och pressa i vitlöken.
  6. Blanda olja, sesamolja, soja, honung samt limesaft till en jämn glace. Glacen är klar att användas att pensla på vid grillning och/eller att marinera kött eller grönsaker i.
  7. Ta ut kycklingen och låt den svalna i några minuter.
  8. Skär upp filéerna i ca 1 cm tjocka skivor (skär mot köttfibrerna) samt lägg tillbaks i fatet.
  9. Ös över hälften av glacen och servera resterande glace i en skål bredvid för de som önskar mer smak och hetta. Garnera ev. med grovhackad färsk koriander eller bladpersilja.
E-mail
Medel: 3.8 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept