Kycklingfilé med asiatisk glaze

Kycklingfilé med asiatisk glaze smaksatt med chili, ingefära, lime, soja, vitlök och sesamolja. Gott till buffé eller huvudrätt till vardags eller fest.

4 portioner kycklingfilé med asiatisk glace

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • 1 röd chilifrukt eller efter tycke
  • 2 msk färsk hackad ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl vegetabilisk olja ex. solrosolja eller rapsolja
  • 2 msk sesamolja
  • 0,5 dl japansk ljus soja
  • 1 tsk honung
  • 3 msk limesaft
  • 0,5 dl grovhackad färsk koriander eller bladpersilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Bryn eller grilla kycklingfiléerna i olja och smör i en stekpanna på båda sidor så att de får färg i ca 5 minuter. Lägg över dem i en ugnsform och stek i 20 minuter i mitten av ugnen. Gör under tiden glacen.
  3. Asiatisk glace: dela, kärna ur och finhacka chilin. Lägg i en skål.
  4. Skala och finhacka ingefära och lägg med chilin.
  5. Skala och pressa i vitlöken.
  6. Blanda olja, sesamolja, soja, honung samt limesaft till en jämn glace. Glacen är klar att användas att pensla på vid grillning och/eller att marinera kött eller grönsaker i.
  7. Ta ut kycklingen och låt den svalna i några minuter.
  8. Skär upp filéerna i ca 1 cm tjocka skivor (skär mot köttfibrerna) samt lägg tillbaks i fatet.
  9. Ös över hälften av glacen och servera resterande glace i en skål bredvid för de som önskar mer smak och hetta. Garnera ev. med grovhackad färsk koriander eller bladpersilja.
E-mail
Medel: 3.9 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.