Kycklingfilé med asiatisk glaze

Introduktion och förberedelse

Kycklingfilé med asiatisk glaze smaksatt med chili, ingefära, lime, soja, vitlök och sesamolja. Gott till buffé eller huvudrätt till vardags eller fest.

4 portioner kycklingfilé med asiatisk glace

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • 1 röd chilifrukt eller efter tycke
  • 2 msk färsk hackad ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl vegetabilisk olja ex. solrosolja eller rapsolja
  • 2 msk sesamolja
  • 0,5 dl japansk ljus soja
  • 1 tsk honung
  • 3 msk limesaft
  • 0,5 dl grovhackad färsk koriander eller bladpersilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Bryn eller grilla kycklingfiléerna i olja och smör i en stekpanna på båda sidor så att de får färg i ca 5 minuter. Lägg över dem i en ugnsform och stek i 20 minuter i mitten av ugnen. Gör under tiden glacen.
  3. Asiatisk glace: dela, kärna ur och finhacka chilin. Lägg i en skål.
  4. Skala och finhacka ingefära och lägg med chilin.
  5. Skala och pressa i vitlöken.
  6. Blanda olja, sesamolja, soja, honung samt limesaft till en jämn glace. Glacen är klar att användas att pensla på vid grillning och/eller att marinera kött eller grönsaker i.
  7. Ta ut kycklingen och låt den svalna i några minuter.
  8. Skär upp filéerna i ca 1 cm tjocka skivor (skär mot köttfibrerna) samt lägg tillbaks i fatet.
  9. Ös över hälften av glacen och servera resterande glace i en skål bredvid för de som önskar mer smak och hetta. Garnera ev. med grovhackad färsk koriander eller bladpersilja.
E-mail
Medel: 4 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer