Asiatisk marinad med sweet chili-sås

Asiatisk marinad med sweet chili-sås passar till det mesta om du gillar ingefära, chili, sött, soja och sesam. Funkar med kött, kyckling, fisk och grönsaker. Marinera och grilla eller stek det du önskar till lagom stektemperatur.

Tänk på att sockret i sweet chili-såsen lätt bränns så över en het grill - då kan du torka den mesta marinaden innan, grilla köttet. Pensla sedan lite då och då under grillningen. Denna marinad funkar jättebra att dubblera och ha resten som sås och dipp till servering. Använd halva att marinera med och andra halvan att servera till. 

Annat som passar i asiatisk marinad är pressad vitlök, färsk strimlad röd chili, hackad färsk koriander, ostronsås, mörk kinesisk soja, ljus kinesisk soja, japansk soja, ketchap manis (indonesisk söt soja), limesaft från kaffirlime, risvin eller torr fino sherry, svart bönsås, honung, tomatpuré (sötsur-sås variant), 

2 dl marinad till ca 1 kg kyckling, kött eller grönsaker

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 1 dl vegetabilisk matolja
  • 6 msk sweet chilisås
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk finriven ingefära
  • 1 msk sesamolja
  • 0,5 dl sesamfrön

Tillagning

  1. Skala och riv ingefära fint.
  2. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål eller en plastpåse (gärna dubbel om den spricker) tillsammans med det du vill marinera. Banka gärna ut ex. kycklingfiléer och tjocka köttbitar lite med en köttklubba eller dela den i mindre bitar (om du vill trä på spett sedan). Hel kyckling kan du dela i mindre delar eller marinera i bitar.
  3. Gör gärna dubbelsats om du vill ha marinaden som sås till också. Då kan du ta undan halva marinaden i en skål och servera till som sås. OBS - ta EJ marinad som rå kyckling legat i och servera.
  4. Torka bort söt marinad (som annars lätt bränns på speciellt grill) och salta samt peppra.
  5. PÅ GRILLEN: grilla några minuter på varje sida så att det får färg och sänk sedan värmen eller slå in i folie och låt steka klart på låg värme.
  6. I UGN: sätt ugnen på 200 grader. Fördela det du vill laga på grillgaller med en ugnsplåt under fylld med någon cm vatten. Eller lägg dem i valfri ugnsform eller ugnsfast panna. Stek i tills det har fin färg och är genomstekt.
  7. Kolla så att det du lagar är genomstekt: skär ett snitt mot mitten och se så köttet är tillagat eller använd en temperatur med en stektermometer.
  8. Garnera och strö över sesamfrön ca fem minuter innan det är klart eller vid servering. Sesamfröna blir godast om de får rostas med lite eller så kan du rosta dem i en stekpanna och garnera med vid servering.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer