Asiatisk marinad med sweet chili-sås

Asiatisk marinad med sweet chili-sås passar till det mesta om du gillar ingefära, chili, sött, soja och sesam.

Passar att marinera och pensla på kött, kyckling, fisk och grönsaker.

Marinera och grilla eller stek det du önskar till lagom stektemperatur.

 • Tänk på att sockret i sweet chili-såsen lätt bränns så över en het grill - då kan du torka den mesta marinaden innan, grilla köttet. Pensla sedan lite då och då under grillningen.

2 dl marinad till ca 1 kg kyckling, kött eller grönsaker

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 2 min
 • Klart på: 7 min

Ingredienser

 • 1 dl vegetabilisk matolja
 • 6 msk sweet chilisås
 • 2 msk kinesisk soja
 • 1 msk finriven ingefära
 • 1 msk sesamolja
 • 0,5 dl sesamfrön

Tillagning

 1. Skala och riv ingefära fint.
 2. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål eller en plastpåse (gärna dubbel om den spricker) tillsammans med det du vill marinera. Banka gärna ut ex. kycklingfiléer och tjocka köttbitar lite med en köttklubba eller dela den i mindre bitar (om du vill trä på spett sedan). Hel kyckling kan du dela i mindre delar eller marinera i bitar.
 3. Gör gärna dubbelsats om du vill ha marinaden som sås till också. Då kan du ta undan halva marinaden i en skål och servera till som sås. OBS - ta EJ marinad som rå kyckling legat i och servera.
 4. Torka bort söt marinad (som annars lätt bränns på speciellt grill) och salta samt peppra.
 5. PÅ GRILLEN: grilla några minuter på varje sida så att det får färg och sänk sedan värmen eller slå in i folie och låt steka klart på låg värme.
 6. I UGN: sätt ugnen på 200 grader. Fördela det du vill laga på grillgaller med en ugnsplåt under fylld med någon cm vatten. Eller lägg dem i valfri ugnsform eller ugnsfast panna. Stek i tills det har fin färg och är genomstekt.
 7. Kolla så att det du lagar är genomstekt: skär ett snitt mot mitten och se så köttet är tillagat eller använd en temperatur med en stektermometer.
 8. Garnera och strö över sesamfrön ca fem minuter innan det är klart eller vid servering. Sesamfröna blir godast om de får rostas med lite eller så kan du rosta dem i en stekpanna och garnera med vid servering.

Dubblera gärna som sås

Denna marinad funkar jättebra att dubblera och ha resten som sås och dipp till servering. Använd halva att marinera med och andra halvan att servera till.

Varianter

Annat som passar i asiatisk marinad är pressad vitlök, färsk strimlad röd chili, hackad färsk koriander, ostronsås, mörk kinesisk soja, ljus kinesisk soja, japansk soja, ketjap manis (indonesisk söt soja), limesaft från kaffirlime, risvin eller torr fino sherry, svart bönsås, honung, tomatpuré (sötsur-sås variant),

E-mail
Medel: 3.7 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 45 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-19