Seitan Ribs

Introduktion och förberedelse

Veganska och vegetariska marinerade "revbensspjäll" av Seitan - vetegluten med soja, färsk ingefära, sesamolja, sesamfrön, chili, vitlök, socker och risvinäger.

Ribsen kan grillas i grillpanna eller på utegrill men också stekas eller ugnsgrillas.

Seitan görs av vetegluten och vatten. Det har fint tuggmotstånd och mycket protein. Passar utmärkt för vegetarianer och veganer.

Vetegluten är lite svårt att hitta - tips är att fråga i butik specialiserad på vegetariskt och veganskt sortiment.

Här har jag gjort egen seitan men du kan också köpa färdig seitan.

Serveringsförslag

  • Grilla eller stek gärna grönsaker till också samt pensla dem med marinaden. Gott är förslagsvis knipplök, paprika, zucchini, svamp eller aubergine.
  • Ta resten av marinaden och servera som sås till.
  • Gott till är vegan coleslaw till eller asiatisk coleslaw. Då passar klyftpotatis till.
  • Kimchi (koreansk surkål) passar också till.
  • Gott med kokt klibbigt ris till som jasminris eller råris. Då kan man ha wokade grönsaker till istället för grillade grönsaker. Som denna Seitanwok fast byt ut seitanbitar mot seitanribs.
  • Svarta eller vita sesamfrön kan man också garnera med.

Marinerade veganska revbensspjäll med seitan i grillpanna med knipplök
Marinerade veganska revbensspjäll med seitan kan du steka i grillpanna eller på utegrill. Gott är grillade grönsaker till som knipplök ovan samt paprika, zucchini och aubergine.

3 portioner Seitan Ribs

  • Förberedelse: 1 tim 45 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • Seitan ribs: 2 dl vetegluten
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 dl ljus japansk soja
  • Marinad: 2 msk kinesisk soja
  • 1 dl ljus japansk soja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 4 msk färsk hackad ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk strösocker eller farinsocker
  • 2 msk sesamolja
  • 4 msk risvinäger
  • 4 msk sesamfrön

Tillagning

  1. Seitan Ribs: värm hälften av vattnet och lös upp halva grönsaksbuljongtärningen. Tillsätt resterande kallt vatten samt sojan. Låt svalna.
  2. Blanda vetegluten och vetemjöl i en bunke.
  3. Tillsätt buljongen och rör ihop till en deg med en gaffel. Knåda degen i 5 minuter. Tillsätt ev. lite mer vetegluten om degen är för klibbig.
  4. Låt degen vila i 20 minuter.
  5. Blanda kinesisk soja, japansk soja, chiliflakes, pressad vitlök, färsk hackad ingefära, socker, sesamolja och risvinäger i en kastrull och koka upp. Rör tills sockret löst sig.
  6. Häll upp i en skål och låt svalna.
  7. Rosta sesamfröna i en stekpanna tills de börjar knäppa.
  8. Tillsätt sesamfröna till marinaden. Låt stå.
  9. Koka upp 1,5 liter vatten och tillsätt resten av grönsaksbuljongen.
  10. Forma seitan-degen till två avlånga rektanglar ca 2 cm tjocka.
  11. Sjud seitan-degen i buljongen i 30 minuter.
  12. Ta upp seitan-degen, skär den i ca 2 cm breda skivor och lägg i en skål med marinaden. Vänd runt. Ställ i kylen minst en timme eller över natten.
  13. Vid servering så grillar, steker eller ugnsgrillar du seitan ribsen några minuter runt om tills de fått färg. Pensla med marinaden och servera med valfria tillbehör som förslagsvis grillade grönsaker, kimchi (koreansk surkål) och jasminris.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept: