Lammfilé i hoisinsås

Lammfilé i Hoisinsås med svamp, vårlök och jordnötssås samt thairis. Hoisinsås är en kinesisk sötsur plommonsås som ger mycket god smak åt det mesta.
Ett recept på lammfilé på asiatiskt vis.

4 portioner lammfilé i hoisinsås

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 8 innerlammfiléer eller 3-4 ytterlammfiléer, räkna ca 140 gram per portion
  • 2 dl hoisinsås
  • 12 champinjoner eller motsvarande ostronskivling eller fältchampinjon
  • 2 msk smör
  • 2 msk ljus soja
  • 2 dl jordnötssmör (crunchy)
  • 2 dl vatten
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 dl chilisås
  • 1 tsk röd thaicurrypasta
  • 3 vårlökar

Tillagning

  1. Skär bort den stora synliga hinnan på lammfilén.
  2. Marinera i hoisinsås i cirka 2 timmar.
  3. Koka ihop jordnötssmör, vatten, kokosmjölk, chilisås och currypasta. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra en halvtimme.
  4. Koka ris. Gärna klibbigt asiatiskt.
  5. Rensa och skär svamp i grova bitar. Rensa, skölj och strimla vårlöken.
  6. Bryn filéerna ca 1-2 minuter på varje sida och sätt in i ugnen på 175 grader från 4 minuter upp till 10 minuter, beroende på storlek och vilken stekgrad man vill ha. Använd gärna en stektermometer. Vid 55 grader är filén rosa och fin. Låt köttet vila några minuter övertäckt med folie.
  7. Bryn svamp och lök i smör. Tillsätt sojan.
  8. Skär upp filéerna i sneda skivor.
  9. Häll sås på tallriken, forma ris i en skål av portionsstorlek och lägg på såsen.
  10. Toppa med filé, svamp och lök.
  11. Droppa lite någon msk hoisinsås runt om och servera med ris.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer